Οι παράπλευρες «ωφέλειες» του κορονοϊού

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Η συνήθης έκφραση είναι διαφορετική. Μιλάμε για παράπλευρες απώλειες και όχι ωφέλειες. Ισχύει όμως και το αντίθετο.

Το «Μένουμε Σπίτι« από τις αρχές του Μάρτη, μας προφύλαξε από μια εκατόμβη νεκρών, που θα είχαν καταγραφεί στην άσφαλτο από τροχαία. Αν υπολογίσουμε δε και αυτό που επεσήμανε ο Ιαβέρης στην τηλεόραση, δηλαδή και τους μελλοντικούς απογόνους τους μια και στην πλειοψηφία τους είναι νεαρά άτομα, τότε πρέπει να τριπλασιάσουμε τον αριθμό των θυμάτων.

Μια άλλη ωφέλεια είναι η προσαρμογή μας στον ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγών και να ξεκολλήσουμε από τις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαικής Ένωσης.

Προχθές μιλούσα με έναν συνεργάτη φίλο ο οποίος προμηθεύει βιβλιοπωλεία και e-shop που πουλάνε βιβλία τα οποία παραδίδουν στο σπίτι και διαπίστωσα ότι αυξήθηκαν οι παραγγελίες βιβλίων όχι μόνο των δικών μου αλλά και άλλων εκδοτών, που σημαίνει ότι οι Έλληνες αυτό τον καιρό διαβάζουν.

Πρόσεξα ότι έχουν επωφεληθεί πολλοί και έχουν εγγραφεί στα προγράμματα τηλεκατάρτισης που μάλιστα επιδοτούνται κιόλας.

Χάρηκα ιδιαίτερα που έτυχε θερμής υποδοχής η εβδομαδιαία επικοινωνία μας με τους αποφοίτους και άλλους φίλους κάθε Πέμπτη τις 17.00- 18.30 μέσω της σελίδας στο F/B Silva Method Greece και παρατήρησα ότι πολλοί άλλοι σαν εμένα σκέφτηκαν να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας στον κόσμο τις πολύτιμες γνώσεις τους.

Είδα τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη να συγκινούν και να προσελκύουν πραγματικούς ιδεαλιστές και ανθρώπους της προσφοράς και όχι αμφιλεγόμενους έμμισθους κάποιων ΜΚΟ.

Είδα όλους όσους εργάζονται στο χώρο της υγείας, από τον οδηγό του ασθενοφόρου και την απλή νοσηλεύτρια μέχρι τους καθηγητές Πανεπιστημίου γιατρούς, ερευνητές και άλλους επιστήμονες να δείχνουν με αυταπάρνηση και ζήλο συμπεριφορά ηρώων και ηρωίδων ανάλογων εποχών της ιστορίας μας.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλος με τις ωφέλειες με σπουδαιότερη όλων αυτή της «ανάσας» που πήρε περιβαλλοντικά ο πλανήτης..

Αυτό που θάθελα να τονίσω και που διακρίνεται ξεκάθαρα στην αντίληψη πολλών ανθρώπων (εκτός των πολιτικών ίσως…) και δεν είναι άλλο από την διεύρυνση της συνείδησης τους.

Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται έναν άνισο – άδικο τρόπο στην παραγωγή, χρήση και διανομή του πλούτου αυτού του πλανήτη και μια ανάρμοστη και ανήθικη συμπεριφορά απέναντι στον ίδιο και τους συγκατοίκους του τα φυτά και τα ζώα.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να επιλύσει τα προβλήματα και τις ανισότητες που το ίδιο έχει δημιουργήσει. Αυτό πλέον ομολογείται από κορυφαίες προσωπικότητες της οικονομικής επιστήμης και της παγκόσμιας διανόησης.

Αρχίζει να διαφαίνεται ότι ο πλανήτης μέσω των συνειδητά σκεπτόμενων ανθρώπων, αποκτά συνειδητότητα η οποία όταν φθάσει στον κρίσιμο αριθμό, θα είναι σε θέση να διαχειρισθεί δικαιότερα και αποτελεσματικότερα τα γεγονότα και τις προκλήσεις του μέλλοντος.