Ολοι οι δρόμοι οδηγούν Ιθάκη

Η Ιθάκη είναι το μεγαλύτερο από τα μικρά νησιά του Ιονίου και έχει πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς να ανακαλύψει ο ταξιδιώτης, τόσο παραθαλάσσιους όσο και στις ορεινές περιοχές. Άρα, κάποιος μπορεί να βρει ακόμα και την απομόνωση αν το θελήσει.

  • Ρομαντικό νησί του μύθου και της πανάρχαιας και παγκόσμιας ιδέας του Νόστου και της Επιστροφής, με τεράστιο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ένα νησί με ευγενικό, φιλικό και ιδιαίτερα φιλόξενο για τον επισκέπτη, κόσμο.
  • Η Ιθάκη πέρα από τις πολυσύχναστες και οργανωμένες, έχει απίστευτες απομονωμένες παραλίες κι έτσι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει παραλία, ακόμα και ερημική, είτε από μονοπάτι, είτε δια θαλάσσης.
  • Αν φέτος έρθετε στην Ιθάκη, το καλοκαίρι θα σας μείνει αξέχαστο. Θα περπατήσετε στα βήματα του Οδυσσέα, σε ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, θα καθίσετε με την παρέα σας “σε τραπεζάκια έξω”, θα πιείτε τον καφέ σας δίπλα στη θάλασσα, θα φάτε τη ροβανή σας στο Σταυρό και το Βαθύ, την παραδοσιακή τσερέπα στο Περαχώρι και σε όλες τις ταβέρνες του νησιού, θα ρεμβάσετε στο κοσμοπολίτικο Κιόνι και τις γραφικές Φρίκες, θα δείτε το απίστευτο ηλιοβασίλεμα από τα Περναράκια στην Εξωγή, θα εκπληρώσετε το τάμα σας, ανεβαίνοντας με τα πόδια στην Παναγία την Καθαριώτισσα και θα απολαύσετε την απίστευτη θέα από το καμπαναριό, μετά από μια πανέμορφη διαδρομή, θα θαυμάσετε το ενετικό καμπαναριό, το τέμπλο και τις υπέροχες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα ή και πριν, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ανωγής, θα φωτογραφηθείτε στο Άγαλμα του Οδυσσέα στην πρωτεύουσα του νησιού, θα ρίξετε τις βουτιές σας στα μικροσκοπικά Κουρβούλια, στο πανέμορφο και πολυσύχναστο Φιλιατρό, στο εναλλακτικό Σαρακήνικο, στη χρυσή Πλατυνάμμο στις Αφάλες, στην εύκολα προσβάσιμη Πόλη του Σταυρού και τον Αετό, στη μοναδική Φωκότρυπα του Άη Γιάννη, στο ξακουστό και γαλαζοπράσινο Γιδάκι.
  • Η Ιθάκη διαθέτει μικρά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μικρές και πανέμορφες βίλλες και καταλύματα που μπορεί κάποιος να αποξενωθεί αν το επιζητάει, ξενοδοχεία και καταλύματα που ακολουθούν πιστά τα αναγκαία πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης.
  • Η Ιθάκη είναι ένα πεντακάθαρο νησί με μια άρτια και οργανωμένη Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας, που είναι άξιοι συγχαρητηρίων για τη δράση τους.
  • Η Ιθάκη είναι ένα ασφαλές νησί, στο οποίο δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα κρούσμα covid19.
  • Η Ιθάκη για το μέγεθός της, έχει τις καλύτερες συγκοινωνίες σε όλη την νησιωτική Ελλάδα, με σύνδεση από Πάτρα, από Κεφαλονιά, από Λευκάδα, από Αστακό, από Κυλλήνη, ακόμη και από Ζάκυνθο, που σημαίνει ότι εύκολα έρχεται και εύκολα φεύγει ο επισκέπτης.
  • Ταυτόχρονα θα σας υποδεχτούμε σε ένα έτοιμο να παραδοθεί για χρήση, υπερσύχρονο και πανέμορφο λιμάνι στον Πίσω Αετό, το Λιμάνι Ιθάκης “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”. Και αν φέτος μας λείπουν τα καθιερωμένα ραντεβού στα πανηγύρια μας λόγω μέτρων, το μεγάλο μας ραντεβού στην Ιθάκη φέτος το Καλοκαίρι, θα είναι για τα εγκαίνια του λιμανιού μας, που θα τα γιορτάσουμε μαζί σας.
  • Στην Ιθάκη θα ερωτευτείτε και θα την ερωτευτείτε.

Τώρα έρχεται η ώρα που θα μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στο νησί της καρδιάς μας, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Ευχαριστώ το φίλο Σταύρο Δελλαπόρτα για το υπέροχο φωτογραφικό υλικό.

Αθανάσιος Λιβιτσάνης

Eπαρχος Ιθάκης