Ο Σταύρος Σπαθής απαντά στον Θανάση Λιβιτσάνη

Στ. Σπαθής

Αγαπητέ Έπαρχε Ιθάκης, 

Αναφορικά με τα όσα αναφέρεις στο προσωπικό σου λογαριασμό μέσου κοινωνικής δικτύωσης για τη καμπάνια του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας Ιθάκης «αγαΠΑΜΕ Κεφαλονιά και Ιθάκη»:

Πρωτίστως, σ’ ευχαριστούμε για τη παραδοχή της εξαιρετικής ιδέας και δουλειάς που έχει γίνει, στο πρώτο αυτό σποτ που παρουσιάσαμε. Πραγματικά στους δύσκολους αυτούς καιρούς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για το βέλτιστο αποτέλεσμα για τα νησιά μας.

Μας κατηγορείς ότι είμαστε Επιμελητήριο Κεφαλονιάς μόνον. Γιατί έπαρχε; Επειδή επί Προεδρίας μου έγιναν πρώτη φορά συμβούλια του Επιμελητηρίου στην Ιθάκη, επειδή προβάλλουμε την Ιθάκη σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις; Μήπως επειδή τον Ιανουάριο βραβεύσαμε το Δήμαρχο Ιθάκης και στο πρόσωπό του όλους του επαγγελματίες του νησιού; Μήπως επειδή φτιάξαμε ιστοσελίδα για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις της Ιθάκης; ή επειδή δεν αρνηθήκαμε τη βοήθειά μας στο Δήμαρχο για τη στήριξη του κοινωνικού παντοπωλείου της Ιθάκης και όλη την περίοδο από το Μάρτη μέχρι και σήμερα οι συνεργάτες μου κι εγώ μιλούσαμε καθημερινά στα τηλέφωνα με τους επαγγελματίες και τα λογιστικά γραφεία της Ιθάκης δίνοντάς τους συμβουλές και κατευθύνσεις για όλα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό. Οι ευχαριστίες και η αγάπη των επαγγελματιών της Ιθάκης που τύχαμε ήταν πρωτοφανής. Αυτό ειδικά το τελευταίο να το σκεφτείς όταν θα αναφερθείς ξανά σε γράψιμο στα παλαιότερα των υποδημάτων.

Θ. Λιβιτσάνης

Αντί να ενδιαφερθείς ως όφειλες και να λύσεις τις όποιες απορίες σου για τη τουριστική καμπάνια, προτίμησες, να χρησιμοποιήσεις το σπότ για λόγους «μικροπολιτικής» και προσωπικού σου συμφέροντος. Γι ‘ αυτό άλλωστε προτίμησες τα social media και όχι να απευθυνθείς στο φορέα επισήμως. Αυτό, όπως και το ύφος με το οποίο απευθύνεσαι δεν σε τιμά καθόλου, δεν τιμά ούτε την επιλογή και το συνδυασμό της Περιφερειάρχη κας Ρόδης Κράτσα για την Ιθάκη. Δεν είναι λόγια πολιτικού ανδρός αυτά που γράφεις, ούτε αρμόζουν στο βαρύ πολιτιστικό φορτίο που ισχυρίζεσαι ότι φέρει η Ιθάκη. Με τα «κλίκ» και τα «λάικ» καριέρες δεν χτίζονται, αλλά μόνον με έργα. Σε προτρέπω προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ας είχες τουλάχιστον διαβάσει προσεκτικά το τίτλο του άρθρου «στον αέρα το πρώτο από τα σπότ» αυτό και μόνο θα σε είχε βάλει σε σκέψεις. Αν ήθελες βέβαια να προβληματιστείς και όχι απλά να κάνεις «ντόρο». Όπως, αντίθετα μ’εσένα έπραξε πολύ σωστά δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Δημάρχου Ιθάκης, που όταν στις 2 Αυγούστου ημέρα γυρισμάτων ανακοινώσαμε τη καμπάνια «αγα ΠΑΜΕ Κεφαλονιά αγα ΠΑΜΕ Ιθάκη» με προέτρεψε με κάθε καλή πρόθεση στο «αγα ΠΑΜΕ Κεφαλονιά και Ιθάκη» και τον ευχαριστώ προσωπικά γιατί δεν μετανιώνουμε που ακολουθήσαμε τη πρόταση του.

Ακόμη κι όταν εν τέλει, πληροφορήθηκες ότι συνεργείο του Επιμελητηρίου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ιθάκη και ότι θα υπάρξουν και άλλα σποτ, τότε απλά τα έβαλες με το χρόνο, ότι γίνονται δηλαδή καθυστερημένα. 

