Την Πρέσβειρα της Σλοβενίας Anita Pipan υποδέχθηκε χθες στην έδρα της ΠΙΝ, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και συνομίλησε μαζί της για τους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών και τις ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της οικονομίας.
Η κα. Pipan εξήρε το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, μέσω του οποίου συνδέονται με δεσμούς φιλίας η Κέρκυρα, γενέτειρα του Πρώτου Κυβερνήτη, και το Κότορ της Σλοβενίας (απ’ όπου έλκει την καταγωγή της η οικογένεια Καποδίστρια). Υπογράμμισε ότι για τους Σλοβένους ο Ι. Καποδίστριας είναι πολύ γνωστός και δημοφιλής και χρειάζεται η διατήρηση της μνήμης και του έργου του.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την Πρέσβειρα της Σλοβενίας ότι, πέραν των δραστηριοτήτων του Δικτύου Πόλεων Ι. Καποδίστρια, στο οποίο ανήκει και ο Δήμος Κέρκυρας, η ΠΙΝ ξεκίνησε φέτος ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Πρώτο Κυβερνήτη και προσκάλεσε την κα. Pipan να παραστεί στις εκδηλώσεις και στο συνέδριο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το 2018.
Η Πρέσβειρα της Σλοβενίας ενημέρωσε επίσης ότι στενοί δεσμοί υπάρχουν και με την Κεφαλονιά, όπου υπάρχει μνημείο για τους πεσόντες Σλοβένους, που πολέμησαν στο πλευρό της Ελληνικής Αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο εκπρόσωποι της Σλοβενικής κυβέρνησης.
Αναφορικά με τα θέματα τουρισμού και οικονομικής συνεργασίας η κα. Pipan ενημέρωσε ότι οι πολίτες της χώρας της προτιμούν την Ελλάδα για τη φιλοξενία και την μοναδική φύση αλλά και τα τοπικά προϊόντα. Σλοβενία και Ελλάδα επίσης είναι εταίροι σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. και τις ενώνουν οι κοινές στρατηγικές της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, με έμφαση στη θαλάσσια οικονομία, το περιβάλλον και τις μεταφορές.
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης και την τουριστική άνοδο των 3 τελευταίων χρόνων και τόνισε ότι η ΠΙΝ καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αλλά και στη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τα τοπικά προϊόντα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχουν οι βάσεις ιστορίας, πολιτισμού και συνεργασιών για να προχωρήσουν σε στενότερη συνεργασία στο μέλλον σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.