«Οι κατάδικοι της Μόριας»

Με κεντρικό θέμα τους «κατάδικους της Μόριας» κυκλοφορεί σήμερα, ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

 Η εφημερίδα περιγράφει με δραματικούς τόνους τη ζωή προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο, το οποίο παραλληλίζει με μια μεγάλη φυλακή.

«Το στρατόπεδο της Μόριας έχει χωρητικότητα 2.000 ατόμων, ωστόσο περίπου 5.000 άνθρωποι από περισσότερες από 10 χώρες (όπως το Ιράν, η Συρία, το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, η Αλγερία, η Αιθιοπία, η Σομαλία, το Κονγκό, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν) περιμένουν να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου», αναφέρει στον πρόλογό της η «Χουριέτ».

Και συνεχίζει περιγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους στη Μόρια: «Μολονότι το κέντρο είναι γεμάτο, νέες αφίξεις παρατηρούνται. Και όσοι έρχονται τώρα αναγκάζονται να διαμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές, ενώ λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναγκάζονται να καίνει ξύλα ελιάς για να ζεσταθούν τον χειμώνα».

«Κάποιοι μπορεί να περιμένουν ακόμα και 3-4 μήνες για να γίνει δεκτό το αίτημα ασύλου», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, εστιάζοντας στο ότι «τα παιδιά παίζουν με τα λουλούδια που έχουν ανθίσει τώρα την άνοιξη, ωστόσο είναι βουτηγμένα στη λάσπη εδώ και πολλούς μήνες. Κάποιοι προσεύχονται μπροστά στις σκηνές, κάποιοι ξυρίζονται μπροστά σε έναν σπασμένο καθρέφτη».

Το δημοσίευμα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις μίας συντονίστριας των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», η οποία κάνει λόγο για την αυτοκτονία ενός 19χρονου πριν από μερικούς μήνες και αναφέρει ότι δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες φοβούνται τα βράδια να πάνε ακόμη και στην τουαλέτα.

«Οι Αφρικανοί ζουν σε μια τεράστια σκηνή. Μπαίνουμε μέσα παρότι μας έχουν προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνο. Το όλο σκηνικό θυμίζει κοιτώνα φυλακής με ράντζα. Μέσα στη σκηνή τα πάντα είναι σκοτεινά από κάθε άποψη», συνεχίζει το άρθρο, που φιλοξενεί επίσης τη δήλωση ενός 25χρονου μετανάστη από τη Συρία, του Μαχμούτ Χαμαντά, οποίος λέει: «Δεν ήξερα πόσο άσχημα είναι εδώ. Ηρθαμε στην Ευρώπη για καλύτερα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εδώ είναι πολύ άσχημη η κατάσταση. Σαν κόλαση φυλακής. Δεν θα ερχόμουν αν το ήξερα».

«Προσπαθούμε να ζήσουμε σε μια μικρή σκηνή, κάτω από δύσκολες συνθήκες, οκτώ άτομα που είναι η οικογένειά μου», λέει, από την πλευρά του ο Νεζέλ, που βρίσκεται στη Μόρια εδώ και πέντε μήνες.

(iefimerida.gr)