Οργή στη Σάμη! Ο Δήμος Αργοστολίου χρωστάει 446.000Ε στο Δήμο Σάμης!

Ο δήμαρχος Σάμης Γερ. Μονιάς

Στο τελευταίο Δ.Σ. o Μάκης Φόρτες έκανε μια σαφή ερώτηση στο δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο: «Χρωστάει ο δήμος Αργοστολίου λεφτά στο δήμο Ληξουρίου»;

Η απάντηση του δημάρχου ήταν η συνήθης όταν τα βρίσκει σκούρα:

«Άρες μάρες κουκουνάρες» ή αλλιώς …«άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Ο Φόρτες είναι η αλήθεια ότι δεν επέμεινε, παρ’ ότι άφησε κάποια υπονοούμενα περί ύπαρξης εγγράφων.

Το μπαμ όμως ήλθε όχι από το Ληξούρι, αλλά από τη Σάμη.

Και συγκεκριμένα:

Με δύο αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου Σάμης κατά την 25η τακτική συνεδρίασής της στις 27 Αυγούστου οι οποίες δημοσιεύτηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ χθες 1 Σεπτεμβρίου, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αρχών, ο δήμος Αργοστολίου φέρεται να χρωστάει με στοιχεία στο δήμο Σάμης 479.986,73 ευρώ, με αποτέλεσμα να εκτίθεται ανεπανόρθωτα. προσωπικά ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος ο οποίος απαξιεί όχι μόνο να πληρώσει την οφειλή αλλά ακόμη …και να απαντήσει στις «οχλήσεις για την απόδοση των χρημάτων» στο δήμο Σάμης!

Αναλυτικά τα πράγματα όπως προκύπτουν από τις δύο αποφάσεις του Δήμου Σάμης έχουν ως εξής:

Η πρώτη απόφαση είναι η 97/2020 (ΑΔΑ: 6Σ2746ΜΓ3Ι-6Λ6) με τίτλο που τα λέει όλα: «Ανείσπρακτη οφειλή Δήμου Αργοστολίου»!

Σύμφωνα με την εισήγηση:

«Μετά από ελέγχους που έχουν γίνει ως προς τα έσοδα του Δήμου μας, έχουν βρεθεί ανείσπρακτες οφειλές που έχουν αποδοθεί στο Δήμο Αργοστολίου και είναι έσοδο του Δήμου μας για το χρονικό διάστημα από 1/9/2019 έως 30/4/2020 του ποσού των 33.825, 05Ε.

Αφορούν κυρίως οφειλές, τακτικές οφειλές δημοτικών τελών καθώς και ρυθμίσεις τις οποίες είχαν αιτηθεί στο πρώην Δήμο Κεφαλλονιάς.

Υπηρεσιακώς έχει αποσταλεί έγγραφο όχλησης στο Δήμο Αργοστολίου με το υπ’αριθ. 3684/24-6-2020 για την καταβολή των εσόδων του Δήμου Σάμης έτσι ώστε η υπηρεσία μας να προβεί στην βεβαίωση εσόδων μέχρι στιγμής ο Δήμος Αργοστολίου δεν έχει ανταποκριθεί στην τακτοποίηση του»!!!

Η δεύτερη απόφαση είναι η 100/2020 (ΑΔΑ: ΨΜ2Ε46ΜΓ3Ι-3ΛΒ) και με τίτλο «Έσοδα Λιμνοσπηλαίου Μελισσάνης-Δρογκαράτης-Μύρτου –Αγκυροβολίου Αγ. Ευφημίας έτους 2019».

Στην εισήγηση γίνεται σαφές το θέμα:

«Τα έσοδα από τα τέσσερα σημεία που είναι στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου μας, για τους μήνες Σεπτέμβριο –Οκτώβριο-Νοέμβριο 2019 δεν έχουν αποδοθεί στο Δήμο μας και ανέρχονται στο ποσό των 446.161,68Ε».

Στη συνέχεια αναφέρονται στην εισήγηση αναλυτικά οι οφειλές, πάντα για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο του 2019.

290.142Ε €για το Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης

81.228Ε € για το Σπήλαιο Δρογκαράτης

25.673,08Ε€ για το Αγκυροβόλιο Αγ. Ευφημίας και

49.118,60Ε για το Μύρτο.

ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΗΣ 446. 161,68Ε€

Για να καταλήξει η εισήγηση:

«Τα ανωτέρω ποσά δεν έχουν τακτοποιηθεί από το Δήμο Αργοστολίου.

Επιπρόσθετος επισημαίνουμε ότι ο Δήμος Αργοστολίου με τις διάφορες οχλήσεις για την απόδοση των χρημάτων εγγράφως από την υπηρεσία μας δεν μας απέστειλε έως σήμερα επίσημα τα ζητηθέντα στοιχεία εσόδων και εξόδων (διοικητικό κόστος».

Και οι δύο αποφάσεις ήταν φυσικά ομόφωνες.

Το συμπέρασμα:

Προσωπικά ο Θεόφιλος Μιχαλάτος όχι μόνο ως δήμαρχος Αργοστολίου είναι βαριά εκτεθειμένος, αλλά και πολύ περισσότερο που έχει την ευθύνη των οικονομικών αφού δεν έχει ορίσει ένα χρόνο τώρα αντιδήμαρχο οικονομικών και επί πλέον είναι και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής!

Και φυσικά δεν είναι εκτεθειμένος μόνο πως χρωστάει ο δήμος Αργοστολίου κοντά στο μισό εκατομμύριο στο δήμο Σάμης για εισπράξεις που έχει κάνει γι’αυτόν, αλλά και για το γεγονός ότι ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ να απαντήσει στα αιτήματα του δήμου Σάμης ως αρμόδιος για τα οικονομικά του δήμου!

Εν αναμονή της απάντησης του Θεόφιλου Μιχαλάτου τώρα που δημοσιοποιείται το θέμα περιττεύουν αυτή τη στιγμή περαιτέρω σχόλια!

Υ.Γ.: Λόγω της εξέλιξης των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να ψάξουμε το αναπάντητο ερώτημα του Φόρτε στο Μιχαλάτο για ύπαρξη οφειλών του Δήμου Αργοστολίου και στο δήμο Ληξουρίου.

Θ. Μιχαλάτος
Γερ. Μονιάς