Ολοι στον αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματά μας

To N.T. Κεφαλονιάς- Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα σε πάνδημη συμμετοχή στην Πανδημοσιοϋπαλληλική-Πανεργατική απεργία σήμερα ΠΕΜΠΤΗ 26 Νοέμβρη. 

Τώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός μας πρέπει να προστατέψουν τη ζωή, την υγεία και τα δικαιώματά τους, από την άγρια επίθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των επιχειρηματικών ομίλων.

Μπροστά μας έχουμε μια ζοφερή κατάσταση στην οποία,

➢ Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, στα κεντρικά νοσοκομεία που έχουν γεμίσει ενώ στα νοσοκομεία του νομού μας, δεν υπάρχουν ΜΕΘ και το αναγκαίο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με τις αεροδιακομιδές να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. 

➢ Χώροι δουλειάς είναι υγειονομικές βόμβες με εκτεθειμένους τους εργαζόμενους.

➢ Σχολεία με χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα και για τρεις μήνες χωρίς κανένα μέτρο προστασίας (πολυπληθή τμήματα, ελλείψεις σε προσωπικό καθαρισμού, 100% πληρότητα στις σχολικές μεταφορές κ.α.). Τώρα λόγω της έλλειψης τεχνολογικών μέσων για όλους τους μαθητές και των προβλημάτων στην εκπαίδευση από απόσταση, αναπαράγονται νέες ταξικές ανισότητες. 

➢ Είναι σε εξέλιξη, η ψήφιση μέτρων τα οποία τσακίζουν μισθούς και συντάξεις και νόμων που μετατρέπουν τη συνδικαλιστική δράση σε «ιδιώνυμο». Νομοθετείται για πρώτη φορά η 10ωρη εργασία, η αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και η διάλυση των Σ.Σ. Εργασίας, η καθιέρωση του υποκατώτατου μισθού των 200€κ.α. Η σημερινή κυβέρνηση συμπληρώνοντας τις απεργοκτόνες διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (50% +1, ηλεκτρονικά μητρώα κλπ), σχεδιάζει την κατάργηση της απεργίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, καθιερώνοντας γενικευμένο «προσωπικό ασφαλείας» (πάνω από 40%), τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ενώ διευρύνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων. 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ τα μέτρα αυτά έρχονται για να μείνουν και μετά την πανδημία, για να ενισχύσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Το ντελίριο αυταρχισμού και βίας της κυβέρνησης έχουν τη βάση τους σε αυτήν την επιδίωξη και όχι στην υπεράσπιση των συνθηκών και των προϋποθέσεων για την υγεία του λαού και των εργαζομένων. 

Απαιτούμε: 

• Να επανδρωθούν τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας στο νομό μας και σε όλη τη χώρα με όλο το απαραίτητο μόνιμο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ

• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, (χειρουργείων, κλινών ΜΕΘ, κρεβατιών, διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών νοσοκομείων και ιδιωτών γιατρών) με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.

• Προσλήψεις καθαριστριών για τα σχολεία. Τάξεις 15 μαθητών. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και δωρεάν internet.

• Έκτακτο Επίδομα ανεργίας στους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. 

• Να δοθεί η 13η και η 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθούν όλα τα αναδρομικά και τα δώρα. 

• Όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης.

• Αναστολή πλειστηριασμών κατασχέσεων και πληρωμών προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ. Κούρεμα-διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. Η πάλη του λαού μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά τους!

Αργοστόλι 24 /11/2020 

Για το Ν.Τ. Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ 

 • Η ΕΛΜΕΚΙ

Ανακοίνωση για τη σημερινή απεργία εξέδωσε η ΕΛΜΕΚΙ στην οποία αναφέρει τα εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Η ΕΛΜΕΚΙ συμμετέχει στην ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ – ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ  26 Νοέμβρη

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ο συγκεκριμένος αγωνιστικός σταθμός πραγματοποιείται σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και με τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής να αποτυπώνονται ανάγλυφα σε όλους τους τομείς. Στην εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία που μετά από 2,5 μήνες λειτουργίας χωρίς ουσιαστικά μέτρα για τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας παίζονται στα ζάρια τα μορφωτικά δικαιώματα και η υγεία μαθητών εκπαιδευτικών, στις ανατροπές στη ζωή και στα δικαιώματά μας με νέα αντεργατικά νομοθετήματα.

