Ο Νικόλας Φαραντούρης στον Πύργο ελέγχου του Αερολιμένα Κεφαλονιάς

Ν. Φαραντούρης

Ο υποψήφιος βουλευτής Νικόλας Φαραντούρης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η εύρυθμη λειτουργία και η ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών είναι κρίσιμη για την ίδια τη ζωή μας αλλά και την ανάπτυξη των Νησιών μας.

Επισκεφθήκα σήμερα τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Κεφαλονιάς για μία αναλυτική συζήτηση των θεμάτων που μας αφορούν όλους με την Αερολιμενάρχη και υπηρεσιακά στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Διαπίστωσα τον επαγγελματισμό και την απόλυτη αφοσίωση των εργαζομένων στην ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον. Είναι ωστόσο σημαντικό να επισημανθούν ορισμένα πράγματα.

Συνοψίζω τα θέματα και τις προτάσεις:

◼︎ Χρονοθυρίδες προσγείωσης απογείωσης (slots): Να παραμείνουν σεβαστά και ως έχουν τα αεροπορικά δικαιώματα (slots) της Κεφαλονιάς.

◼︎ ︎Επειδή ωστόσο το πρόβλημα της συμφόρησης της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή μετακυλύεται κάθε φορά και στην Κεφαλονιά, απαιτούνται άμεσες λύσεις, όπως η ενίσχυση των υποδομών στην Ανδραβίδα προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν τα Νησιά μας.

◼︎ Απαιτείται η ενίσχυση με προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στον Αερολιμένα Κεφαλονιάς, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για λόγους εύρυθμης εν γένει λειτουργίας. Πρέπει να επισπευσθεί ο διαγωνισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που εκκρεμεί.

◼︎ ︎Σημαντική παράμετρος της στελέχωσης με ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποτελεί – κατά τη γνώμη μου – και η εντοπιότητα.

◼︎ Απαιτείται η τήρηση – μέχρι κεραίας – των υποχρεώσεων συντήρησης, υποστήριξης και αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών ελέγχου, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων.

◼︎ Η κατάργηση της κρατικής αεροπορικής αρχής στα περιφερειακά αεροδρόμια με τον Νόμο 4757/2020 κατήργησε τον κρατικό έλεγχο σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο. Απαιτείται επανασχεδιασμός της οργάνωσης και κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ξεχωριστές συναντήσεις με στελεχιακό δυναμικό του αεροδρομίου σε άλλους τομείς (επίγεια εξυπηρέτηση, ασφάλεια, κλπ.).

Η ασφάλεια πρώτη. Η ανάπτυξη των Νησιών μας μονόδρομος.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

Υποψήφιος βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