Οι πρώτες δημοτικές εκλογές έγιναν το 1831 στην Αθήνα του Όθωνα

Οι δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου μπαίνουν στην τελική τους ευθεία, καθώς ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την διεξαγωγή τους.

Ωστόσο, πάντα στο δήμο Αθηναίων οι δημοτικές εκλογές τραβούν τα περισσότερο τα βλέμματα διότι μιλάμε για τον κεντρικό δήμο και πρωτεύουσα της χώρας. Ποιος όμως ήταν ο πρώτος δήμαρχος Αθηναίων; Ποια τα μεγαλύτερα ζητήματα που είχε τότε να αντιμετωπίσει; Πόσοι ήταν οι κάτοικοι της πόλης την εποχή εκείνη;

Ο πρώτος δήμαρχος Αθηναίων ήταν… Πελοποννήσιος

Τις πρώτες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα το 1835 και τα πρώτα χρόνια του Δήμου Αθηναίων περιγράφει ο Αλέκος Λιδωρίκης στο βιβλίο του «Αθήνα- Περιηγήσεις και Ιχνη».

«Ο πρώτος δήμαρχος Αθηναίων ήταν Πελοποννήσιος! Ο Ανάργυρος Πετράκης, απόγονος μιας ιστορικής οικογένειας της Δημητσάνας. Οι πρώτες δημοτικές εκλογές έγιναν το 1835 και ο δήμαρχος εκλέχτηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα όμως από κυβερνητική έγκριση και όχι από άμεση ψηφοφορία των πολιτών».

Πόσοι όμως ήταν τότε οι Αθηναίοι πολίτες;

«Σύμφωνα με την πρώτη απογραφή δεν ξεπερνούσαν τις 14.000! Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχαν πολλά ονόματα γνωστών Αθηναίων όπως οι Δ. Καλλιφρονάς, Π. Σκουζές, Ι. Μακρυγιάννης, Ν. Γέροντας κ.ά.

Στα πρώτα χρόνια του ο Δήμος Αθηναίων δεν είχε ιδιόκτητο δημαρχείο. Στεγαζόταν με ενοίκιο σε διάφορες κατοικίες ιδιωτών. Η πρώτη ιδιόκτητη στέγη του εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 1874 εκεί που είναι σήμερα και που επεκτάθηκε πολλά χρόνια αργότερα.

Στην περίοδο της δημαρχίας Πετράκη τέθηκε τον Ιανουάριο του 1836 ο θεμέλιος λίθος των Ανακτόρων, όπου σήμερα στεγάζεται η Βουλή. Επίσης, από τα πρώτα έργα που αποφασίστηκαν τότε ήταν η ανέγερση του Δημοτικού Νοσοκομείου και η σύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας», αναφέρεται στο βιβλίο του Αλέκου Λιδωρίκη, δημοσιογράφου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα αναγκαία έργα της εποχής

«Ο Τύπος της εποχής απαιτούσε να γίνουν άμεσα τα αναγκαία έργα για το φωτισμό και την ύδρευση της νέας πρωτεύουσας. Τα πρώτο δίκτυο ύδρευσης είχε ως πηγές τους ποταμούς Ιλισσό και Ηριδανό και αργότερα το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Τον φωτισμό της Αθήνας εξυπηρετούσαν λαδοφάναρα που δεν έσβηναν από τις διακοπές της ΔΕΗ αλλά από το δυνατό αέρα!

Για τα πρώτα δημοτικά έργα χρησιμοποιήθηκαν Βαυαροί μηχανικοί και εργάτες. Για τις μετακινήσεις τους οι κοσμικοί Αθηναίοι και κυρίως οι κυρίες χρησιμοποιούσαν Μαλτέζους χαμάληδες που τους περνούσαν τον χειμώνα μέσα από τους λασπωμένους δρόμους στην πλάτη τους!» αναφέρεται ακόμα στο βιβλίο.

(iefimerida.gr)