«Ο Ανδρέας Λασκαράτος ξαναγράφει τα “Μυστήρια της Κεφαλονιάς”»

Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος

Δημοσιεύεται από τον Γεώργιο Ν. Μοσχόπουλο το νέο χειρόγραφο αυτόγραφο των “Μυστηρίων της Κεφαλονιάς”, του Ανδρέα Λασκαράτου που ήταν άγνωστο και αδημοσίευτο. Το χειρόγραφο αυτό, όπως γράφει στην εισαγωγή του ο Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος, αποτελούμενο από 371 σελίδες, είχε αγοραστεί το 2001 από το Δήμο Ληξουρίου, επί Δημαρχίας του Σπύρου Κατσιβέλη, καθηγητή μαθηματικών, με τη ευγενική χρηματική υποστήριξη του Πέτρου Αλιβιζάτου (αργότερα βουλευτή Κεφαλονιάς και υφυπουργού Τουρισμού). Και ο Γεώργιος Μοσχόπουλος το φωτογράφισε, το σχολίασε και κυκλοφορεί την κριτική έκδοσή του.

Τα “Μυστήρια της Κεφαλονιάς” για πρώτη φορά εκδόθηκαν από τον Ανδρέα Λασκαράτο το 1856. Το βιβλίο αυτό υπήρξε και η αφορμή να αφοριστεί ο συγγραφέας. Της πρώτης έκδοσης έχουν γίνει πολλές ανατυπώσεις. Στο νέο χειρόγραφο που εκδίδεται τώρα του ίδιου βιβλίου επισημαίνονται μεταλλάξεις που επήλθαν από τον Λασκαράτο καθώς και γλωσσικές διαφοροποιήσεις. Πρόκειται για κοινωνικές αλλαγές που επισημαίνονται στην Κεφαλονιά, και για διαφοροποιήσεις του ληξιουριώτικου, κεφαλονίτικου γλωσσικού ιδιώματος.

Ο ερευνητής -αλλά και γενικότερα ο απλός αναγνώστης- θα παρακολουθήσει διαβάζοντας αυτό, τις μεταβολές της κοινωνίας του Ληξουρίου και τις Κεφαλονιάς γενικότερα, που επήλθαν κατά την κοινωνική και γλωσσική διαπάλη της περιόδου 1856-1884, κατά την κρίσιμη δηλαδή χρονική περίοδο του δεύτερου ημίσεως του 19ου αιώνα, περίοδο στην οποία επισημαίνονται παρόμοιες κοινωνικές και γλωσσικές μεταβολές σ’ ολόκληρη τη χώρα.