Οι ομιλίες Θόδωρου, Γνήσιου και Αφροδίτης Θεοπεφτάτου στη Βουλή

Η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, σε ειδική συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαΐου 2017, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, τίμησε την 153η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρης Γάκης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης που ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Βούτση και ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, χαιρετισμοί του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρου Κοντονή, του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του προέδρου του ΠΕΔΙΝ και Δήμαρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση και ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων.

«Είναι χρέος μας, ενθυμούμενοι την 21η Μαΐου του 1864, να αποδώσουμε τιμή στους πρωτεργάτες της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και σήμερα, 153 χρόνια μετά, να μην πάψουμε να αγωνιζόμαστε, μαζί με τον λαό και τους πολίτες μας για κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, άρση των αδικιών και διακρίσεων», είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε ειδικά στους ριζοσπάστες αγωνιστές αναφέροντας ότι: «Άνθρωποι των γραμμάτων, των επιστημών, της πολιτικής και πνευματικής ζωής αλλά και των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων και της αγροτιάς στα Ιόνια νησιά ενώθηκαν διαισθανόμενοι ότι η ιστορία τους καλούσε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εδραίωση της δημοκρατίας και του κοινωνικού ριζοσπαστισμού. Με αφετηρία την Κεφαλονιά, λίκνο δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, το πύρινο μήνυμα της ανεξαρτησίας, της πάλης για το δίκαιο και την κοινωνική ισότητας μεταλαμπαδεύτηκε σε όλα στα Ιόνια Νησιά, σε όλη τη χώρα».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι: «Η επέκταση των ριζοσπαστικών οραμάτων σε ολόκληρο τον ελληνισμό με στόχο την πρόοδο, την ισοπολιτεία και τη δημοκρατία, την εκρίζωση φασιστικών φαινομένων και φωνών μίσους και ρατσισμού, συνθέτουν τη συνέχιση του προοδευτικού κινήματος, του οποίου τις βάσεις έθεσαν οι ριζοσπάστες αγωνιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι στόχοι του ριζοσπαστισμού για πλήρη ανεξαρτησία, αποτίναξη της ξένης δεσποτείας και απελευθέρωση από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική καταδυνάστευση που ασκούσαν τα ντόπια συμφέροντα, συσπείρωσαν όλα τα κοινωνικά στρώματα, αμβλύνοντας τις ταξικές αντιθέσεις».

Και κατέληξε: «Στις σελίδες της ιστορίας μας θα βρείτε μόνο κόπους, θυσίες και αγώνες. Κι εμείς, ο λαός της Ιόνιας γης, 153 χρόνια μετά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε. Με πείσμα, συνέπεια και σεβασμό στην παρακαταθήκη που μας άφησαν εκείνοι, αντιπαλεύουμε:

  •  Την απεμπόληση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινοχρήστων πραγμάτων της Ιόνιας γης
  •  Tην κοινωνική αδικία και την έλλειψη ισοπολιτείας
  •  Tην ταξική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης.

Εκπροσωπώντας μια μικρή αλλά περήφανη για την ιστορία της Περιφέρεια της Ελλάδας, τα Ιόνια Νησιά, στέλνουμε μήνυμα από το κέντρο της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας, τη Βουλή των Ελλήνων, για αναγκαιότητα διατήρησης της ιστορικής μνήμης και συνέπειας. Δεν μπορούμε, δεν δικαιούμαστε να συμβιβαστούμε. Εκείνοι κατέκτησαν για εμάς το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο και ο λαός στα Ιόνια Νησιά το αξίζει».


Η ομιλία του δημάρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση


Στην ομιλία του ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης ανέφερε τα εξής:

Στην ειδική εορταστική εκδήλωση στη Βουλή των Ελλήνων για την 153η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων και Δήμαρχος Κεφαλλονιάς, κ. Αλέξανδρος Παρίσης, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του στη Βουλή και μιλώντας για τα μηνύματα που στέλνει η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα στις 21 Μΐου 1864.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Παρίση:

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που έχω την ευκαιρία να συμμετέχω και να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εορταστική εκδήλωση.

Είναι αφιερωμένη στην 153η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και πραγματοποιείται στη Βουλή των Ελλήνων.

Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη γιατί βρίσκομαι εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων, όπου έχω υπηρετήσει ως Βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης την περίοδο 2007-2009.

Σήμερα ως Δήμαρχος Κεφαλλονιάς και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων εκπροσωπώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση των Νησιών μας σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση.

Η Ένωση με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864 αποτελεί το κορυφαίο ιστορικό γεγονός για τα Επτάνησα που τερματίζει την ξενοκρατία αιώνων.

Οι ξένοι κυρίαρχοι αποχωρούν και η γαλανόλευκη Ελληνική σημαία υψώνεται στα κάστρα των νησιών μας.

Οι Επτανήσιοι ανασαίνουν ελεύθερα μετά από αιώνες ξένης κατοχής και κυριαρχίας.

Η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Ιθάκη, οι Παξοί, τα Κύθηρα και όλα τα μικρότερα νησιά μας συνδέονται με κοινή ιστορική πορεία, πορεία αντίστασης και αγώνων.

Το “ρεμπελιό των ποπολάρων” στη Ζάκυνθο, η “στάση της Κέρκυρας”, η “εξέγερση στα Κύθηρα” αποτελούν κινήματα αντίδρασης, αντίστασης και διαμαρτυρίας στη διάρκεια της Βενετικής κυριαρχίας.

Αργότερα τα νησιά μας, με επίσημη ονομασία “Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νησιών” αποτελούν την πρώτη μορφή Ελληνικού Κράτους μετά από πολλούς αιώνες.

Στη συνέχεια το “Ενωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων” κάτω από την Προστασία της Μεγάλης Βρετανίας θα αποτελέσει ένα μόνο στο όνομα “ελεύθερο” και “ανεξάρτητο” κράτος.

Οι κάτοικοι των νησιών μας θα ζήσουν κάτω από σκληρές συνθήκες καταπίεσης, ταπείνωσης και εξαθλίωσης.

Οι αυθαιρεσίες του καθεστώτος της Προστασίας οδηγούν σε αντίδραση και αντίσταση.

Η εξέγερση των χωρικών στη Λευκάδα στα 1819, οι εξεγέρσεις του Σταυρού και της Σκάλας στην Κεφαλλονιά το 1848-49 αποτελούν συγκλονιστικά γεγονότα.

Εκδίδονται στα Επτάνησα πολιτικές εφημερίδες και δημιουργείται το κόμμα των Ριζοσπαστών που έχει στόχους την Εθνική και την Κοινωνική Απελευθέρωση.

Οι εθνικοί και κοινωνικοί αγώνες στα νησιά μας έχουν αποτέλεσμα διωγμούς, φυλακίσεις, μαστιγώσεις, εξορίες, κρεμάλες.

Κορυφαίες μορφές του κινήματος των Ριζοσπαστών εξορίζονται.

Η Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος εξορίζεται στα Αντικύθηρα.

Ο Ιωσήφ Μομφεράτος εξορίζεται στην Ερεικούσα.

Όμως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Οι σκληροί αγώνες των Επτανησίων μέσα στις συνθήκες εκείνης της περιόδου οδηγούν στην πολυπόθητη Ένωση.

Σήμερα γιορτάζουμε αυτή την ιστορική επέτειο για τα Νησιά μας στη Βουλή των Ελλήνων.

Τιμάμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Αναδεικνύουμε και προβάλλουμε τα κοινά μας χαρακτηριστικά, την παιδεία και τον πολιτισμό μας.

Μας συντροφεύουν όλοι εκείνοι οι σπουδαίοι Επτανήσιοι ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφοι, μουσικοί, επιστήμονες, πολιτικοί που έχουν σφραγίσει με το έργο τους τη νέα Ελληνική πραγματικότητα.

Μαζί μας είναι όλοι εκείνοι οι συμπατριώτες μας που διακρίνονται, προοδεύουν και μεγαλουργούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι όμως δεμένοι με τα νησιά μας και δεν τα ξεχνούν οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κοινή ιστορική μας πορεία και οι σκληροί εθνικοί και κοινωνικοί αγώνες των Επτανησίων που οδήγησαν στην Ένωση να αποτελούν οδηγό και για τη σημερινή μας προσπάθεια.

