Ο Ζάεφ «αδειάζει» τον Τσίπρα!

Τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε ο Ζόραν Ζάεφ, με τον τελευταίο να κάνει αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Σύμφωνα με το liberal.gr ο κ. Ζάεφ είπε πως δέχθηκε το «Βόρεια Μακεδονία» επειδή ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την «Μακεδονική Εθνική Ταυτότητα». Μάλιστα ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει δεκτό το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», ωστόσο αυτή η πρόταση δεν προχώρησε, καθώς αντέδρασε η αντιπολίτευση και απορρίφθηκε.

Η «Μακεδονική γλώσσα και η Μακεδονική ταυτότητα, λάμπουν στον ΟΗΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του το ποια γλώσσα μιλιέται στη Μελίτη της Φλώρινας.

Ο πολιτικός του αντίπαλος Χρίστιαν Μίτσκοσκι επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας κατηγορώντας τον ότι οδήγησε την χώρα σε συνθηκολόγηση και τόνισε πως θα επιδιώξει να ανακτήσει η χώρα τις απώλειες και τις ζημιές που υπέστη από την Συμφωνία, ενώ πίζεζε τον Ζόραν Ζάεφ να απαντήσει εάν ζουν «Μακεδόνες» στην Ελλάδα, ποιες γλώσσες ομιλούνται στην ελληνική Μακεδονία και σε ποια γλώσσα γίνεται το φεστιβάλ στην Μελίτη (που αναφέρθηκε με το σλαβικό όνομα της «Ovcarani»).

Ο κ.Ζαεφ αρνήθηκε ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις απαντήσεις του ώστε να μην κατηγορηθεί για παραβίαση της Συμφωνίας. «Η Μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων σε όλο τον κόσμο, στην Διασπορά και στην πατρίδα» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «είναι η επίσημη γλώσσα που αναγνωρίζεται παντού. Είναι μέρος της ταυτότητας του Μακεδονικού λαού όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα».

«Η επιγραφή της Μακεδονικής γλώσσας και της Μακεδονικής ταυτότητας» συνέχισε «λάμπουν στον ΟΗΕ, όπου καταχωρήθηκαν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά στην Ελβετία στην Γερμανία και κανείς δεν την αμφισβητεί».

Όταν για μια ακόμη φορά του τέθηκε το ερώτημα για το ποια γλώσσα ομιλείται στην Ελλάδα ο κ. Ζάεφ απάντησε διακριτικά:

«Όλοι οι πολίτες, είτε στην Έδεσσα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, οπουδήποτε στην Ελλάδα πρέπει να πω ότι έχουν δικαίωμα σε μια άλλη γλώσσα, να πουν ποια γλώσσα μιλούν και ούτω καθεξής. Για αυτούς είναι η ελληνική η επίσημη γλώσσα. Σεβόμαστε τον νότιο γείτονά μας, σεβόμαστε τους συνταγματικούς του κανόνες και απαιτείται σύνεση στο ζήτημα» και συμπλήρωσε με νόημα αφήνοντας να γίνουν οι απαραίτητοι συνειρμοί, ότι «παντού στη Διασπορά, οι Μακεδόνες μιλούν την Μακεδονική, στην χώρα τους οι Μακεδόνες μιλούν την Μακεδονική, η επίσημη γλώσσα είναι Μακεδονική».

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε ένα επικοινωνιακό παιγνίδι ο κ.Μίτσκοσκι, που επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν προστάτευσε την «Μακεδονική Ταυτότητα» προσέφερε στον κ. Ζάεφ να φορέσει μια κονκάρδα με την σημαία της χώρας και την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για να υποχρεώσει τον κ. Ζάεφ να απορρίψει το «δώρο» θεωρώντας έτσι ότι τον εκθέτει απέναντι στην κοινή γνώμη της χώρας.

(iefimerida.gr)