Έπαρχε, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα των επαγγελματιών. Η καθημερινή μου επικοινωνία με ανθρώπους του επιχειρείν και της πολιτικής με έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι θα αργήσουμε πολύ να ξεπεράσουμε αυτή τη κρίση. Καταβάλλω κάθε προσπάθεια με τα μέλη του συμβουλίου και τους συνεργάτες μου να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις. Σε ενημερώνω, επειδή δεν το κατάλαβες ότι η καμπάνια αφορά τα έτη 2020- 2021. Δεν είναι δυνατόν να μας κατηγορείς επειδή κάνουμε κάτι. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορείς όποιον προσπαθεί να κάνει κάτι. Ειδικά, το Επιμελητήριο, που δεν διαθέτει τα κονδύλια των Δήμων και των Περιφερειών. Για να κατηγορείς όποιον προσπαθεί, πρέπει τουλάχιστον ηθικά και πρακτικά εσύ ο ίδιος να έχεις καταφέρει περισσότερα από αυτόν που κατηγορείς. 

Σε προτρέπω να επιδιώξεις με άλλο τρόπο τη προσωπική σου προβολή και όχι με ανούσιες κατηγορίες εις βάρος του Επιμελητηρίου. Η καμπάνια «αγαΠΑΜΕ Κεφαλονιά και Ιθάκη» μόλις ξεκίνησε και έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Σε ρωτάω ευθέως: Θα προτιμούσες να έρθουν τα συνεργεία για λήψεις το χειμώνα σε άδεια από κόσμο μέρη; Πρέπει μαζί όλοι ενωμένοι να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από τη πίτα του τουρισμού τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν είναι εποχή για μιζέρια εσωτερική ούτε να σπέρνει κανείς, όπως εσύ, τη διχόνοια ανάμεσα στους επαγγελματίες. 

Τέλος, μου γνωστοποιείς ότι «ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ κτλ κτλ». Το τι κάνετε και τι νιώθετε εσείς χαρακτηρίζει εσάς και όχι τους άλλους. Εμείς έπαρχε «αγαΠΑΜΕ Κεφαλονιά και Ιθάκη» κι έχουμε να αναδείξουμε με τη καμπάνια μας όλες τις ομορφιές των νησιών μας. Τα νησιά δεν ανήκουν σε κανέναν ούτε είναι «τσιφλίκια» κανενός. Αντίθετα εμείς όλοι οι αιρετοί «ανήκουμε» στα νησιά και στους κατοίκους αυτών που μας εμπιστεύτηκαν. Προς το παρόν αφήστε μας να κάνουμε αυτό που μπορούμε. Κάνετε κι εσείς αυτό που μπορείτε, από όποια θέση κι αν βρίσκεστε.. Εγώ ειδικά έχω αποδείξει στην επαγγελματική, πολιτική και προσωπική μου ζωή την αγάπη μου για την Ιθάκη.

Με εκτίμηση,

Σταύρος Σπαθής,

Πρόεδρος Επιμελητηρίου 

Κεφαλληνίας και Ιθάκης

  • Πριν από την ανακοίνωση του Στ. Σπαθή ο έπαρχος Ιθάκης Θανάσης Λιβιτσάνης ανάρτησε τα ακόλουθα:

Λυπάμαι πραγματικά γιατί αναγκάζομαι να διαμαρτυρηθώ για μια εξαιρετική δουλειά του προσωπικού φίλου μου, Βασίλη Λουκάτου. Κύριοι του Επιμελητηρίου της Κεφαλονιάς (μόνο), γιατί μόνο της Κεφαλονιάς είστε, αφού αυτό αποδεικνύετε με τις πράξεις σας καθημερινά, εντάξει, δεν γουστάρετε την Ιθάκη. 

Και αυτό είναι ολοφάνερο. Να σας πω την αλήθεια μου, ούτε η Ιθάκη, ούτε εμείς σας γουστάρουμε. 

Αλλά για ένα διαφημιστικό φιλμάκι που σαν ιδέα ήταν εξαιρετική και σαν δουλειά επίσης, γιατί έπρεπε να χρησιμοποιήσετε το όνομα της Ιθάκης, χωρίς ένα πλάνο του νησιού μου. 

Για να διαφημίσετε την Κεφαλονιά μέσω του Παγκόσμιου ονόματος της Ιθάκης? 

Όχι κύριοι, δεν αγαΠΑΤΕ την Ιθάκη γιατί είχατε μέχρι τώρα αμέτρητες ευκαιρίες να το αποδείξετε. Εμείς ΑΓΑΠΑΜΕ την Ιθάκη και σας επιστρέφουμε την απρέπεια που κάνατε.  

Συνεχίστε να γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια τους επαγγελματίες της Ιθάκης και αυτοί θα βρουν τη θέση που θα σας “γράψουν”. 

Αυτή που σας αρμόζει. 

Ντροπή.

Θανάσης Λιβιτσάνης 

Έπαρχος της Ιθάκης