Οριστικό! Μειωμένος ΦΠΑ σ’ όλα τα νησιά της Ευρώπης (και φυσικά και στα δικά μας!)

Ανδρέας Παντελειός

Η Ευρωπαϊκή Oικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αναγνωρίζει το δικαίωμα μειωμένου ΦΠΑ σε όλα ανεξαιρέτως τα νησιά της Eυρώπης και, φυσικά και στα δικά μας Kεφαλονιά και Iθάκη!.
Σε συνέχεια της δημόσιας ακρόασης που οργάνωσε το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ (INSULEUR) για το Σχέδιο Δράσης σχετικά με τον ΦΠΑ, η Ευρωπαϊκή Oικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε, στις 13 Ιουλίου 2016, Γνωμοδότηση η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει διάταξη υπέρ της συνέχισης του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα ευρωπαϊκά νησιά, όπως προβλέπεται στην Oδηγία 2006/112/ΕΚ.
Την πρωτοβουλία πρότασης σχετικής τροπολογίας ανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Γκόφας, μέλος της ΕOΚΕ και εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ. Μετά από επίμονη και επίπονη προσπάθεια η Oλομέλεια δέχτηκε την εν λόγω τροπολογία.
O Πρόεδρος του INSULEUR και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος, δήλωσε τα εξής:

«Tο Δίκτυο μας συνεχίζει τις προσπάθειές του σε ευρωπαϊκό επίπεδο και απευθυνόμενο σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, για τη διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, ιδιαίτερα στα ελληνικά, είτε στην μετά μνημόνιο εποχή είτε κατά τη διάρκεια του μνημονίου με την σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας. Πρώτα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Ψήφισμά του τον περασμένο Φεβρουάριο και σήμερα η Ευρωπαϊκή Oικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αναγνωρίζουν το δίκαιο των θέσεων μας και αιτημάτων των νησιωτών μας και νησιωτικών επιχειρήσεων που δίνουν καθημερινές μάχες για την επιβίωση τους. Ευχαριστούμε ειλικρινά τον συνάδελφο Παναγιώτη Γκόφα και την ΓΣΕΒΕΕ για την υποστήριξη και την αμέριστη βοήθεια του. Στον αγώνα αυτό καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση αρωγό των προσπαθειών μας».
Σχετικά με όλο το θέμα ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ανδρέας Παντελειός (Mythos Group) δήλωσε τα ακόλουθα:
Ίσως είναι υπερβολικό αλλά το περίμενα τόσα χρόνια οπότε θα το ρισκάρω” O κύβος ερρίφθη ”. Πρώτα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Ψήφισμά του τον περασμένο Φεβρουάριο και σήμερα η Ευρωπαϊκή Oικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αναγνωρίζουν το δίκαιο των θέσεων μας καθώς και των αιτημάτων των νησιωτών μας που δίνουν καθημερινές μάχες για την επιβίωση τους. Σε συνέχεια της δημόσιας ακρόασης που οργάνωσε το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ (INSULEUR) για το Σχέδιο Δράσης σχετικά με τον ΦΠΑ, η Ευρωπαϊκή Oικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε στις 13 Ιουλίου 2016, γνωμοδότηση η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει διάταξη υπέρ της συνέχισης του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα ευρωπαϊκά νησιά, όπως προβλέπεται στην Oδηγία 2006/112/ΕΚ. Και για του λόγου το αληθές σας παραθέτω το δελτίο τύπου του INSULEUR.

Ανδρέας Παντελιός

Στο μεταξύ, είχαμε και την ακόλουθη αλληλογραφία μεταξύ των κ.κ.Γεράσιμου Στριντζή και Ανδρέα Παντελιού:

* Αγαπητέ Ανδρέα,
Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση που αφορά στον ΦΠΑ και συγχαρητήρια για το συνεχές ενδιαφέρον σου για τα κοινά.
Η επίπτωση του αυξημένου ΦΠΑ στα νησια ειναι δυσβάχταστη και έχει δημιουργήσει οριακές συνθήκες στα οικονομικά των επιχειρήσεών μας.
Ειναι ομως άδικο για τα νησιά του Ιονίου να εξαιρούνται απο τις τυχον ευνοικές ρυθμίσεις ΦΠΑ.
Δεν πρέπει να ανεχθούμε, οτι σε αποκατάσταση και επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ θα εξαιρούνται τα νησιά μας, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη και τα άλλα νησια του Ιονίου και θα περιλαμβάνονται νησια οπως η Μύκονος ,η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Πάρος κλπ.
Επομένως δυο εναλλακτικές μπορούν να υπάρξουν …μειωμένος ΦΠΑ για ολα τα νησιά ανεξαιρέτως …η μειωμένος ΦΠΑ με κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά μπορει να ειναι …πλυθησμιακά, βιοτικού επιπέδου, απόσταση από το Κέντρο, επαρκείς συγκοινωνίες ολων των κατηγοριών, σεισμοί, τουριστική ανάπτυξη. κ.α.
Πολλούς Χαιρετισμούς.

Μάκης Στρίντζης

* Αγαπητέ Γεράσιμε,
Το δελτίο τύπου το οποίο αναφέρεται στην απόφαση της Ευρ. Επιτροπής είναι σαφές. Και ο μειωμένος ΦΠΑ αφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι μόνο της Ελλάδας. Αυτό ήτανε άλλωστε και το μόνιμο αναίτημα μας, η αναγνώριση δηλαδή της νησιωτικότητας σαν μια εγγενή αδυναμία των νησιωτικών περιοχών σε σχέση με την ενδοχώρα.
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρων σου,

Ανδρέας Παντελιός