Ο Στάθης Ψάλτης σε επεισόδιο από τον «Συμβολαιογράφο»

Δείτε παρακάτω ένα επεισόδιο από τον Συμβολαιογράφο και θαυμάστε το ταλέντο του Στάθη Ψάλτη, το οποίο ίσως να μην έχουν διαπιστώσει όσοι γνώρισαν τον σπουδαίο ηθοποιό μόνον από τηλεταινίες.

Ο συμβολαιογράφος ήταν διήγημα του Αλέξανδρου-Ρίζου Ραγκαβή. Ο Στάθης Ψάλτης ενσάρκωσε τον Παναγιώτη Μερκάτο, τον γραμματέα του ανακριτή, σε μια συγκλονιστική ερμηνεία.

Υπόθεση
Στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης στην Κεφαλονιά, ο νεαρός Ροδίνης, γραμματέας του κόμιτα Ναννέτου, ζητάει από τον συμβολαιογράφο Τάπα δάνειο προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη του, την κόρη του Βοράτου.

Τηλεοπτική Μεταφορά
Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το 1979 από την ΕΡΤ1 σε 20 50λεπτα επεισόδια. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο Γιώργος Μιχαηλίδης και πρωταγωνιστούσαν οι Βασίλης Διαμαντόπουλος (συμβολαιογράφος Τάπας), Γιάννης Φέρτης (Ροδίνης), Δέσπω Διαμαντίδου (Νικολίνα), Μιμή Ντενίση (Αγγελική Βοράτη), Σταύρος Ξενίδης (Αυγουστίνος Βοράτης), Σοφία Σπυράτου (Μαρίνα), Αλμπέρτο Εσκενάζυ (Γεράσιμος), Ο Στάθης Ψάλτης (Παναγιώτης Μερκάτος) κ.ά.
Η σειρά σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ και μέσω αυτής έγινε πολυ γνωστό το βιβλίο του Ραγκαβή.
Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 1979 και το τελευταίο την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 1980.

https://youtu.be/x2sFuBbkfvU