Οργισμένη επιστολή Ρουχωτά

Γ Ρ Α Μ Μ Α   Α Ν Ο Ι Κ Τ Ο  Κ Α Ι    Ο Ρ Γ Ι Σ Μ Ε Ν Ο

Απευθύνομαι σε σένα Δήμαρχε και σε σένα Πρόεδρε (αλλα και δάσκαλε κυρίως)  του δημοτικού συμβουλίου,  με αφορμή την έμμεση αλλά σαφή άρνηση  και των δύο σας να συζητήσετε στον πρέποντα χρόνο και με τον πρέποντα τρόπο το θέμα της σχολικής στέγης στην Κεφαλλονιά.

Και καλά ο Δήμαρχος αλλά και εσύ δάσκαλε?

Και εξηγούμαι.

Δεκατέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι με αίτηση μας, που πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα της σχολικής στέγης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κεφαλλονια.

Προτείναμε μάλιστα ως πρόσφορη (ελπίζω ότι και οι δύο σας αντιλαμβάνεσθε τον όρο) ημερομηνία για την συζήτηση του θέματος, στις το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 10.30 το πρωί για να είναι δυνατή η συμμετοχή των διδασκόντων αλλά και των μαθητών των περισσοτέρων σχολείων της Κεφαλλονιάς που στεγάζονται χρόνια τώρα σε κοντέινερ

Είμαι βέβαιος ότι αφού  η πολιτεία έδωσε ψήφο  στα δεκαεπτά κανείς από τους δύο σας δεν αμφισβητεί την ικανότητα των μαθητών να έχουν γνώση και άποψη για την κατάσταση στα σχολεία τους.

Και εσείς τι πράξατε?

Αντί με προθυμία και ταχύτητα να αποδεχτείτε την πρόταση μας και να συγκαλέσετε το δημοτικό συμβούλιο για να ενημερώσετε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς,  τους γονείς, και την κοινωνία ευρύτερα (πράγμα που δεν έχετε κάνει μέχρι σήμερα ως οφείλετε) για την σχολική στέγη  φροντίσατε να ακυρώσετε κάθε προσπάθεια για ενημέρωση.

Δηλαδή εξαντλώντας με το χειρότερο τρόπο τις προθεσμίες προσδιορίσατε την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 6 το βράδυ το οποίο προφανώς θα αρχίσει κατά την προσφιλή σας τακτική στις 7.00 και θα τελειώσει? στις 12.00.

Επιλέξατε με άθλιο τρόπο έτσι την ημέρα και κυρίως την  ώρα για σύγκληση του ΔΣ ώστε  να αποκλείσετε  την παρουσία στο συμβούλιο κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη και κυρίως των μαθητών της Παλικής οι οποίοι βρίσκονται σε κατάληψη καθώς και των εκπαιδευτικών και των γονέων  της σεισμόπληκτης Παλικής αφού μετά τις 20.30 δεν υπάρχει συγκοινωνία για επιστροφή.

Προφανώς  σκεφθήκατε ότι μπροστά στους δημοτικούς συμβούλους, τους εκπαιδευτικούς, και την κοινωνία δεν θα μπορέσετε :

  • να ξαναπαραμυθιάσετε τα παιδιά λέγοντας “ότι λείπει ένα χαρτί αλλά  έρχεται σε δυο μέρες και όλα εντάξει” όταν αυτό το χαρτί είναι ο αναλυτικός προϋπολογισμός των εργασιών επισκευής κάθε σχολείου που θέλει χρόνο για να συνταχθεί και που μέχρι σήμερα δεν  έχει γίνει  για κανένα σχολείο
  • να ξαναπαραμυθιασετε τα παιδιά λέγοντας ότι καθυστερούν οι μελέτες από το κράτος όταν οι περισσότερες μελέτες σας είχαν αποσταλεί από το καλοκαίρι του 2015
  • να παραμυθιάσετε τα παιδιά ότι φταίει το κράτος που οι μελέτες για το 4ο Δημοτικό Αργοστολίου, το Γυμνάσιο-Λύκειο Ληξουρίου και το 2ο Δημοτικό Ληξουρίου ήλθαν στο Δήμο τον Απρίλιο του 2017 δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποστολή της πρώτης παρτίδας των μελετών ενώ  σεις κοιμόσαστε και ξεχάσετε να ρωτήσετε έστω για το λόγο της αργοπορίας
  • να παραμυθιάσετε τα παιδία για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου αφού μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει μελέτη και σεις εξακολουθείτε να κοιμάστε
  • να παραμυθιάσετε τα παιδιά γιατί περάσατε από αρχιτεκτονική επιτροπή τις μελέτες των σχολείων στις 15 Νοεμβρίου 2017 ενώ τις έχετε στα χέρια σας εδώ και δύο χρόνια
  • να παραμυθιάσετε τα παιδιά, ψελλίζοντας την δικαιολογία ότι κάτι χαρτιά λείπουν, αλλά θα γίνει το Νέο Λυκειο στον Αγ Αντώνη Ληξουρίου, αφού έχει αυτό έχει ήδη  χαθεί, επειδή  είστε τόσο ανεύθυνοι που  μέχρι σήμερα  δεν έχετε ούτε καν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, δεν έχετε εγκεκριμένο τοπικό ρυμοτομικό,  και ένα σωρό άλλα  πολύ σοβαρά προαπαιτούμενα
  • να παραμυθιάσετε τα παιδιά και να αποκρύψετε ότι εξ αιτίας  της αδιαφορίας και την ανικανότητας σας, χάσατε την προθεσμία της 30ης Οκτωβρίου 2017 για την υποβολή των προτάσεων του Δήμου  για χρηματοδότηση της επισκευής των σχολείων από το ΕΣΠΑ (αν και το ξέρατε  επισήμως από τις 26 Ιουλίου 2017 και ποιος ξέρει από πότε ανεπισήμως) και κατά πάσα πιθανότητα θα χάσετε και την παράταση μεχρι την 30η Νοεμβρίου που χαριστικά, για να καλύψει την παντελή ανεπάρκεια σας, έδωσε ο Περιφερειάρχης