Στόχος μας σήμερα είναι η προστασία, η ανάπτυξη και η προκοπή των νησιών μας.

Στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ο αγώνας μας είναι καθημερινός.

Αγωνιζόμαστε για   καλύτερη υγεία και παιδεία, για καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους τους κατοίκους των νησιών μας.

Με εκδηλώσεις όπως η σημερινή τιμάμε την κοινή ιστορική μας πορεία, αναδεικνύουμε και προβάλλουμε όλα εκείνα που μας ενώνουν.

Επιθυμώ να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν με ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια για την πραγματοποίηση της σημερινής εορταστικής εκδήλωσης.

Η θεσμική μας συγκρότηση και η κοινή εκπροσώπηση των Νησιών μας σήμερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

και την Αιρετή Περιφέρεια μας επιτρέπουν να συνεργαζόμαστε, να αναπτύσσουμε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν και στο μέλλον με κοινό στόχο την πρόοδο και την προκοπή των νησιών μας.

Σας ευχαριστώ όλους


Η ομιλία της βουλευτού κ. Αφροδίτης Θεοπεφτάτου


Φέτος γιορτάζουμε τα 153 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Τα Επτάνησα βρίσκονται στο σταυροδρόμι των διεθνών θαλασσίων οδών και γι αυτό το λόγο θεωρήθηκαν ιδεώδης στρατηγική βάση από τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης.

Από τον 13ο αιώνα τα Ιόνια Νησιά φραγκοκρατούνται, αφού αποτελούν ιδιοκτησίες οικογενειών φράγκων ευγενών, στη συνέχεια κατακτήθηκαν από τους Βενετούς, τους διαθέχθηκαν οι Γάλλοι δημοκρατικοί και μετά από μία σειρά ξένων κυριαρχιών στα νησιά, πέρασαν στη βρετανική κατοχή ή Αγγλική Προστασία.

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα και κυρίως τα ιδεολογικά κινήματα που εμφανίστηκαν ως απότοκα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και επέφεραν σημαντικότατες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στις χώρες της Δύσης, διαμόρφωσαν και τις αντίστοιχες συνθήκες στα Επτάνησα την εποχή αυτή. Και αυτό γιατί τα νησιά του Ιονίου, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και λόγω των ξενικών κυριαρχιών που εναλλάσσονταν σε αυτά επί 6 αιώνες επηρεάστηκαν απόλυτα από τις εξελίξεις στη Δύση και αποτέλεσαν φορέα μετάδοσης των ευρωπαϊκών ιδεών στον χώρο της οθωμανοκρατούμενης Ανατολής γενικότερα.

Οι συνθήκες αυτές που διαμορφώθηκαν σε γενικές γραμμές ήταν κοινές σε όλα τα Επτάνησα και χαρακτηρίζονταν από τις αγροληπτικές σχέσεις, την ενδυνάμωση της αστικής τάξης, τον ρόλο των διανοούμενων, την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Παρά ταύτα, στην Κεφαλονιά παρουσίαζαν κάποιες διαφοροποιήσεις, που οδήγησαν στην ανάπτυξη φιλελεύθερου κινήματος στο νησί ήδη από τη δεκαετία του 1830, η οποία και θα αποτελέσει πρόδρομο του ριζοσπαστικού κινήματος, που, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, εμφανίστηκε και παγιώθηκε στη δεκαετία του 1840. Και αυτό διότι οι αγγλικές αρχές όχι μόνον δεν ενδιαφέρθηκαν να λύσουν τα έντονα κοινωνικά προβλήματα, αλλά με την τακτική τους τα συντηρούσαν, προκειμένου να μη διαταραχθεί η συγκεκριμένη κοινωνική ιεράρχηση, στην οποία στήριζαν τη δύναμη και την κυριαρχία τους.