Η σημερινή κυβέρνηση,μη δίνοντας ευρώ τσακιστό για σχολεία υγειονομικά ασφαλή θεωρώντας τέτοιες δαπάνες ως «κόστος»,επέλεξε συνειδητά προκειμένου να μην θιγούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, να συνωστίσει για μήνες στις μεταφορές, εκατοντάδες μαθητές αλλά και εργαζόμενους σε λεωφορεία και ΜΜΜ με 100% πληρότητα, εκατοντάδες μαθητές σε αίθουσες – κλουβιά, να αφήσει τα σχολεία με ελλιπέστατο προσωπικό καθαριότητας, να «τζογάρει» την υγεία του λαού με τον ερχομό πάνω από 4 εκατομμυρίων τουριστών κ.α. Αφού προσπάθησε να πείσει ότι «στα σχολεία δεν κολλάει ο ιός», μη πραγματοποιώντας ούτε ένα τεστ (δεν προβλέπονται αν δεν υπάρχουν «έντονα συμπτώματα!), αλλά και ουσιαστικές ιχνηλατήσεις, (η μόνη οδηγία από τους αρμόδιους ακόμη και όταν προκύπτουν κρούσματα, είναι οι «10 μέρες παραμονή στο σπίτι»), αποφάσισε το κλείσιμό τους και το γενικευμένο «λοκ ντάουν» «για να σωθούν» όπως ομολογεί η ίδια, η χριστουγεννιάτικη αγορά και ο τζίρος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα προκαλεί με την αναλγησία της απέναντι στον λαό δίνοντας προκλητική στήριξη στους μεγαλοκαναλάρχες, τουριστικούς ομίλους κ.α.,με δις € ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές. Νομοθετεί νέες απεργοκτόνες αντεργατικές ρυθμίσεις, πάνω σε αυτές της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (50%+1,  ηλεκτρονικά μητρώα κλπ), που βάζουν σε γύψο τις διαδηλώσεις, που καταργούν ουσιαστικά την απεργία στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Καθιερώνει γενικευμένο «προσωπικό ασφαλείας» (40% !!!), καθώς και Γ. Συνελεύσεις με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, διευρύνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων. Ψηφίζει μέτρα που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις,  νομοθετεί για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, προχωρά στην αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, στην καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, στο σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κ.α.

Ως παιδαγωγοί, ως δάσκαλοι της νέας γενιά δε θα δεχτούμε οι μαθητές να ζήσουν χειρότερα από μας, να επιστρέψουν οι όροι δουλείας «100 χρόνια πίσω».

Τα μέτρα τους στοχεύον το μέλλον, τη νέα γενιά, τους σημερινούς μαθητές μας. Η περιβόητη «προσαρμογή του σχολείου στις νέες προκλήσεις της αγοράς» σημαίνει προετοιμασία των νέων ανθρώπων για 10ωρη δουλειά, για δουλειά με μισθό 200€. Οι αγώνες για καλύτερους μισθούς, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για μόνιμες προσλήψεις σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ μπαίνουν υπό διωγμό.

Για να αποτραπούν και οι ελάχιστες διεκδικήσεις, μετατρέπουν τη συνδικαλιστική δράση σε «ιδιώνυμο».

Έχοντας κοινή στρατηγική όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θέλουν να «διαπαιδαγωγούν» από τώρα την νέα γενιά στην υποταγή και την ηττοπάθεια. Με τη βία, τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις σε μαθητές προσπαθούν να προλάβουν «τους σεισμούς που μέλλονται να ΄ρθουν».

Η πάλη του λαού θα ανατρέψει τα σχέδιά τους!

Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Γενική Απεργία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, σε κάθε σχολείο, σε κάθε χώρο δουλειάς κρατώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Όλοι στον αγώνα! Δε θα επιτρέψουμε να μπει στο γύψο η συνδικαλιστική δράση.

Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ

 • Και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου συμμετέχει στην απεργία:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αρ. Πρωτ: 33/24-11-2020

Η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία. Ανακοινώνεται το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και είμαστε ακόμη στην αρχή, τα δύσκολα είναι μπροστά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 90000 και πάνω από 500 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα ενώ συμπληρώθηκαν πάνω από 1600 θάνατοι συνολικά στη χώρα.

