Ουαί υμίν…

Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αποτέλεσε τρανή απόδειξη πως το προεκλογικό πρόγραμμα του κ.Μιχαλάτου ήταν απλώς ένα βιβλίο ευχών. Τίποτε δεν είχε μελετηθεί και σε τίποτε δεν είχε δοθεί η απαιτούμενη προσοχή. Αράδιασαν τα καίρια προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τους δημότες και τους υποσχέθηκαν πως όλα θα γίνουν. Όταν ήρθε η ώρα της υλοποίησης, τα βρήκαν σκούρα. Αφενός διότι ο δημότης δεν ξεχνά και αφετέρου πολλά από αυτά ήταν ανεφάρμοστα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επαναλειτουργία του Καφενείου της Καμπάνας. Τόσα χρόνια ως αντιπολίτευση εξαπέλυαν μύδρους για το κλείσιμο της. Τη Δευτέρα, όμως ο αντιδήμαρχος Σαμούρης είπε πως ναι μεν το υποσχέθηκαν, αλλά έτσι όπως είναι οι συνθήκες δεν είναι δυνατή η επαναλειτουργία του. Άρα, και σε άλλα τόσα που υποσχέθηκαν, θα έρθει η ώρα που θα ανακοινώσουν την αδυναμία υλοποίησης τους, αφού δεν είχαν μελετήσει τις συνθήκες. Οι πράξεις αυτές φανερώνουν πλήρη προχειρότητα, ανοργανωσιά, καμία ουσιαστική στοχοθεσία. Τα φλέγοντα ζητήματα χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά ως βατήρας στην εξουσία και μόνο.

Στο συγκεκριμένο όμως θέμα θα έπρεπε τα λόγια και οι πράξεις να δηλώνουν τον σεβασμό στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στις οικογένειες τους. Δεν πρόκειται για άτομα χωρίς βούληση και με κατευθυνόμενη ύπαρξη. Πρόκειται για τα άτομα όλης της κοινωνίας. Και αυτή είναι υποχρεωμένη να στέκεται πλάι τους με εποικοδομητικές δράσεις που να βελτιώνουν το μέλλον και την αυτοπεποίθησή τους. Αντ’ αυτού ακούστηκαν διάφορα για κέρδη, επιχειρήσεις και άλλα ωραία λογιστικά. Ο καθένας βέβαια, όπως μάθει. Άλλος με το κομπιουτεράκι και άλλοι με την ψυχή.

Μιλούσαν άνθρωποι που ουδόλως ενδιαφέρονται για τις κοινωνικές δομές, αφού εδώ και τρία χρόνια κοντά τίποτε δεν έχει γίνει, επειδή δεν υπάρχει οικονομικό όφελος. Δεν μίλησαν φυσικά οι άνθρωποι που τόσα χρόνια ασχολούνται με τα άτομα αυτά του νησιού μας και δίνουν την ψυχή τους. Δεν μίλησαν, γιατί πάντα ο βατήρας ο δικός τους είναι η επιστημοσύνη και η καρδιά τους. Άγνωστα στοιχεία για ορισμένους. Συνεπώς και κανένα σημείο επικοινωνίας.

Το 2022 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου αποδείχθηκε το υποκριτικό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη και για τον πολιτισμό. Οι αποθήκες πινάκων και ψυχών ήρθαν να αντικαταστήσουν τις δράσεις ζωής και ανθρωπιάς. Η συμπερίληψη και η ενσυναίσθηση άγνωστες έννοιες για (υπο)λογιστικά μυαλά.