Το εθνικό κίνημα που άρχισε να εμφανίζεται στα Ιόνια Νησιά τη δεκαετία 1830- 1840 οφείλει τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του:

α) στην παιδεία που καλλιεργήθηκε από επτανήσιους λογίους οι οποίοι διαφύλαξαν τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και διακήρυξαν την εθνική συνέχεια μέσω του Βυζαντίου

β) στην επίδραση των ιδεών του Διαφωτισμού

γ) στις διακηρύξεις των Γάλλων για τα ανθρώπινα και τα ατομικά δικαιώματα

δ) στις διαδεδομένες στην Επτάνησο ιδέες του Ρήγα Φεραίου για την επανάσταση των βαλκανικών λαών και

ε) στην επίδραση που άσκησαν στην σπουδάζουσα στη Δύση επτανησιακή νεολαία τα εθνικιστικά κινήματα που εκδηλώνονται στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1830.

Ο επτανησιακός ριζοσπαστισμός είναι το εθνικό και δημοκρατικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα Επτάνησα την περίοδο της Βρετανικής Προστασίας και οδήγησε στην Ένωσή τους με το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Το κίνημα είχε διπλό προσανατολισμό: εθνικό – απελευθερωτικό και αστικό – δημοκρατικό. Στο πλαίσιό του ενώνονταν αστοί, τεχνίτες, αγρότες και μία μειοψηφία αριστοκρατών, που συσπειρώνονταν στον αγώνα αφενός για την Ένωση και αφετέρου για την πολιτική και κοινωνική ανεξαρτησία. Οι ιδέες του κινήματος γίνονταν ευρέως γνωστές από τις εφημερίδες που εξέδιδαν οι πρωτεργάτες του κινήματος και από τη δράση των ριζοσπαστικών πολιτικών λεσχών, που αναλάμβαναν και οργάνωναν τους εκλογικούς αγώνες για την εκλογή των ριζοσπαστών υποψηφίων στην Ιόνιο Βουλή.

16 Μαιου 1864: υπογράφθηκε η πράξη άρσης της Προστασίας και ορίστηκε η 21η Μαιου 1864 ως ημέρα αποχώρησης των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα νησιά.

Έτσι ολοκληρώθηκε η περίοδος της Βρετανικής Προστασίας στα Ιόνια Νησιά, τα οποία από τότε και στο εξής ακολουθούν την ιστορική πορεία και εξέλιξη του ελληνικού κράτους καθώς πλέον αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του.

Είναι αξιοσημείωτο γεγονός ότι πρωτεργάτες ηγετικά στελέχη του ριζοσπαστικού κινήματατος, όπως οι Κεφαλονίτες Ιωσήφ Μομφερράτος και Ηλίας Ζερβός Ιακωβάτος δεν ήταν ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκε η Ένωση, καθώς θεωρούσαν ότι έπρεπε αυτή να αναγνωρισθεί ως επιβράβευση τόσο των πολιτικών όσο και των κοινωνικών τους αγώνων και όχι ώς επίτευγμα διπλωματικών ελιγμών και ταπεινωτικών συμφωνιών.

Πράγματι, το ελεύθερο ελληνικό κράτος χαιρέτισε την Ένωση των Επτανήσων με ενθουσιασμό καθώς αναμενόταν από τους πρώτους Επτανήσιους βουλευτές να φέρουν νέον αέρα, νέα ήθη στην κοινοβουλευτική ζωή της χώρας, μεταφέροντας στο ελληνικό κοινοβούλιο την πολύχρονη δική τους κοινοβουλευτική εμπειρία, όπως κι έγινε.

Ορισμένα από τα αιτήματα των ριζοσπαστών εκείνης της εποχής εκπληρώθηκαν, οι λαοί της Ευρώπης ζουν σήμερα σε δημοκρατικές και συντεταγμένες κοινωνίες, θωρακισμένες με εγγυήσεις προστασίας των ατομικών και πολιτικών τους δικαιωμάτων. Από την άλλη η ανησυχία τους για τα ζοφερά προβλήματα της εποχής μας παρέμεινε διορατική πρόβλεψη, ευφυής ανάγνωση της ιστορικής συνέχειας : πόλεμοι στη γειτονιά μας, φτώχια, ανεργία, μεταναστευτικά κύματα, ξενοφοβία.

Ως πολίτες της Ευρώπης οφείλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη, με όχημα την ένωση των λαών και με σκοπό την ευημερία των κοινωνιών τους και σε οικουμενική κλίμακα ανάληψη πρωτοβουλιών για την παγκόσμια ειρήνη.

 Αθήνα, 15-5-2017

 Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης