Ο αντίλογος μου στην ανακοίνωση του κ. Θ. Γαλιατσάτου

Σωτ. Κουρής

Προσεγγίζω την ανακοίνωση του κ Θεοδωρου Γαλιατσάτου, ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ όπως θέλει να τον αποκαλούν, με απόλυτο σεβασμό αλλά και αιχμηρή αντιπαράθεση διότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί εργα για τα οποία λέει τις μισές αλήθειες, και αποκρύπτει και ακυρώνει κάθε προσπάθεια που προηγήθηκε της θητείας του ως Περιφερειάρχης ΠΙΝ. (2014-2019).

Πρέπει να καταλάβει ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και ειλικρινά στην τοπική αυτοδιοίκηση η αλήθεια πρέπει να λέγεται γιατί μόνο έτσι πάει ο τόπος μπροστά και δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ αυτοδιοικητικών και πολιτών, αλλά και μεταξύ των αυτοδιοικητικών διαφορετικών παρατάξεων και ιδεολογιών.

Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα οπως την έζησα για τα τρία συγκεκριμένα εργα είτε ως Αντινομάρχης (2003-2006), είτε ως Αντιπεριφερειαρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης (2011-2014).

Δρόμος Αεροδρόμιο Κρανιά

Οραματίστηκα τον δρόμο αυτόν ως Αντιπεριφερειαρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης από τον προβληματισμό μου για την εκτόνωση της κίνησης του Αεροδρομίου Κεφαλονιάς τόσο προς το Αργοστόλι αλλά και προς την Λειβαθώ και την αποφόρτιση των περιοχών αυτών αφ´ ενός, αλλά και την κίνηση των βαρέων φορτηγών από τον δρόμο της Λάσσης και τους δρόμους της πόλης του Αργοστολίου προς το λιμάνι. Ο αγαπητός φίλος μελετητής κ Παναγής Τονιόλος μου έκανε τον σχεδιασμό της προμελέτης και την προκυρήξαμε με Π/Υ 120.000€. Την μελέτη με τον διαγωνισμό αυτό την πήρε ο κ Γιάννης Κουγιανός ο οποίος και προχώρησε στην προμελέτη του εργου. Το 2014 ανάλαβε ο Θ. Γαλιατσάτος ο οποίος έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για το έργο και το χρηματοδοτησε από το ΕΣΠΑ με 8356000€ το 2019. Το 2021 η ΠΙΝ/ΚΡΑΤΣΑ προκυρηξε την μελέτη, αλλά μέχρι Σήμερα το έργο έχει παραμείνει 4 χρόνια τώρα στα πρώτα στάδια της μελέτης. Λυπάμαι αλλά ένα τέτοιο έργο έπρεπε να είναι υψίστης προτεραιότητας για την υλοποιούσα Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Δρόμος Αγια Ευφημία – Καραβόμυλος

Το έργο αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ανάγκης για την δημιουργία ενός ασφαλούς οδικού άξονα μεταξύ Αγίας Ευφημίας και Σάμης με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο ο οποίος μάλιστα θα περιλάμβανε και τον αγωγό των λυμμάτων της Αγίας Ευφημίας προς τον Βιολογικό της Σάμης. Οι τότε Δήμαρχοι Σάμης και Πυλάρου κκ ΑΡΤΕΛΑΡΗΣ και ΚΟΤΣΙΛΙΝΗΣ συμφώνησαν σε αυτό το έργο με τον Νομάρχη Διονύση Λευκαδίτη και έτσι το 2004 δώσαμε την εντολή στον μελετητή για την μελέτη του οδικού αυτού άξονα ο οποίος θα δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

Στην δίκη μου θητεία 2011-2014 ενώ είχαμε την πλήρη μελέτη με τίς αδειοδοτήσεις δεν μπορέσαμε να βρούμε την χρηματοδότηση, γιατί ήδη το ΕΣΠΑ 2007-2014 είχε καλυφθεί και το ΠΔΕ δεν είχε χρήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Επι της θητείας του Θ. Γαλιατσάτου ( ΠΙΝ / ΑΝΑΣΑ) το έργο χρηματοδοτήθηκε το 2018 από το Προγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 7.200.000€. Σήμερα μετά από 2 χρόνια μετά την χρηματοδότηση επι θητείας Γαλιατσάτου και 4 χρόνια θητείας ΠΙΝ/ ΚΡΑΤΣΑ το έργο δεν εχει ξεκινήσει. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ανοικτό θέατρο Διονυσίου Λαυράγκα

Στην προσπάθεια του ο τ Δήμαρχος Γεράσιμος Φορτες να φτιάξει ένα ανοικτό μεγάλο θέατρο για το Αργοστόλι, ζήτησε το 2005 από τον νομάρχη Δ. Λευκαδίτη το κτήμα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΛΑΥΡΑΓΚΑ για να γίνει εκεί το θέατρο. Ο Διονυσης Λευκαδιτης άμεσα προθυμοποιήθηκε και παραχωρήσαμε για 20 χρόνια το κτήμα με προγραμματικη Σύμβαση στο Δήμο Αργοστολίου και μάλιστα χρηματοδοτήσαμε και την μελέτη του θεάτρου με 17500€. Παρ όλη την προσπάθεια των τότε Δημάρχων κκ Φορτε και Τσιλιμιδου το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ απέρριψε την μελέτη με το σκεπτικό ότι πρέπει να το θέατρο να γίνει ποιό μικρό και οπωσδήποτε να γίνει και η αναπαλαίωση του Σπιτιού του Λαυράγκα.

Η δίκη μου συνεισφορά ( 2011-2014) ήταν να δημιουργήσω ένα ογκώδη φάκελλο για την αξιοποίηση του κτήματος με διάφορες μελέτες, δεν είχα όμως την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσω το έργο.

Στην θητεία Θ. Γαλιατσατου ( ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ) χρηματοδοτήθηκε η προσπάθεια ανάδειξης του κτήματος από το Προγραμμα interreg με 2.600.000 €, ιδιαίτερα μεγάλο ποσό που μπορούσε να προχωρήσει το συνολικό έργο. Δυστηχώς η αναποτελεσματικότητα της δικής του θητείας και η ανικανότητα της θητείας ΠΙΝ/ ΚΡΑΤΣΑ έριξε το έργο στίς καλένδες και δυστυχώς για το συγκεκριμένο έργο η χρηματοδότηση χάθηκε.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι ο κ Θ Γαλιατσάτος ( ΠΙΝ/ ΑΝΑΣΑ), δεν τα οραματίστηκε, αλλά χρηματοδοτησε τα εργα, ήταν όμως αναποτελεσματικός να τα υλοποιήσει και η ΠΙΝ/ ΚΡΑΤΣΑ, τελείως ανίκανη να τα πραγματοποιήσει.

Σωτήρης Κουρής 7/6/2023

Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΙΝ

τ. Αντιπεριφερειαρχης Κεφαλονιάς

και Ιθάκης (2011-2014).