Ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης θα εγχειρήσει το Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο

Δρ. Α. Τζάκης

Ο ομογενής διεθνούς φήμης ιατρός-χειρουργός Δρ Ανδρέας Τζάκης, θα κάνει την εγχείρηση μεταμόσχευσης ήπατος στον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί εντός των προσεχών ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Δρ Τζάκης για τον οποίον έχει γράψει στο παρελθόν ο «Εθνικός Κήρυκας», ιδιαίτερα με την περίπτωση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου της Ελλάδος Χριστοδούλου το 2008, ειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις ήπατος. Επίσης, είναι παγκοσμίως γνωστός, για τις μεταμοσχεύσεις πολλαπλών οργάνων ταυτόχρονα.

Ο Δρ Τζάκης ταξίδευσε στη Λάρισα όπου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο στον οποίον εξήγησε λεπτομερώς για τη μεταμόσχευση.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος (κατά κόσμο Ιάκωβος Λάππας) γεννήθηκε το 1946 στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Νομικά και Θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε το 1976 Διάκονος και ακολούθως Πρεσβύτερος. Από το 1984 υπηρέτησε ως Α’ Γραμματεύς-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου εκλέχτηκε το 1994.

Την Τρίτη 15 Μαΐου εορτή του Αγίου Αχιλλείου, πολιούχου Λαρίσης, ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος δεν μπόρεσε να προστεί της πανηγύρεως, αλλά είχαν μεταβεί στη Λάρισα προς τούτο άλλοι ιεράρχες.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος εξέδωσε μήνυμα προς το ποίμνιο της Μητροπόλεώς του, στο οποίο ανέφερε τα εξής:

«Αδελφοί μου, Σήμερα που η Αγία πόλη μας εορτάζει και τιμά τον Προστάτη και Πολιούχο της, και απ’ άκρου εις άκρον η μακαρία Γη των Θετταλών, την οποία εποίμανε ο Μυροβλύτης Αγιός μας, δοξάζει και τιμά, σήμερα που συνεορτάζουν με τα ευλαβή πλήθη των Λαρισαίων ηγαπημένοι όμοροί μας Αρχιερείς, σήμερα πού σεπτά χέρια Ιερέων βαστάζουν την ιερά λάρνακα με τα Ιερά Λείψανα του εορτάζοντος Αγίου μας, που Αρχοντες τετιμημένοι παρίστανται εκπροσωπούντες τον λαό του Θεού τον άγιο, σήμερα πού ψάλται καλλικέλαδοι αναπέμπουν ύμνους στον Αγιο κι εσείς όλοι παρίστασθε σ’ αυτή τη λαμπρά εορτή και στεφανώνετε αυτήν με την βαθειά σας ευλάβεια και την αγάπη σας, όλοι ξέρετε ότι εγώ δεν συμμετέχω σ’ αυτή την εορτή.

»Και από το κρεβάτι του πόνου, χωρίς να συμμετέχω σ’ αυτή τη λαμπρά εορτή, σας καθιστώ γνωστό ότι σε λίγες ημέρες ταξίδευσα σε μέρη άγνωστα χάριν της υγείας μου, για να υποβληθώ σε μεταμόσχευση ήπατος, με την προτροπή του γνωστού και μεγάλου καθηγητού επιστήμονος κυρίου Ανδρέα Τζάκη, ο οποίος έφθασε έως την Λάρισα προκειμένου να μας προετοιμάσει γι’ αυτήν την μεταμόσχευση και είμαι ευγνώμων προς το πρόσωπό του.

Παίρνω μαζί μου τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου και της περί Αυτόν Ιεράς Συνόδου, εκζητώντας ευχάς και τας προσευχάς όλων σας διά την κατά Θεόν έκβασιν της μεταμοσχεύσεως, και βέβαια προπάντων τας πρεσβείας του Αγίου Αχιλλείου, της Υπεραγίας Θεοτόκου και απάντων των τοπικών μας Αγίων. Εχετε όλοι τις ευχές μου, την ευλογία μου και την άπειρη ευγνωμοσύνη μου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δρ Τζάκης έχει βοηθήσει εκατοντάδες ασθενείς ελληνικής καταγωγής εξ’ Αμερικής, αλλά και εξ Ελλάδος με εξειδικευμένες εγχειρήσεις μεταμοσχεύσεων.

Ο Δρ. Τζάκης γεννήθηκε το 1950 στον Πειραιά. Ο πατέρας του καταγόταν από την Κεφαλληνία και είναι ο πρώτος χειρουργός που πραγματοποίησε επιτυχή μεταμόσχευση παγκρέατος, καθώς και μεταμόσχευση ήπατος μπαμπουίνου σε άνθρωπο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπως είχε γράψει στο παρελθόν ο «Εθνικός Κήρυξ».

Το όνομά του έχει γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες διότι έκανε την πρώτη μεταμόσχευση επτά οργάνων στην ιστορία του ιατρικού κόσμου. Εκανε σ’ ένα κοριτσάκι μόλις 10 μηνών μεταμόσχευση ήπατος, στομάχου, παγκρέατος, λεπτού και παχέος εντέρου και δύο νεφρών.

Ο Δρ Τζάκης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία έφυγε από την Ελλάδα για τη Νέα Υόρκη σε ηλικία 27 ετών για να συνεχίσει τις σπουδές του. Στη Νέα Υόρκη έκανε ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής.

Κάποια στιγμή θέλησε να ασχοληθεί με τη χειρουργική του ήπατος. Τον προσέλαβε ο διάσημος καθηγητής και πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις, ο Δρ. Τhomas Starzi, κι έκτοτε αναδείχθηκε κορυφαίος στον τομέα του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διετέλεσε καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος Μεταμοσχεύσεων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο. Επί έντεκα χρόνια διευθυντής της Παιδιατρικής Ηπατολογίας και Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Το 1994 ανέλαβε τη διεύθυνση του νεοσυσταθέντος χειρουργικού τμήματος ήπατος και μεταμοσχεύσεων της Ιατρικής Σχολής του Μαϊάμι όπου παρέμεινε μέχρι πρόσφατα, ενώ πριν δύο χρόνια διορίστηκε στο Cleveland Clinic στην πόλη Fort Lauderdale στη Φλόριδα.

Πριν δύο χρόνια η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης είχε απονείμει επίτιμο διδακτορικό στον Δρα Τζάκη.

Μ. Ιγνάτιος
Δρ. Α. Τζάκης

(ekirikas.gr)