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του ΓΝΚ συμμετέχει στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 26/11/20 για να αναδείξει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΓΝΚ και κατ’ επέκταση το ΕΣΥ και να διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματα που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τους 8 μήνες που της προσέφερε ο λαός με την υπεύθυνη στάση του στην αναστολή της διασποράς του κορωνοϊού με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού , δημιουργία ΜΕΘ, επαναλαμβανόμενα test ανίχνευσης κορωνοϊού και αντ’ αυτού υποτάχθηκε το καλοκαίρι στα συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων, διεθνών τουριστικών πρακτορείων, ακτοπλόων και αεροπορικών εταιρειών προκαλώντας την αναζωπύρωση της επιδημίας στη χώρα έτσι και τώρα υποτάσσεται στα συμφέροντα βιομηχάνων, μεγαλοεργοδοτών κ.λπ.

Ο λόγος που δε μειώνονται τα κρούσματα είναι η μεγαλοεργοδοτική υγειονομική ασυδοσία στους χώρους εργασίας. Έχει παραγίνει με την υποκρισία που ενδύεται μανδύα δήθεν επιστημονικοφάνειας. Και αυτό γιατί τώρα επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και όχι μόνο αυτές που αφορούν βασικά αγαθά. Το εκκολαπτήριο της επιδημίας είναι οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ που χρησιμοποιούν αναγκαστικά και καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι για να μετακινηθούν προς και από τους χώρους εργασίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να εκτιναχθεί ο τζίρος των ιδιωτικών κλινικών καθώς κανένας ασθενής που  πρόκειται να χειρουργηθεί δε θα ρισκάρει να μπει σε δημόσιο νοσοκομείο το οποίο νοσηλεύει  COVID-19 περιστατικά.

Η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας έχει καταρρεύσει εξαιτίας της πανδημίας , οι μη COVID-19  κλινικές έχουν διαλυθεί ή συρρικνωθεί, ενώ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου.

Η μετατροπή  των Γενικών ΜΕΘ, των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των αιθουσών ανάνηψης, των χειρουργικών  αιθουσών σε ΜΕΘ κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών αφού διασωληνωμένα περιστατικά θα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους αναμένοντας κλίνες ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση επικαλείται τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας ενώ η ίδια και οι προηγούμενες φρόντισαν να στενέψουν ασφυκτικά τα όριά του και την ίδια στιγμή ισχυρίζονται ότι είναι θωρακισμένο. Χρόνια τώρα, μεθοδευμένα και αποφασιστικά, αυτοί που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις αντοχές του δημοσίου συστήματος υγείας, ψήφισαν και στήριξαν τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, έκλεισαν κλινικές, τμήματα, χιλιάδες κρεβάτια, ολόκληρα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη  νεολαία, επικαλείται την ατομική ευθύνη εξαφανίζοντας από το κάδρο την δική της ευθύνη. Απογειώνει πάλι το υποκριτικό προπαγανδιστικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης του κάθε νέου και απλού ανθρώπου για να κουκουλωθούν οι εγκληματικές ευθύνες του κράτους και των μεγαλοεργοδοτών.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ,

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ.

Απαιτούμε:

 • Επίταξη χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων που μέχρι τώρα αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία κέρδους.
 • Όχι στα οριζόντια λουκέτα που επιτείνουν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες και σχεδιασμός διαγνωστικών tests προκειμένου να σχηματιστεί καθαρή επιδημιολογική εικόνα που θα συμβάλει στην λήψη των αναγκαίων μέτρων.
 • Συμβολή των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας αντί να τις αποψιλώνουν ή να τις κλείνουν.
 • Να βελτιωθούν οι συνθήκες στα ΜΜΜ αξιοποιώντας όλο το στόλο τους.
 • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
 • Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Επιστροφή του υπόλοιπου εξοπλισμού των κλινών της ΜΕΘ και άμεση λειτουργία της με κατεπείγουσες προσλήψεις εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών.
 • Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημοσίου συστήματος υγείας.
 • Να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα και οι απεργοκτόνες διατάξεις που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