Οι μόνοι άξιοι, οι μόνοι επιτυχημένοι…

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
τ. Δήμαρχος

Δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις και μεγάλη εμπειρία, για να διαπιστώσεις πως στις σημερινές κοινωνίες, όσοι αισθάνονται πως έχουν λίγο τσαγανό και θέλουν να αναγνωριστούν ξεχωριστά από τον λαό, να απολαύσουν την δόξα και να προσφέρουν εξ ολοκλήρου τον εαυτό τους σ’ αυτόν και μάλιστα πολλές φορές να …διαθέτουν και την εκ κληρονομίας μεγάλην περιουσίαν των, ξέρουν πως υπάρχει ένας μονόδρομος χωρίς παρόδους και δύσβατα μονοπάτια.

Και αυτός είναι Ο της Πολιτικής. Επειδή, δε, γνωρίζουν πως η επιτυχία σ’ αυτόν τον τομέα, δεν είναι συνήθως εύκολη με το πρώτον, μεθοδεύουν κι’ αρχίζουν τον δρόμο της ιεραρχίας!

Πρώτα γράφονται μέλη στο κόμμα που εκτιμούν πως θα γίνει κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις κατά βάθος ιδεολογικές των αρχές. Δίνουν το «παρών» σ’ όλες τις συνάξεις και πορείες αλλά και στις διαλέξεις του κόμματος.

Μετά -αφού γνωριστούν καλά με στελέχη, ζητούν άδεια αφισσοκολλητού, εναερίτη! Να σκαρφαλώνουν στους στύλους της ΔΕΗ και να τοποθετούν τις μουτσούνες των εκπροσώπων-υποψήφιων βουλευτών!

Μετά απολαμβάνουν του βαθμού του ομαδάρχου και έχουν την ευχέρεια να περιέρχονται από χωρίου εις χωρίον για ενημέρωση στα καφενεία -κυρίως του ευημερούντος αγροτικού πληθυσμού, με το πλούσιο και δημιουργικό έργο της Κυβέρνησης! Επίσης για το υπό ψήφιση …αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Εφόσον -κατόπιν λόγω εμπειρίας-, αποδείξουν ότι έχουν προσόντα με δυνατό λόγο, επιτυγχάνουν την ένταξή των στη Νομαρχιακή Επιτροπή! Πρώτιστον μέλημα είναι να εστιάσουν το μέλλον τους με συνεστιάσεις, παρουσία ικανού αριθμού προσώπων! Οι συντρεφόμενοι διαφημίζουν -εξ υποχρεώσεως-, τον αμφιτρύωνα αλλά γίνεται και πλήρης αναφορά στον τοπικό Τύπο με λεπτομέρειες για τη συμμετοχή και το πρόγραμμα της αξέχαστης βραδιάς.

Ακολουθούν συχνά πυκνά γκαλά ώστε η φήμη του νέου πολιτικού αστέρα να επισκιάσει τους άλλους. Μ’ αυτή την επώδυνη μέθοδο εξασφαλίζεις -μετά από χρόνια-, την ποθητή υποψηφιότητα.

Ως μέγας συντελεστής όμως της επιτυχίας είναι και η διάθεση κάποιων …αποθεματικών τα οποία θα διαχειριστούν έμπιστοι συνεργάτες σου. Οι …δωρεές αυτές αναγνωρίζονται από πολλούς …ιδεολόγους που διαθέτουν υψηλήν φωνήν και κουνούν έντονα τα χέρια των.

Και -μεταξύ μας-, όταν εισέλθεις στη Βουλή, άπασαι αι βουλαί των ψηφοφόρων παραγράφονται λόγω ποιάς τίνος αυταπάτης… Και όταν έρχεσαι για διακοπές στο τόπο σου και αντιμετωπίζεις -τυχόν-, διαμαρτυρίες, έχεις τη δύναμη να τις αντιμετωπίσεις κάλλιστα. Αλλωστε, τι πολιτικός θα είσαι στερούμενος του όπλου του ψεύδους; Και να βγαίνεις καθαρός, να σου ζητούν και «συγνώμην»;

Οταν ρώτησα γνωστό μου, αν υπάρχουν άλλοι τρόποι ν’ αναδεχθεί ένας δημιουργικός άνθρωπος, σήκωσε τα χέρια ψηλά.

-Υπάρχει περίπτωση αναγνώρισης αν γίνεις καθηγητής Πανεπιστημίου, εφευρέτης, ευεργέτης ή λαμπρός επαγγελματίας;

Ομως, άλλος φίλος μου ο Σπύρος +…, εκ βορειοτέρας επαρχίας ορμώμενος και εις Αργοστόλιον προ πολλών ετών διαμένων, ολίγον ραδιούργος, αλλ’ ευφυής εφευρέτης αντιπαρατιθέμενος πάντοτε -για να ξεχωρίζει-, επιμένει πως η δόξα και η τιμή ανήκει μόνον στους καλούς ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, πορνοστάρ και μάγειρους.

Με κλώνισε. Γιατί πραγματικά αυτό συμβαίνει, με ιδιαιτερότητα στις δυό τελευταίες περιπτώσεις. Οι Ελληνες εκτιμούν ιδιαιτέρως τα κάτωθεν της μέσης του σώματος υπάρχοντα…, επί καθημερινής βάσεως!