Ο Τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας!

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Να ασχολείσαι 40 χρόνια με τον τουρισμό και μάλιστα στο πρώτο «σκαλοπάτι» του που είναι η φιλοξενία σε μικρή μονάδα, σου δίνει ένα σπουδαίο πλεονέκτημα που είναι η επικοινωνία σου με τον πελάτη –επισκέπτη και η ικανοποίηση της όποιας ανάγκης προκύπτει κάθε φορά.

Δεν επιλέγαμε τότε τους επισκέπτες μας Μας τους έφερναν οι Tour Operators. Ούτε οι επισκέπτες μας επέλεγαν τις περισσότερες φορές. Το μαζικό ρεύμα «πάμε σε Ελληνικό νησί» είχε άλλα κίνητρα, για τον Σκανδιναυό που έβλεπε τα νησιά του Αιγαίου «Ηλιος θάλασσα και το αγόρι μου», ενώ για τους Βρετανούς και τους Ιταλούς υπήρχαν άλλοι λόγοι.

Οι Βρετανοί είχαν δεσμούς αλλά ανακάλυψαν και την κουζίνα μας που λάτρεψαν, το κρασί και τη φέτα μας. Έγινε η χωριάτικη το ένα από τα δύο γεύματα τους.

Οι Ιταλοί, μια νύχτα ύπνο στην κουκέττα του F/B και το πρωί στο κατάλυμμα ή το ξενοδοχείο απολάμβαναν το νησί.. Είχαν μαζί τους το αυτοκίνητο και ότι άλλο χρειαζόντουσαν, μόνο ψωμί αγόραζαν.

Οι Άγγλοι λάτρεψαν το νησί και ορισμένοι όταν μπήκαμε στην Ε.Ε. αγόρασαν σπίτι και με την σύνταξη τους ζουν σαν πασσάδες αποκτώντας δεύτερη πατρίδα αφού το MACHESTER –CEPHALLONIA έγινε συντομώτερο και πολλές φορές φθηνότερο από το Αθήνα — Αργοστόλι. Έτσι η Βρετανική κοινότητα στο νησί αναπτύχθηκε σιγά σιγά αρκετά.

Οι Βρετανοί σε βαθμολογούν γιατί έχουν βασική συμπεριφορά στη ζωή τους την αξιολόγηση. Όταν σε κρίνουν θετικά ή αρνητικά σε βοηθούν, γιατί σου δηλώνουν πως νιώθουν και εσύ προσαρμόζεσαι. Δεν έχουμε την ίδια κουλτούρα και δεν μας ζητούν να αλλάξουμε τη δική μας. Αντίθετα μας θέλουν αυθεντικούς,γνήσιους, Ζορμπάδες και όχι «δήθεν».

Θέλουν να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι, αυτά που έχουν ακούσει από τους παππούδες τους για μας, αν είναι αλήθεια και όχι κόλπα για να τους πάρουμε τα λεφτά τους.

Ο Βρετανός δεν ξεκολλά από το κατάλυμα σου αν βρει χαμόγελο, αγνά προιόντα, καθαριότητα και φιλική συμπεριφορά.

Σε έρευνα που έγινε στην Βρετανία η Κεφαλλονιά ψηφίστηκε με βάσει τα πιο πάνω κριτήρια και κάποια άλλα, καλύτερο Ελληνικό νησί με την μεγαλύτερη επαναληψιμότητα.

Ευτυχώς που αργήσαμε να μπούμε στον τουρισμό και δεν γίναμε supermarket,αλλά παραδοσιακό παντοπωλείο Delicatessen.

Δεν προσελκύσαμε κάποιους νέους που έρχονται να μπεκρουλιάσουν και να μαστουρώσουν σε σημείο που τους μαζεύουν από τις παραλίες όπως τα απορρίματα σε σάκους. Ευτυχώς.

Διαφυλλάξαμε το περιβάλλον ελέω Τρίτση Αντώνη με τις ΖΟΕ,αλλά και του καλού που μας έχει κάνει ο σεισμός, να μη χτίζουμε πολυόροφα κτίρια.

Διαφυλλάξαμε το πράσινο στο μεγαλύτερο μέρος και το περιβάλλον και έχουμε 5 οικολογικά στολίδια, που μας κάνουν ξεχωριστό μέρος, κάποιος να θέλει να το επισκεφτεί:

1ο Ο ΑΙΝΟΣ μας μοναδικό βουνό με την Κεφαλληνιακή ελάτη του (μόνο στην Κεφαλονιά φύεται), τις ορχιδέες του και τα άγρια άλογα του

2ο Η Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου (Διαμαντόπετρα της Μεσσογείου) με την Caretta–caretta και την μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στον κόσμο (220 ετών) που θα μπορούσε να εξελιχτεί σε ένα από τα σημαντικότερα πάρκα φυσικού κάλλους της Μεσσογείου.

3ο Το λιβάδι (ο βάλτος) στο βάθος του κόλπου του Ληξουριού (2000 στρεμμάτων) με τους κορμοράνους του τα αποδημητικά του πουλιά αλλά και τις χελώνες τα χέλια και τα ψάρια του. Μοναδικό οικοσύστημα που όμως κινδυνεύει και ας έχει χαρακτηριστεί NATURA.

4o ΦΤΕΡΗ, ΚΗΠΟΥΡΙΑ (Δυτική Πάλλη) Τέτοιες αμμουδιές με τόσο καταγάλανα νερά, δεν θα βρει ο επισκέπτης πουθενά στην Μεσσόγειο. Θέλει μεγάλη προσοχή ο σχεδιασμός προστασίας αυτών των περιοχών

5ο Πάνω από 150 δέντρα (ελιές κυρίως) που χρονολογούνται πάνω από 3000 χρόνια (ζωντανά μνημεία) έχουν μερικά καταγραφεί από την UNESCO σε διάφορες περιοχές, θα είναι κρίμα (λόγω άγνοιας) να πάνε στα τζάκια. Να καταγραφούν και να προστατε

6ο Η Πολιτιστική μας κληρονομιά (μουσική – τέχνες – γλυπτά κλπ) Έχουμε σπουδαίους Δασκάλους που ευτυχώς διατηρούν την παράδοση μας και την επεκτείνουν. Σημαντικοί ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοί κ.α. ανεβάζουν το πολιτιστικό μας επίπεδο στα ύψη. Σύλλογοι όπως ο ΦΑΡΟΣ, ΧΩΡΟΠΟΥΛΑ, ΜΠΑΛΛΟΣ και άλλοι είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Κεφαλονήτισα και Κεφαλονίτη το επίπεδο ζωής που έχεις είναι από τα υψηλότερα και ένας από τους λόγους που απολαμβάνεις ένα καθαρό, φυσικό περιβάλλον και υπηρεσίες προστασίας και καλής λειτουργίας και διαβίωσης, είναι και τα έσοδα από τους επισκέπτες τουρίστες που έρχονται και ξαναέρχονται στο νησί μας για όλους τους προηγούμενους λόγους που όλοι του προσφέρουμε.

Το συνέδριο «Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ» που διοργανώσαμε το 2006 στο Αργοστόλι κατέδειξε τους λόγους που θα βοηθούσαν τον πολίτη να υποδεχτεί τον επισκέπτη, θεωρώντας ότι ένα μεγάλο μέρος της δικής του ευημερίας την οφείλει στην επιλογή του.

Ενας ευχαριστημένος επισκέπτης επηρρεάζει θετικά άλλους 5 να έρθουν και αυτοί.

Ενας δυσαρεστημένος δυστυχώς επηρρεάζει αρνητικά δεκαπλάσιους.