Ομιλία του Στέφανου Ξενάκη στο “Baroque”

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. μίλησε ο γνωστός συγγραφέας (ΤΟ ΔΩΡΟ, ΝΑΙ…) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ στο γνωστό κέντρο BAROQUE του ζεύγους ΚΑΤΣΑΜΠΙΡΗ για το τελευταίο του βιβλίο.

Ο Άκης και η Ελένη Κατσαμπίρη ιδιοκτήτες του κέντρου είναι γνωστοί για τις καλλιτεχνικές και φιλολογικές τους ευαισθησίες, κάλεσε τον γνωστό συγγραφέα για να μιλήσει στους θαμώνες και να παρουσιάσει τα έργα του. Εκείνος προς τιμήν του ανταποκρίθηκε αμέσως.

Το ταξίδι του περιπετειώδες (όπως και η ζωή του), ακυρώθηκε η πτήση του, λόγω κακοκαιρίας, αλλά η ΕΧPRESS τόλμησε και το κοινό του Αργοστολίου απόλαυσε τον συγγραφέα για την ιδιαίτερα φιλοσοφημένη αλλά και αντισυμβατική θα έλεγα μερικές φορές ομιλία του αν και ήταν πλήρως τεκμηριωμένη.

Ο κος Ξενάκης αμφισβήτησε πολλά από τα καθιερωμένα αλλά μη αποτελεσματικά στερεότυπα στον τρόπο σκέψης και δράσης των ανθρώπων και εξήγησε με σαφήνεια τα λάθη αλλά και τις σπουδαίες ευκαιρίες που χάνουμε επειδή οι πεποιθήσεις και η διαχείριση του χωροχρόνου μας αποδεικνύονται ανεπαρκείς.

Τόνισε ιδιαίτερα την σπουδαιότητα των απλών και «μικρών» ενεργειών που κάνουμε μερικές φορές οι άνθρωποι που αιτιολογούν την ουσιαστική και σε βάθος αντίληψη της ζωής ενάντια στον επιφανειακό αλλά αγχωτικό τρόπο ζωής που απερίσκεπτα επιλέγει η πλειοψηφία.

Έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας για την πρόσκληση το ζεύγος Κατσαμπίρη βγάζοντας και πολλές φωτογραφίες με τους θαμώνες, υπογράφοντας τα βιβλία του που η Μαριάνθη Σταθάτου (βιβλιοπωλείο BOOKMART) είχε αναλάβει να τους εφοδιάσει,

Το καλοκαίρι απεδέχθη πρόσκληση μου για τη συμμετοχή του σε ένα φιλοσοφικό συμπόσιο στην ΚΡΙΤΟΝΟΥ με κωλή εριφίου (μπούτι κατσικίσιο) και κεκραμένον οίνον.