Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ και Κεφαλληνία!!!

Εξι χρόνια πριν… Παγκόσμιο Έτος Σαίξπηρ 2016 «Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ και Κεφαλληνία» Ιστορική Έρευνα: Λιβιέρης Λιβιεράτος. Θεατρική Παρουσίαση, Δραματολογική Ερμηνεία, Θεατρικά Εικαστικά Δρώμενα Θεάτρου Δίδελφυς Σκηνοθεσία – Οργάνωση: Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος.

…μέρος από το τότε “σποτ”, στα μ.μ.ε.

Το 2016, 400 χρόνια μετά την αναχώρηση τού Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ το 1616, ονομάσθηκε, Παγκόσμιο Έτος Σαίξπηρ, και εκδηλώσεις για την προσωπικότητα και το έργο του, πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ισως οι σημαντικώτερες, εν Κεφαλληνία!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ως απόφοιτος τής Σχολής Καλών Τεχνών, Τμήματος Θεάτρου, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είχα κατά νου, το θέμα αυτό που απασχολεί την παγκόσμια θεατρική -και ιστορική- κοινότητα, σε ότι αφορά τον Σαίξπηρ.

-Το ότι το πνευματικό υλικό του, αντλεί από τον Παυσανία, τον Ηρόδοτο, και τον Αίσωπο (και από μία ακόμα καίρια Ελληνική πηγή, την οποία, προϊόν έρευνας μου, θα αποκαλύψω εν καιρώ), έχει ήδη καταδειχθεί.-

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι, είναι το ποιό είναι το Νησί στο οποίο ο Σαίξπηρ τοποθετεί την δράση τού τελευταίου έργου του, τής “Τρικυμίας”, η οποία αποτελεί και την πνευματική του προς την Ανθρωπότητα, διαθήκη, προκρίνοντας την συναδέλφωση έναντι τού αλληλοσπαραγμού.

Πολλά Νησιά ερίζουν και διεκδικούν την ταύτιση, εντός κ εκτός Μεσογείου.

Μεταξύ αυτών οι Βερμούδες στον Ατλαντικό Ωκεανό, που αυτοδιαφημιζόμενες ως το Νησί τού Σαίξπηρ, επαυξάνουν τις τουριστικές ροές τους.

Συνέβη όμως, αγαθή τη τύχη, ο Ληξουριώτης ιατρός Αθηνών, κύριος Λιβιέρης Λιβιεράτος, ερευνόντας, να αναδείξει, πράγματι με ισχυρά δεδομένα, πως η Κεφαλληνία είναι το αναζητούμενο Νησί τής “Τρικυμίας” τού Σαίξπηρ.

Τα πληροφορήθηκα από την βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που έδωσε στον Δημοσιογράφο Ε.ρ.τ. κύριο Γεώργιο Γαγάνη.

Κατέγραψα, 16 σημεία ακολουθίας τής συλλογιστικής του, και πείσθηκα πως εδώ υπάρχει αλήθεια.

Επικοινώνησα μαζί του, και καταλήξαμε στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα, επί Κεφαλληνιακού εδάφους, σε Αργοστόλι (Κοργιαλένειος• θεατρική παρουσίαση, καίριων για την ιστορική έρευνα σημείων τής Σαιξπηρικής “Τρικυμίας”) και Ληξούρι (παραλία Πετανών•, θεατρικά εικαστικά δρώμενα με άξονα την “Τρικυμία”), τον Αύγουστο τού 2016, και συνόδευσαν την επίσημη ανακοίνωση τής ιστορικής έρευνας, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, η οποία τέθηκε έτσι υπ’όψιν των ιστορικών επιστημόνων προς ενδελεχή μελέτη κ τεκμηρίωση.

Παρουσιάσαμε και ανακοινώσαμε επίσης το εξαιρετικής

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛ. 23

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΛ. 10

για την Κεφαλληνία σημασίας, αυτό θέμα, στις εκδηλώσεις τής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων κ Ιθακησίων “Οδυσσεύς” (έδρα: Νέα Υόρκη).

Απόντος τού κυρίου Λιβιέρη Λιβιεράτου από το Νησί, μίλησα για το θέμα αυτό και σε άλλη εκδήλωση στην Κοριαλένειο, παρουσία τού τότε περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κυρίου Θεοδώρου Γαλιατσάτου, και εκμαίευσα απ’αυτόν, την, με πραγματικό ενδιαφέρον, υπόσχεση, για πραγματοποίηση Διεθνούς Ιστορικού Θεατρικού Συνεδρίου, στην Κεφαλλωνιά, πάνω στο θέμα.

Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί.

Προ των εκδηλώσεων στην Κεφαλλωνιά το 2016, κατόρθωσα και πέρασα το θέμα από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, και με έγκριση του, παιζόταν επί 2 εβδομάδες, ενημερωτικό “σπότ” 40 δευτερολέπτων, στα μ.μ.ε. τής επικράτειας.

Ακούγοντας τότε την φράση-θέμα: “Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ κ Κεφαλληνία”, που 3 φορές επαναλαμβανόταν στο “σποτ” (μαζί με τις επικεφαλίδες των εκδηλώσεων, χώρο, χρόνο, κ τα ονόματα τού κ. Λιβιέρη και το δικό μου), θα σκέφθηκαν οι άλλοι Έλληνες:

“Πάλι οι “τρελλοί” οι Κεφαλλωνίτες, κάνουν την διαφορά!”

Την ρηξικέλευθη κ πρωτοπορειακή πράγματι διαφορά.

Σας προτρέπω να βρείτε το βίντεο τού κ. Λιβιέρη, στο διαδίκτυο, με τίτλο: “Όσα δεν έγραψε ο Σαίξπηρ για την Κεφαλονιά”.

Σ’αυτό είναι, που μπορούμε αρχικά να στηριχθούμε, και για να γίνει ευρύτερα γνωστό το θέμα, κατ’ αρχήν στους ίδιους τούς Κεφαλλωνίτες, πράγμα που δισπιστώνω, δεν έχει συμβεί, παρ’ότι ο Δήμος Ληξουρίου, πραγματοποίησε 2 ακόμα εκδηλώσεις, μετά τις αρχικές θεμέλιες πρώτες, εκείνες τού 2016.

“Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ και Κεφαλληνία”, λοιπόν.

Την ανάδειξη και την ευθύνη, ενός τέτοιας καίριας σημασίας για το Νησί μας, θέματος, θα πρέπει να τα αναλάβει, σε ότι χρειασθεί, η ίδια η Κεφαλλωνιά.

*Ηθοποιός Σκηνοθέτης Εικαστικός