Ο Βασίλης Ρουχωτάς ζητάει εξηγήσεις από την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα

B. Ρουχωτάς

Η απαίτηση της προέδρου του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων να σταματήσει η δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης του ΧΥΤΥ αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία στην Κεφαλονιά.

Η Διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων αλλά και των λοιπών αποβλήτων από την Δημοτική Αρχή Παρίση έχει δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα στην λειτουργία του ΧΥΤΥ και η Κεφαλονιά που παρέλαβε ως το καθαρότερο νησί κινδυνεύει να καταντήσει χλεύη των Επτανήσων.

Από το 2016 όταν υπεγράφει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΕΔΑΚΙ ΑΕ και Δήμου Κεφαλλονιάς (με Δήμαρχο τον κ. Α Παρίση) για την εκτέλεση του έργου ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ” χωρίς να υλοποιηθεί κανένα έργο για την αναβάθμιση του ΧΥΤΥ δεν έχει καν αρχίσει.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ένταξη του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» στο ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΕΔΑΚΙ ΑΕ και του Δήμου Αργοστολίου για την εκτέλεση του έργου, αποτελεί την πρώτη θετική πράξη μετά από την τραγική αναποτελεσματικότητα των προηγουμένων ετών.

Ρ. Κράτσα

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΧΥΤΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΤΟ 2017

Παρα το γεγονός ότι ο Δήμος Ληξουρίου δεν εκπροσωπείται στην ΕΔΑΚΙ ΑΕ, λόγω πλήρους αδιαφορίας του Δημάρχου Ληξουρίου, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμά μας ως χρήστες του ΧΥΤΥ και συνιδρυτές της ΕΔΑΚΙ να έχουμε άποψη για τα τεκταινόμενα στον ΧΥΤΥ.

Πόσο μάλλον όταν επανειλημμένα ο επικεφαλής της παράταξής μας απο το 2014 είχε επισημάνει τους κινδύνους για την λειτουργία του ΧΥΤΥ. 

Στο στάδιο το οποίο ευρίσκεται αυτή την στιγμή το έργο αναβάθμισης του ΧΥΤΥ μπορεί να εκτελεσθεί άριστα από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους η παράταξή μας στηρίζει απόλυτα και ανεπιφύλακτα την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου της αναβάθμισης του ΧΥΤΥ 

Παράλληλα επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και η ελάχιστη καθυστέρηση του έργου θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην υγεία και την οικονομία των συμπολιτών μας

Επειδή όμως δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν λόγοι οι όποιοι υπαγορεύουν στην πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων να προχωρήσει στην διακοπή της διαδικασίας κατασκευής του έργου απαιτούμε να μας εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το επιζητεί.

Παράλληλα απαιτούμε να μάθουμε:

•Αν αληθεύει ότι η διαχείριση του έργου θα ανατεθεί στην ΔΙΑΔΥΜΑ και εφ όσον αυτό αληθεύει πότε με ποιες διαδικασίες και ποιούς όρους γιατί έγινε αυτή η επιλογή.

•Με ποιό τρόπο η ΔΙΑΔΥΜΑ θα υλοποιήσει το έργο.

•Τι θα στοιχίσει σε εμάς τους πολίτες του Δήμου Ληξουρίου και κατ’ επέκταση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης σε χρόνο και χρήμα αυτή η αλλαγή

Η Ελλάδα αυτήν την στιγμή αντιμετωπίζει τις συνέπειες των μνημονίων, της Τουρκικής απειλής και του κορονοιου και σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές ο σεβασμός στον πολίτη ο οποίος καλείται να σηκώσει όλα αυτά τα βάρη είναι απόλυτα επιβεβλημένος.

Ο σεβασμός των νόμων και η χρηστή και απόλυτα διαφανής διαχείριση του δημοσίου χρήματος αποτελεί διακήρυξη του Πρωθυπουργού και αυτονόητη υποχρέωση των εκτελεστικών οργάνων κάθε βαθμίδος.

Έχουμε λοιπόν δικαίωμα να πάρουμε απαντήσεις σε όλα αυτά κα Πρόεδρε του ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων και έχετε υποχρέωση να μας απαντήσετε.

Ληξούρι 19 Νοεμβρίου 2020

Για την Παράταξη 

Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς 

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ληξουρίου