Ο καθένας το …χαβά του!

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στις 6.30 το Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου. Δύο θέματα (από τα 13) τραβάνε την προσοχή. Η αποχώρηση του Δήμου Ληξουρίου από τον ΟΚΑΠ και την ΔΕΥΑΚ, με εισηγητή και στα δύο τον δήμαρχο Κατσιβέλη!

Η διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς στους τρεις Δήμους ήταν μια αναπόφευκτη λύση που στηρίχτηκε αφενός σε τοπικιστικά χαρακτηριστικά και αφετέρου στην αντίληψη που δημιουργήθηκε ότι οι περιοχές εκτός αυτής του Αργοστολίου είχαν παραμεληθεί από την Δημαρχία Παρίση!

Και εγένετο τρεις Δήμοι. Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης!

Ο καθένας τον δικό του πλέον δρόμο. Όμως υπήρχαν οι οργανισμοί, τα νομικά πρόσωπα, του πρώην δήμου Κεφαλονιάς που αναφέρονται σε όλο το νησί, για θέματα που ο κοινός νους λέει πως θέλουν ενιαία αντιμετώπιση.

Η ΔΕΥΑΚ για την ύδρευση και την αποχέτευση, Η ΚΕΔΗΚΕ για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ο ΟΚΑΠ για τα κοινωνικά θέματα. Η ΕΔΑΚΙ για τα σκουπίδια. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για τα λιμάνια. Και η Δημοτική Τουριστική Επιτροπή για τα τουριστικά θέματα του νησιού.

Κι όμως κατάφεραν όλοι και κυρίως ο Δήμος Αργοστολίου να τα διαλύσουν λες και ο κάθε δήμος είναι και ένα ξεχωριστό νησί!

Αντί ο μητροπολιτικός Δήμος να σταθεί στο ύψος του και στην ευθύνη του και να διατηρηθούν τα ενιαία νομικά πρόσωπα χαράζοντας πολιτική για το σύνολο της Κεφαλονιάς!

Για τον Τουρισμό! Για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό! Για τα κοινωνικά θέματα! Για τα σκουπίδια!

Λες και άλλο το τουριστικό προϊόν στον κάθε δήμο, άλλη πολιτιστική πολιτική, η κοινωνική πολιτική και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Και ο μόνος φορέας που διατηρείται ενιαίος είναι το λιμενικό ταμείο και αυτό για πρόδηλο σκοπό. Γιατί έχει δικά του έσοδα! Και ο Μιχαλάτος προδίδεται για τους σκοπούς του γιατί δύο χρόνια τώρα …παραμένει πρόεδρος δίχως κάποια λογική εξήγηση. Γιατί με το χρήμα του Λιμενικού Ταμείου κάνει τα κουμάντα του με απευθείας αναθέσεις σε όλη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και το παίζει Κεφαλληνιάρχης …γιατί που ξέρεις τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον.

Ένα από τα στοιχεία που «πάμε κατά διαόλου» στην Κεφαλονιά στο ζήτημα της τουριστικής πολιτικής είναι η ανευθυνότητα (περί αυτής πρόκειται) ο κάθε Δήμος να χαράζει την δικιά του τουριστική πολιτική, λες και οι τουρίστες έρχονται όχι για το νησί της Κεφαλονιάς, αλλά …για το «νησί» του Αργοστολίου, το «νησί» του Ληξουρίου, το «νησί» της Σάμης!

Τα ίδια ισχύουν με όλα τα υπόλοιπα!

Αυτό πάντως που εκπλήσσει είναι ότι παρ’ ότι οι σχετικές αποφάσεις διάλυσης της ΚΕΔΗΚΕ έχουν παρθεί και από τους τρεις δήμους εδώ και μήνες …συνεχίζει να λειτουργεί με τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της πριν λίγες ημέρες στις 3 Αυγούστου!!!

Για την ιστορία, τέλος, το ΔΣ Ληξουρίου με την 225/4-12-2020 απόφασης του (ΑΔΑ: Ψ11Ζ46ΜΓ3Ξ-ΜΑ6) είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις και δεν «ίδρωσε το αυτί» κανενός και βασικά το δημάρχου Αργοστολίου, αποφασίζοντας την «αποχώρηση Δήμου Ληξουρίου από τα Ν.Π.Δ.Δ. και τις Επιχειρήσεις πρώην Δήμου Κεφαλλονιάς».

Η αποχώρηση πάντως του Δήμου Ληξουρίου ειδικά από την ΔΕΥΑΚ σχετίζεται σύμφωνα με πληροφορίες και με το γεγονός της κατασκευής εργοστασίου αφαλάτωσης στο Ληξούρι.