“Οχι ναυαγοί οι Αγαθυμιώτες στα σπίτια τους”!

Ενα άκρως ενδιαφέρον άτυπο δημοτικό συμβούλιο είχαμε την τύχη να συνδιαμορφώσουμε σήμερα, 1-4-2021, το οποίο είχε ως μοναδικό του θέμα -και έγνοια θα ‘λεγα- τη μελέτη των προσωρινών αντιπλημμυρικών μέτρων άμεσης προφύλαξης του οικισμού της Αγίας Ευφημίας.

Το τεχνικό κομμάτι θα αφεθεί προφανώς σε ειδικούς, αλλά δεν θα μπορούσα να παραβλέψω αυτό που αναφέρθηκε από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και εμμέσως πλην σαφώς και από τους υπόλοιπους συναδέλφους: Οι δημότες και κάτοικοι της Αγίας Ευφημίας δεν αξίζουν να είναι ναυαγοί στα ίδια τους τα σπίτια. Αυτό το αστείο πρέπει να σταματήσει και να γίνουν σοβαρά έργα πρόληψης και όχι μόνο καταστολής, ως είθισται σε αυτή τη χώρα, γεγονός που έχει βιώσει επανειλημμένως η Αγία Ευφημία.

Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα για ελεγχόμενη ροή των υδάτων, καθώς δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου. Ο καιρός είναι απρόβλεπτος. Οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις στο περιβάλλον, κυρίως λόγω της τεχνολογίας, είναι αδιαμφισβήτητες αλλά μη αναστρέψιμες.

Η μελέτη που προτείνεται να εκπονηθεί από την Περιφέρεια αγγίζει το ύψος των 500.000 Ευρώ. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Σάμης όμως θα αποφασιστεί είτε αν θα εγκριθεί η υπό επεξεργασία μελέτη, η οποία αποτελεί πρόταση και απόρροια παράλληλα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τραυλού και της ομάδας συνεργατών – επιστημόνων της Περιφέρειας είτε αν προταθεί κάποια εμπεριστατωμένη αντιπρόταση από τη δημοτική αρχή στο σώμα.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από το πρακτικό κομμάτι της απεγκατάστασης των προσωρινών αρχικά μέτρων (ήτοι θυροφράγματα, μπαλόνια κ.λπ.), για την οποία μας διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι της Περιφέρειας ότι δεν θα διαρκεί αρκετά, το βάρος πρέπει να δοθεί στη διαμόρφωση, σε ψηλό επίπεδο, πολλών λεκανών ανάσχεσης των υδάτινων φορτίων.

Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και θα δοθεί η πιο συμφέρουσα λύση για τον τόπο, τους συνανθρώπους και συνδημότες μας, ώστε όχι μόνο να ανακουφίζονται οι πληγές τους αλλά να μη δημιουργούνται καν, και μαζί μ’ αυτές ο κίνδυνος απώλειας ζωών και περιουσιών μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Για αυτό αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε: Για έναν δήμο που μας αξίζει.

(FB / Παντελής Αμούργης)