Οι κρυφές δημοσκοπήσεις

Μόλις 10 ημέρες μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές και τα κομματικά επιτελεία δίνουν πλέον τη μάχη όχι μόνο μέσα από τις ανοιχτές συγκεντρώσεις και τις ομιλίες των δύο μονομάχων, αλλά και με τις διαρροές προς τον Τύπο για το τι «βγάζουν» οι κρυφές δημοσκοπήσεις.

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στη διάθεσή τους κρυφές έρευνες, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους δύο αρχηγούς για να διαμορφώνουν τον λόγο τους και τη στρατηγική τους.

Μόνο που τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία μόνο ως πληροφορίες και δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, με αποτέλεσμα συχνά να χρησιμοποιούνται σαν οχήματα προπαγάνδας, για τη δημιουργία κλίματος…

Όλα θα κριθούν στη διαφορά

Αν και ο νικητής των εκλογών φαίνεται τελείως απίθανο να μην είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις εδώ και δύο χρόνια, το μυστικό είναι η διαφορά των δυο κομμάτων.

Οι τελευταίες επίσημες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, της Marc για τον ΑNT1 και της Interview , δίνουν τη διαφορά από 8% έως 8,8%. Εφόσον αυτά τα ποσοστά επιβεβαιωθούν και οι κάλπες βγάλουν ευρεία νίκη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων και θα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, ενώ θα προσδοκά εύλογα και μια μεγάλη νίκη και στις εθνικές εκλογές.

Όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, που κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2009 και μετά κέρδισε τον Κώστα Καραμανλή -με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά- στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν. Όπως συνέβη και με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, που κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2014 και λίγους μήνες μετά κέρδισε και τις εθνικές εκλογές του 2015, απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά.

Για την ακρίβεια, τα κόμματα που κέρδισαν τις ευρωεκλογές υπερδιπλασίασαν τη διαφορά τους σε σχέση με το δεύτερο κόμμα στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν.

Αν, αντίθετα, η διαφορά είναι μικρή, πολύ μικρότερη από αυτήν που δίνουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ποντάρει στην απογοήτευση που θα προκαλέσουν τα ποσοστά των δύο κομμάτων στη βάση της ΝΔ, αφού η προσδοκία -που τροφοδοτείται και από τις έρευνες της κοινής γνώμης- είναι για μεγάλη νίκη, και θα μπορεί να ισχυριστεί ότι το παιχνίδι παίζεται, το «παιχνίδι γυρίζει» και θα μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά έως τον Οκτώβριο. Με την ελπίδα, μάλιστα, ότι η απογοήτευση θα προκαλέσει φυγόκεντρες τάσεις εντός της ΝΔ.

Τι λένε για τις δημοσκοπήσεις στη ΝΔ

Οι πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία είναι τελείως διαφορετικές και αντικρουόμενες. Στην Πειραιώς ισχυρίζονται ότι οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που έχουν ξεκινήσει να γίνονται εδώ και πολύ καιρό, τους δίνουν καθαρούς νικητές και με μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από ανεξάρτητες έρευνες, όπως αυτή του Γιάννη Μαυρή, που είδε προχθές το φως της δημοσιότητας και η οποία «βλέπει» τη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να «προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλότερα μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου και δεύτερου κόμματος σε ευρωεκλογές». Με τη ΝΔ να ξεπερνά το 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 20%.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαυρή, η διαφορά μπορεί να είναι από 6 μονάδες, στην καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ περίπτωση, έως και 17 μονάδες στο καλύτερο σενάριο για τη ΝΔ. Η εκτίμηση φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τα χθεσινά γκάλοπ και από το ύφος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που το τελευταίο διάστημα δείχνει μια απόλυτη αυτοπεποίθηση και δεν διστάζει να αναφερθεί ακόμα και σε πολύ προωθημένες πλευρές του προγράμματος της ΝΔ, εν γνώσει του ότι θα «αξιοποιηθούν» από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του Μαξίμου.

Τι λένε στην Κουμουνδούρου

Την ίδια στιγμή πάντως, έπειτα από μια περίοδο μεγάλης «κατήφειας» στον ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο διάστημα επικρατεί μια σχετική αισιοδοξία. Η εκτίμηση των επιτελών του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι οι εκλογές μπορεί να αποδειχθούν τελικά ντέρμπι, αφού στην Κουμουνδούρου βλέπουν σημάδια συσπείρωσης του κόσμου της Αριστεράς, θεωρούν δε ότι οι διάφορες «υποθέσεις» -όπως οι σκαφάτες διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στο κότερο του εφοπλιστή Παναγόπουλου- τελικά θα αποδειχθούν «μπούμερανγκ» και θα έχουν λιγότερες συνέπειες από αυτές στις οποίες ποντάρει η ΝΔ.

Υπολογίζουν, μάλιστα, πολύ στη νεανική ψήφο, όπου παραδοσιακά σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Αριστερά καταγράφει πολύ καλύτερα ποσοστά από το σύνολο της κοινής γνώμης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει και αυτός άνετος στις δημόσιες εμφανίσεις του, αν και στην τελευταία του συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha φρόντισε να χαρακτηρίσει τις ευρωεκλογές «δημοσκόπηση», γεγονός που ερμηνεύθηκε ως πρώτη γραμμή άμυνας σε ενδεχόμενη μεγάλη ήττα.

Και σίγουρα σε απόλυτη αντίφαση με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέλει τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα, αλλά και με παλαιότερες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, που μετά τη νίκη του στις ευρωεκλογές του 2014 είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές, λόγω «δυσαρμονίας της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα».

Σε κάθε περίπτωση… «κοντός ψαλμός αλληλούια». Το βέβαιον είναι ότι μετά το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου, όταν θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από τις αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους -όπου οι εκτιμήσεις και οι μετρήσεις δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ- το πολιτικό τοπίο θα έχει ριζικά διαφοροποιηθεί.

(iefimerida.gr)