Ο υπαίθριος Εσπερινός της Αγίας Μαρίνας των Σουλλάρων

Πραγματοποιήθηκε στην πλατεία, δίπλα στο ναό της Αγίας Μαρίνας των Σουλλάρων, ο υπαίθριος εσπερινός της εορτής της Αγίας, κατόπιν της προτροπή και το ενδιαφέρον του επιτρόπου Λευτέρη Γρηγοράτου. Η ιστορική εκκλησία είναι βαριά πληγωμένη και αυτές τις ημέρες επίκειται η δημοπράτηση του έργου της αποκαταστάσεως της από τις μεγάλες ζημιές. Μακάρι να μην υπάρξουν εκπτώσεις οικονομικές στο έργο, για να σωθεί το μνημείο.

Οι επίτροποι του ναού, αλλά πρωτίστως ο Λευτέρης Γρηγοράτος, δεν εγκαταλείπει την αγία του χωριού του, φροντίζοντας να μη της λείψει ο εσπερινός και η σύναξη των πιστών της. Χρησιμοποιεί τον πληγωμένο ναό για να κάνει τις προετοιμασίες του, να κόψει τους άρτους, να βγάλει την εικόνα της αγίας έξω στο πλάτωμα, για να γίνει ο εσπερινός και τόσα άλλα για να συνεχίσει αυτή η εκκλησιαστική παράδοση… Ο Λευτέρης ήταν σιωπηλός και με εγκαρτέρηση, κάνοντας το σταυρό του, φρόντιζε διακριτικά την κάθε λεπτομέρεια που ήταν χρήσιμη για την εσπερινή ακολουθία. Ψιθύρισα μέσα μου λόγια θαυμασμού για την προσπάθειά του, τον αγώνα του, βλέποντας το καλό αποτέλεσμα… Έτσι διατηρείται τούτος ο τόπος, ο ελληνικός και ο ορθόδοξος, από ευσυνείδητους επιτρόπους ναών, από ψαλτάδες και από ανθρώπους γενικά του λαού, που συνεχίζουν να διατηρούν την ταυτότητα του τόπου τους και της πατρίδας μας.

Ο εσπερινός με τις αρτοκλασίες κύλησε μελωδικά με τον ιερέα Αθανάσιο Λυκούδη και με ντόπιους ψαλτάδες με πρώτον το παλαίμαχο στην κεφαλληνιακή ψαλτική, τον παλιό ψάλτη, Σταύρο Συνοδινό (Χούσο). Στα κεριά και στο θυμιατό ήταν «ο μικρότερο επίτροπος», ο Αντώνης Μεσσάρης, από την οικογένεια Μεσσάρη, που κι αυτή φροντίζει την ιστορική εκκλησία, δίνοντας μας την ελπίδα πως τούτο το πανηγύρι, έως να αποκατασταθεί ο ναός, θα συνεχίσει τη λειτουργική του ύπαρξη.

Χρόνια πολλά και καλά αγαπητοί Σουλλαριώτες


Τα καράβια της Αγίας Μαρίνας


Στην Κεφαλλωνιά, στούς Σουλλάρους στο Ληξούρι όπου οι Ναυτικοί πριν να σαλπάρουν χάραζαν πάνω στον Ναό της το σχήμα απ’τα καράβια τους, ζητώντας της να τους έχει από κοντά η θεωμένη χάρη της και νά’βρουν ανοιχτούς δρόμους στις θάλασσες…

Επιπλέον, χαραγμένα όπως ετούτο πλοία· με τα τρία κατάρτια, τις πολλές αντένες, το μέγεθος κ την πλούσια ιστιοφορία… μαρτυρούν μιά ξεχωριστή, σε πλούτο και δύναμη ευλογία… που όμως δεν έκανε τους πλοιοκτήτες τους να αγνοήσουν αλαζονικά, τα ποιητικά δικαιώματα, Τού που περπατεί πάνω στην Θάλασσα, Θεού-Βασιλέα…

Θα επανέλθω στο θέμα, διότι συνδέεται ισχυρά με την Θεατρική Τελετουργία  που γεννιέται μέσα από τα Θρησκευτικά και Βιοτικά Δρώμενα, όπως κατέδειξα στην Πανεπιστημιακή μου εργασία, αλλά και παρουσίασα το 2015 στο Ίδρυμα Κοσμετάτου και αλλού εκτός Κεφαλονιάς.

Ας είναι καλά ο κ.Γ.Σ.Γαλανός, που το 2004 αναθέρμανε την Παράδοση  σχετικά με τα Καράβια της Αγίας Μαρίνας, υπογραμμίζοντας την ύπαρξή τους.

Γεώργιος Κακής

Κωνσταντινάτος

Ηθοποιός

Σκηνοθέτης

Εικαστικός