Ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. μπροστά στις ευρωεκλογές

Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 είναι πλέον μια ανάσα από σήμερα ( 63 ημέρες ) ! 63 μερόνυχτα αδιάκοπης και επίμονης – μεθοδικής πολιτικής και οργανωτικής κινητοποίησης, για να πετύχουμε την ολική ανατροπή του Status Quo των δημοσκοπήσεων. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται στην πραγματικότητα σ’ αυτές τις εκλογές είναι – πρωταρχικά – « Τι Ευρώπη θέλουμε να οικοδομήσουμε » ; Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι δεν θα γίνει αυτή η συζήτηση τελικά στα ΜΜΕ και στα Social Media. Ενώ αυτό θα έπρεπε. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δούμε με καθαρό μάτι οι προοδευτικές δυνάμεις τι έρχεται… Να υψώσουμε φράχτη επιτέλους στους ψυχρούς σχεδιασμούς των νεοφιλελεύθερων επιλογών, αλλά και στο υπό συγκρότηση Μαύρο Μέτωπο, που έχει καταλάβει την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και απειλεί να μας γυρίσει στα χρόνια του Μεσαίωνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τόσο με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και σήμερα με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ξεκάθαρο ότι αντιτίθεται σφοδρά στις καινοφανείς θεωρίες της « προσαρμογής » των λαών της Ευρώπης σε κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές. Έχει επεξεργαστεί και προβάλλει ένα όραμα για μια Κοινωνική Ευρώπη των λαών και – βεβαίως – των ενεργών πολιτών.

Μια Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης, του σεβασμού των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, όπως και του Δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πάντοτε είχε προωθημένες θέσεις και για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το θέλουμε με αναβαθμισμένο και ουσιαστικό ρόλο, θέλουμε ενίσχυση των θεσμικών διαύλων ενημέρωσης και πληροφόρησης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινής γνώμης, με παράλληλη ενίσχυση όλων των δικτύων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αναδεικνύουν τις πρωτοβουλίες των ενεργών πολιτών. Επιστροφή στην άμεση Δημοκρατία και τον Διαφωτισμό. Η συζήτηση πάντως για μια νέα αρχιτεκτονική για την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης των λαών ίσως να μείνει κάπως στο περιθώριο αυτές τις 63 μέρες, που απομένουν μέχρι την Κυριακή της 9ης Ιουνίου 2024. Στην Ελλάδα – και όχι άδικα – οι ευρωεκλογές τελικά θα γίνουν το πρώτο βήμα για την πολιτική ανατροπή, της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, γιατί όλα δείχνουν ότι έρχεται μεγάλο χαστούκι από τους Έλληνες πολίτες στους αδέξιους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η συντεταγμένη ακρίβεια, που τσακίζει κόκκαλα μισθωτών και συνταξιούχων, οι κυβερνητικές παλινωδίες στην Υγεία, το θηριώδες έγκλημα των Τεμπών με τα ερωτήματα που καίνε και μένουν αναπάντητα, η υποβάθμιση του κράτους Δικαίου και η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους είναι τελικά οι συνιστώσες της κυβερνητικής κατάρρευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βαδίζει προς τις ευρωεκλογές με ιστορικό σχέδιο και όραμα και πιστεύουμε – πράγματι – ότι θα κατορθώσει και πάλι να έχει 6 ευρωβουλευτές τουλάχιστον, στο νέο Ευρω – κοινοβούλιο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα στην πορεία προς την ολιστική πολιτική ανατροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλάει με όρους κοινωνίας και Ιστορίας και έχει ξεπεράσει επιτυχώς τις όποιες αδυναμίες (οργανωτικές κυρίως) του έτοιμος πλέον για το Αύριο. Οι ευρωεκλογές, ως φαίνεται, θα φέρουν τελικά και εθνικές εκλογές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για το πολιτικό γίγνεσθαι …

* Διευθυντής της Ομογενειακής Εφημερίδας «Φωνή των Αποδήμων» (1980 – 2015). Επίτιμο μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Η.Π.Α. και Τακτικό Μέλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Συμμετέχει στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ της 14ης Απριλίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.