Ο Κεφαλονίτης Στράτον Στίβενς ο μεγάλος τυχερός της λαχειοφόρου αγοράς στην Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ

Του Ζώη Μαρίνου

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Ο κ. Στράτον Στίβενς, ένας από τους πλουσιότερους Ελληνες ομογενείς του Μόντρεαλ, με επιχειρήσεις στο χώρο του real estate και της εστίασης και άλλοτε επιστήθιος φίλος του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού του Καναδά Πιέρ Ελιοτ Τριντό, ήταν ο μεγάλος τυχερός της φετινής λαχειοφόρου που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ για την οικονομική ενίσχυση των σχολείων της.

Ο πρώτος λαχνός της λαχειοφόρου, με αριθμό 1299, αντιστοιχεί σε ποσό 20.000 καναδικών δολαρίων. Η κλήρωση έγινε την περασμένη Κυριακή στο Κοινοτικό Κέντρο «Αδριανός Μαρής», παρουσία δεκάδων εκπρόσωπων ομογενειακών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.

Ο κ. Στίβενς γεννήθηκε στο Μόντρεαλ. Ο πατέρας του Διονύσιος Τυπάλδος- Σκαφιδάς, με καταγωγή από το χωριό Τυπαλδάτα Κεφαλονιάς, κοντά στο Ληξούρι, μετανάστευσε στον Καναδά το 1902. Μητέρα του κ. Στίβενς ήταν η Ευγενία Πουλίδη με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Οι γονείς του παντρεύτηκαν το 1923 και απέκτησαν πέντε παιδιά.

Από μικρή ηλικία ο κ. Στίβενς μπήκε στον χώρο των επιχειρήσεων, ξεκινώντας από τα εστιατόρια και γρήγορα κατάφερε να δημιουργήσει μια μικρή αυτοκρατορία. Σε βαθμό που να θεωρείται στην εποχή του ο πλέον επιτυχημένος Ελληνας του Μόντρεαλ, όπως ανέφεραν στον «Ε.Κ.» άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη διαδρομή του.

Κοσμοπολίτης και με μεγάλη οικονομική επιφάνεια μπήκε στους κύκλους του διεθνούς τζετ σετ της εποχής και απέκτησε φιλίες με προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Βασίλισσα Ελισσάβετ της Αγγλίας, ο Τεντ Κένεντι, ο τέως Βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας και πιο πρόσφατα η Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο, η ελληνική παροικία του Μόντρεαλ θυμάται ακόμη τη βαθιά φιλία που συνέδεε τον κ. Στίβενς με τον Πιέρ Ελιοτ Τριντό, πατέρα του σημερινού Καναδού πρωθυπουργού Τζαστίν. Το 2015 το «huffingtonpost.com» έγραψε ότι ο Στράτον Στίβενς και ο Δημήτριος Μανωλάτος υπήρξαν οι στενότεροι Ελληνες φίλοι του Πιέρ Ελιοτ Τριντό και αυτή η φιλία «κληροδοτήθηκε» και στον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας.

Ο κ. Στίβενς δεν απέκτησε οικογένεια. Μένει στο σπίτι του στο κέντρο του Μόντρεαλ, κοντά στο Πανεπιστήμιο McGill και έχει περιορίσει τις εξόδους του. Η Επιτροπή Εράνου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ ενημέρωσε ήδη την γραμματέα του για το αποτέλεσμα της κλήρωσης της λαχειοφόρου όπως έλεγε το πρωί της Παρασκευής στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τάσος Ξυπολιτάκης.

Πιθανόν είναι τα κέρδη από τον πρώτο λαχνό να διατεθούν υπέρ των σχολείων, ωστόσο αυτό παραμένει ακόμη ασαφές, έως ότου υπάρξει επικοινωνία της Επιτροπής με τον κ. Στίβενς.

Στο μεταξύ, ο δεύτερος λαχνός της λαχειοφόρου με κέρδη 5.000 καναδικών δολαρίων, κληρώθηκε στην κ. Θεοδώρα Νεοκλέους. Από 1.000 καναδικά δολάρια κέρδισαν ο Σύλλογος «ΕΠΟΚ», ο κ. Γιώργος Κοντογιώργης και το Γραφείο Προσωπικού της Ελληνικής Κοινότητας, ενώ ο κ. Γιάννης Μανίκης και το κατάστημα Buffet des Continents-St. Jerome που, επίσης, κέρδισαν από 1.000 δολάρια διέθεσαν τα κέρδη τους για την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων.

Αλλοι δέκα τυχεροί της φετινής λαχειοφόρου κέρδισαν ο καθένας από ποσό 500 καναδικών δολαρίων. Φέτος, χάρη τις συστηματικές προσπάθειες τόσο της Ερανικής Επιτροπής όσο και των ομογενειακών οργανώσεων, συλλόγων και φορέων αλλά και μεμονωμένων εθελοντών, διατέθηκαν 1.379 λαχνοί από τους συνολικά 2.000 που κυκλοφόρησαν. Αυτό σημαίνει έσοδα της τάξης των 137.900 δολαρίων καθώς κάθε λαχνός κόστιζε 100 καναδικά δολάρια.

Ο κ. Στράτον Στίβενς πριν μερικά χρόνια σε εκδήλωση στο Κοινοτικό Κέντρο «Αδριανός Μαρής» στο Μόντρεαλ με την δημοσιογράφο και συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη- Αργυρη. Φωτογραφία: Ιουστίνη Φραγκούλη- Αργύρη.