Τέλος τι θα λέγατε στα παιδιά και στους γονείς που 7 ολόκληρα χρόνια δεν έχετε κατορθώσει να εκπονήσετε ούτε καν την μελέτη για το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου που όλα αυτά τα χρόνια που εσείς διοικείτε το Δήμο είναι σε κοντέινερ.

Εκεί ποιος εκτός  από την ανικανότητα και την αδιαφορία σας φταίει και ποιους θα παραμυθιάσετε?

Για όλους αυτούς τους λόγους, και άλλους τόσους δεν θέλετε δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπροστά στους εκπαιδευτικούς και τα παιδια.

Δήμαρχε, και το ξανατονίζω Πρόεδρε Δάσκαλε, δεν μπορείτε να παίζετε με ότι πολυτιμότερο έχουμε και που είναι τα παιδιά μας αλλά και με την κοινωνία.

Με ποιο δικαίωμα αδιαφορείτε και παίζετε με την υγεία και την μόρφωση των παιδιών μας όταν μαζεύονται 20 και 25 άτομα σε ένα κοντέινερ?

Με ποιο δικαίωμα έχετε  στερήσει με την αδιαφορία και την ανικανότητα σας από τα παιδιά αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία του  Ληξουριού  και της  Παλικής, το δικαίωμα στην κοινωνική ζωή, αφού  το θέατρο του Ληξουρίου παραμένει εγκαταλελειμμένο και κλειστό τέσσερα ολόκληρα χρόνια?.

Με ποιο δικαίωμα στερείτε από τα παιδιά και την κοινωνία την Ιακωβατειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη?

Ωραία,  θα καταφέρετε πολύ πιθανόν να γίνει το δημοτικό συμβούλιο για την σχολική στέγη χωρίς τα παιδιά, τους δασκάλους, τους γονείς.

Το έγκλημα όμως απέναντι στα παιδιά, στους δασκάλους, στους γονείς, στην κοινωνία,  έχει συντελεστεί αφού αντί για σχολεία, θέατρο, βιβλιοθήκη, δηλαδή τους  πυλώνες της παιδείας και συνεπακόλουθα της  πνευματικής, ψυχικής, και σωματικής υγείας των παιδιών μας,  επιλέξατε την πλατεία, τις παραλίες, το επιμελητήριο, και  τους ψήφους της Ιθάκης.

Εσύ πρόεδρε του Δημοτικού συμβουλίου ήλπιζα, ότι ύστερα από 35 χρόνια δάσκαλος, θα ήσουν μαζί με τα παιδιά και θα απέτρεπες την αθλιότητα της σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου δεκαπέντε ολόκληρες μέρες μετά την αίτηση των συμβούλων της αντιπολίτευσης και νύχτα!

Προτίμησες δυστυχώς άλλους  και τα πούλησες!!!!

Όμως μετά το έγκλημα υπάρχει και η (πολιτική) τιμωρία κατά τον Ντοστογιέφσκι.

Για   τα παιδιά και τα εγγόνια μας όσο έχω φωνή θα σας καταγγέλλω.

Ληξούρι 19 Νοεμβρίου 2017

Βασίλης Ρουχωτας