Ο μύθος καταρρίπτεται. Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πίνετε καφέ μετά από ένα μεθύσι

Πολύς κόσμος μετά  από ένα γερό μεθύσι συνηθίζει να πίνει καφέ για να συνέλθει. Αν και εσείς έχετε αυτή την κακιά συνήθεια θα πρέπει να σας ενημερώσουμε πως ο καφές μετά από μεθύσι δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Ο Robert Swift, διευθυντής του Κέντρου Αλκοόλ και Καταχρήσεων του Πανεπιστημίου Brown, ισχυρίζεται πως η καφεΐνη κάνει το μυαλό μας να νομίζει πως είμαστε λιγότερο μεθυσμένοι από ότι στην πραγματικότητα.

Καθώς ξεκινάτε να πίνετε, το αλκοόλ στέλνει σήματα στον εγκέφαλο να αυξήσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Με τη σειρά της η ντοπαμίνη ενεργοποιεί την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που λέγεται cyclic AMP.

Αποφύγετε να πίνετε καφέ μετά από ένα μεθύσι.
Αποφύγετε να πίνετε καφέ μετά από ένα μεθύσι.

Η ουσία αυτή κάνει το μυαλό σας να είναι πιο ενεργητικό. Νιώθετε πιο χαρούμενοι, πιο ομιλητικοί και γεμάτοι ενέργεια. Όταν όμως σταματήσετε το ποτό, το αλκοόλ που υπάρχει στον οργανισμό ενεργοποιεί την παραγωγή νέων ουσιών που αρχίζουν να «ρίχνουν» τον οργανισμό και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Νιώθετε, λοιπόν, κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια.

Όταν δίνετε στον οργανισμό σας καφεΐνη, νιώθετε και πάλι σιγά-σιγά πιο ευδιάθετοι χωρίς να νιώθετε μεθυσμένοι. Αυτό σας κάνει να είστε έτοιμοι να πιείτε και άλλο ή να οδηγήσετε για να πάτε σπίτι σας, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.

Η καφείνη σας κάνει να αισθανόσαστε λιγότερο μεθυσμένοι ενώ στην πραγματικότητα παραμένετε το ίδιο μεθυσμένοι.
Η καφείνη σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μεθυσμένοι ενώ στην πραγματικότητα παραμένετε το ίδιο μεθυσμένοι.

Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα, διότι η καφεΐνη καταστέλλει τις συνέπειες του αλκοόλ αλλά δεν μειώνει ουσιαστικά την ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα σας. Είστε ακόμα μεθυσμένοι.

Επίσης αυτή η μίξη αλκοόλ-καφεΐνης δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον ύπνο. Λίγες ώρες μετά τη διακοπή του αλκοόλ προκαλείται μια αναζωογονητική ανάκαμψη στον εγκέφαλό σας, η οποία μπορεί να σας αναγκάσει να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας.

Αν πιείτε καφέ μετά από ένα μεθύσι, τότε το επόμενο πρωί θα νιώθετε ακόμα χειρότερα.
Αν πιείτε καφέ μετά από ένα μεθύσι, τότε το επόμενο πρωί θα νιώθετε ακόμα χειρότερα.

Και δεδομένου ότι η καφεΐνη υπάρχει επίσης στον οργανισμό σας (περίπου για έξι ώρες), θα καταστήσει δυσκολότερη την προσπάθειά σας να κοιμηθείτε και πάλι. Το πρωί, λοιπόν, θα νιώθετε ακόμα μεγαλύτερο hungover από το συνηθισμένο, καθώς η καφεΐνη όπως και το αλκοόλ θα σας έχουν αφυδατώσει εντελώς.

Επομένως, η λύση στο πρόβλημα είναι απλά να μην πίνετε καφέ μετά το μεθύσι.

(spirossoulis.com)