Οι Ρώσοι ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν στη Συρία, για να πλήξουν τους Τζιχανιστές και να επιβιώσει Ασσαντ

Τα πρώτα ρωσικά βομβαρδιστικά έπληξαν σήμερα συριακό έδαφος και συγκεκριμένα την πόλη Χομς, μια από τις πλέον πολύπαθες στον πόλεμο που μαίνεται από το 2012 στη Συρία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Τετάρτης την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν στρατιωτικό εξοπλισμό, αποθήκες όπλων και πυρομαχικά.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες στη Συρία είναι η προληπτική δράση, ενώ επισήμανε ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή θα περιλαμβάνει μόνο τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και θα είναι προσωρινή.

Τις ρωσικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνει και Αμερικανός αξιωματούχος στους New York Times (υπό τον όρο της ανωνυμίας του). Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Μόσχα είχε ειδοποιήσει τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.

Ρώσοι αξιωματούχοι και αναλυτές δήλωσαν σήμερα στον Τύπο ότι ο στόχος των ρωσικών βομβαρδιστικών είναι διπλός: να πλήξουν τους τζιχαντιστές του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) αλλά και να εξασφαλίσουν την πολιτική επιβίωση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Να σημειωθεί ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά άρχισαν να ρίχνουν λίγες ώρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν πέρασε από την Άνω Βουλή της Ρωσίας νόμο που εγκρίνει η χρήση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις μάλλον θα περιπλέξουν παρά θα επιλύσουν την βαθειά και πολύπλευρη κρίση στη Συρία γιατί αφενός θα παρατείνουν την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία αλλά και θα εμπλέξει τις ρωσικές δυνάμεις σε ένα ήδη εξαιρετικά πολύπλοκο σκηνικό με τις παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων στην υπό κατάρρευση πλέον Συρία.

Τη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Β. Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα διαφώνησαν έντονα στο θέμα της Συρίας, με το Βλαντιμίρ Πούτιν να υποστηρίζει ότι ο Άσαντ είναι ανάχωμα απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση στη Συρία εάν δεν φύγει ο Άσαντ.

Πούτιν: Ο Άσαντ να κάνει συμβιβασμό

Πάντως ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο Άσαντ θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση και να είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό.

“Πιστεύουμε ότι μια οριστική και διαρκής λύση στη Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση μιας πολιτικής μεταρρύθμισης και της διεξαγωγής διαλόγου με τις λογικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα”, είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην επικράτεια της Συρίας. “Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Άσαντ το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι έτοιμος για μια τέτοια διαδικασία”, πρόσθεσε.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να συμμαχήσει με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

“Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό και προσήκον να ενωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες στον αγώνα εναντίον της διεθνούς δημοκρατίας και να οικοδομήσουμε το κοινό μας έργο βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ”, σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Για να ξεκινήσουμε προτείνω στα ενδιαφερόμενα κράτη, πρώτα απ’ όλα τις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στο διεθνές κέντρο πληροφόρησης και συντονισμού στη Βαγδάτη. Όλοι οι εταίροι μας θα είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία”.

Εξάλλου, η συριακή προεδρία επιβεβαίωσε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ρωσική στρατιωτική βοήθεια, με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Δαμασκό.

(News.gr)