Ο γιος του αείμνηστου John Hurt στην Κεφαλονιά

Πολλά θα θύμισε ιδιαίτερα στους ντόπιους Κεφαλονίτες που είχαν με ενθουσιασμό στηρίξει και συμμετάσχει στα γυρίσματα της μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής «Captain Corelli’s Mandolin – Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» σε σκηνοθεσία του Τζον Μάντεν, η προβολή της ταινίας αυτής παραγωγής του 2001, προβλήθηκε στις 11 το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου 2018 στο κανάλι Alpha.

Η ταινία που είχε βασιστεί στη νουβέλα του Louis de Bernières μπορεί να μην την είχαν δει πολλοί στις ΗΠΑ, ωστόσο στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες έκανε εμπορική επιτυχία κι όπως είδαμε στην Wikipedia, οι εισπράξεις της έφτασαν τα σχεδόν 63 εκατομμύρια δολάρια καλύπτοντας το κόστος παραγωγής της.

Στην Ελλάδα είχε κόψει πάνω από 250.000 εισιτήρια στην πρώτη προβολή της το φθινόπωρο του 2001.

Το καλοκαίρι του 2000 η Σάμη, η Αντίσαμος, η περιοχή Διχάλια, η Αγία Ευφημία αλλά και η περίφημη παραλία του Μύρτου και άλλα σημεία της καταπράσινης και ειδυλλιακής Κεφαλονιάς αποτέλεσαν το σκηνικό της ρομαντικής και πολεμικής αυτής ταινίας, το στόρι της οποίας είχε να κάνει με τα γεγονότα του Β΄Παγκοσμίου πολέμου αλλά και τα τραγικά συμβάντα της εκτέλεσης/σφαγής των Ιταλών στρατιωτών της μεραρχίας του Άκουι – Acqui από τους μέχρι πρότινος συμμάχους τους στον πόλεμο, Γερμανούς.

Η παρουσία μάλιστα φέτος στον εορτασμό του έπους του ’40 και του «Όχι», του 77χρονου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, προσέδωσε μία άλλη σημασία στα γεγονότα καθώς και στο μήνυμα της αδελφοσύνης των λαών μακριά από εχθρότητες και πολέμους που μόνο δεινά επιφυλάσσουν.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών της ταινίας του Μάντεν, εκτός της Πενέλοπε Κρουζ, του Νίκολας Κέιτζ, της Ειρήνης Παππά και του Κρίστιαν Μπέιλ, ήταν και ο αξέχαστος Βρετανός ηθοποιός John Hurt – Τζον Χερτ που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2017 από καρκίνο στο πάγκρεας σε ηλικία 77 ετών. Ως φιγούρα και με την ανάλογη μεσογειακή του προφορά ήταν ιδανικός ως ο πατέρας της Πελαγίας, ο γιατρός Ιωάννης και η ερμηνεία του «έγραψε».

Όπως μάθαμε, την περασμένη άνοιξη μετά το Πάσχα είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά που τόσο αγάπησε ο ηθοποιός στα γυρίσματα του «Μαντολίνου», ο ένας από τους δύο του γιους. Επισκέφθηκε τη Σάμη, περπάτησε στα σημεία όπου γυρίστηκε η θρυλική πλέον ταινία κι όπως μας είπαν ντόπιοι από το νησί που πληροφορήθηκαν την παρουσία του, ήταν έντονα φορτισμένος συγκινησιακά και σε κάποια στιγμή είχε δακρύσει.

Ο Τζον Χερτ είχε αποκτήσει δύο γιους τον Νικ και τον Αλεξάντερ. Από τους κορυφαίους ρόλους του ήταν το 1981 στο «The Elephant Man».

Στο «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» που έκτοτε έφερε πολλούς τουρίστες Έλληνες και ξένους (κυρίως Άγγλους και Ιταλούς) στην Κεφαλονιά, είχαν παίξει και πολλοί Έλληνες ηθοποιοί όπως ο αείμνηστος Μιχάλης Γιαννάτος, η Βίκυ Μαραγκάκη, η Ασπασία Κράλλη, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο αξέχαστος Δημήτρης Καμπερίδης, η Κατερίνα Διδασκάλου, κ.α.

(Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ-thebest.gr)