Οι παράπλευρες απώλειες της λιτότητας

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Η φονική πυρκαγιά έδρασε τόσο αποτελεσματικά και ανεμπόδιστα γιατί τα τελευταία χρόνια λόγω της λιτότητας και της απίθανης προπαγανδιστικής νοοτροπίας του success story (και των δυο κομμάτων της εξουσίας) έστυψαν σαν λεμονόκουπα τον κρατικό μηχανισμό της πολιτικής προστασίας.

 • Ότι μηχάνημα χάλαγε έμενε στο συνεργείο.
 • Γέμισαν τα αμαξοστάσια από λεωφορεία, πυροσβεστικά, αντλίες, αεροπλάνα (cascander), ελικόπτερα, περιπολικά, βυτία.
 • Ο εξοπλισμός των ειδικών δυνάμεων πυρόσβεσης, από μάσκες οξυγόνου μέχρι άρβυλα και στολές, πεπαλαιωμένος και ανεπαρκής.
 • Πυροσβεστικοί κρουνοί σε αχρησία επειδή οι γύφτοι κλέβουν τον χαλκό και τον πουλούν σαν μέταλλο.
 • Περιορισμός εξειδικευμένου προσωπικού, λόγω πρόσληψης στη θέση των συνταξιοδοτηθέντων ακατάλληλων ατόμων με κοινωνικά κριτήρια.
 • Αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να πάρει αναγκαία μέτρα για την προστασία μιας περιοχής, όπως ρέματα, δρόμους διαφυγής, κόψιμο δέντρων κ.α. λόγω πολιτικού κόστους.
 • Αδυναμία των πολιτών να καθαρίζουν και να συντηρούν τον δικό τους χώρο και φυσικά πλημμελής λειτουργία των Δήμων για την συντήρηση των δημόσιων χώρων.
 • Έλλειψη παντελούς εκπαίδευσης πολιτών με ασκήσεις ετοιμότητος όπως γίνονται σε άλλα κράτη υποχρεωτικά κάθε χρόνο με εγκατάλειψη των σπιτιών τους, για να ξέρουν σε περίπτωση που συμβεί το πρόβλημα, που να πάνε και να μην «πέσουν στον γκρεμό».

Δεν μπορώ να σκεφθώ κανέναν άλλο λόγο – γιατί τότε δοκιμάζεται πολύ η λογική μου και η στοιχειώδης εξυπνάδα μου – που να μην πετάξουν 2,3 σινούκ να πάρουν τους εγκλωβισμένους έγκαιρα και να μη χαθούν άδικα τόσοι άνθρωποι.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν το σκέφθηκαν γιατί αισθάνομαι καταδικασμένος σαν πολίτης από τέτοιους υπεύθυνους για την ασφάλεια μου.

Το μόνο που μου μένει είναι να δεχθώ αυτό που υπονοούσαν και άλλοι.

 • Δεν είχαν καύσιμα
 • Δεν ήταν ετοιμοπόλεμα
 • Δεν ήταν στη θέση του το εξειδικευμένο προσωπικό.

Αντί μιας ειλικρινούς αναγνώρισης της κατάστασης, όπως θα περίμενε κάποιος να κάνει η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία, ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλάει για «ασύμμετρη απειλή».

Πολύ θα ήθελα να γίνει από κάποιο κανάλι ένα ερώτημα στους πολίτες με τη μορφή γκάλοπ στο δρόμο: Πόσοι ξέρουν τι θα πει ασύμμετρη απειλή. Αν βρεθεί ένας στους δέκα θα εκπλαγώ πολύ.

Θέλω να πιστεύω ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι φωστήρες που έχουμε στείλει για τους παχυλούς μισθούς, να υπενθυμίσουν στον κον Σόιμπλε και στη κα Μέρκελ τα επακόλουθα της πολιτικής της λιτότητας συν βεβαίως και τις 18.000 αυτοκτονίες και τα 4.250.000 οφειλετών που αδυνατούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (εκτός και αν είναι μπαταχτσήδες όπως οι Τραπεζίτες δηλώνουν).