Ο χρόνος που έφυγε, ο χρόνος που μπήκε

Ο χρόνος που έφυγε 2019, και τα ιστορικοπολιτικά, οικονομικά γεγονότα που συνέβησαν στην διάρκειά του, όπως η απεμπλοκή μας από τα μνημόνια, (έστω και τυπικά), η κατάργηση του capital control κλπ., ήταν χρόνος δύσκολος τόσο για την απελθούσα Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για την νέα Κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ασφάλεια της χώρας μας.

Η Κυβέρνηση στο νέο χρόνο που μπαίνει φέρνει μηνύματα αισιοδοξίας σε όλους μας για ένα γόνιμο, δημιουργικό και γεμάτο ελπίδες έτος σε όλες τις εκφάνσεις της οικογενειακής, κοινωνικής, πολιτικής, πνευματικής και οικονομικής ζωής μας. Αντλεί διδάγματα, εμπειρίες της δεκαετίας που έφυγε, (ανεπιστρεπτί θέλω να πιστεύω), συνεχίζοντας τις προσπάθειες αλλά και διορθώνοντας τα λάθη και παραλείψεις που δυστυχώς έγιναν στο παρελθόν.

Ο νέος χρόνος που μπήκε βρήκε την χώρα μας με πολλά προβλήματα κυρίως σε εξωτερική ανασφάλεια και όχι μόνον και χρειάζονται να παίρνονται συνεχώς τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχή αντιμετώπιση τους. Και ακόμη μια συναινετική εποικοδομητική πολιτική από πλευράς αντιπολίτευσης για να μπορεί η χώρα μας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και κυρίως σε διεθνές επίπεδο που τόσο το έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος μας.

Από τις αρχές του νέου έτους 2020 η νέα Κυβέρνηση, το οφείλει άλλωστε στον Ελληνικό Λαό, ύστερα από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας, ανεργίας, περικοπής συντάξεων κλπ., χωρίς καμία πλέον περίοδο χάριτος, χωρίς αναστολές και μη λησμονώντας τα μηνύματα του προ ολίγων ημερών χρόνου που έφυγε, αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, να ενσκήψει πάνω στα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού. Το «καμπανάκι» του περασμένου χρόνου κτύπησε, προειδοποίησε, έδωσε το μήνυμα στην νέα Κυβέρνηση να δείξει «το Κοινωνικό της πρόσωπο», να στραφεί στην «Κοινωνία των Πολιτών» να αφουγκρασθεί τις αγωνίες του, το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Να δει κατάματα τα μεσαία και κατώτερα στρώματα της κοινωνίας μας, τους ανέργους νέους μας, του αγρότες, τους μικρομεσαίους, την πληθώρα των ανέργων επιστημόνων μας που μεταναστεύουν, την ανασφάλεια των πολιτών, τα διογκούμενα συνεχώς καθημερινά προβλήματα, το προσφυγικό, τους επαγγελματοβιοτέχνες, το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τους μικροσυνταξιούχους που πλήρωσαν την δεκαετία της κρίσης με την ληστρική περικοπή των συντάξεων τους και την άδικη επιβολή του ΕΝΦΙΑ , του φόρου αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος, την περικοπή των επιδομάτων κλπ. και να δώσει λύσεις.

Είναι αλήθεια ότι η νέα Κυβέρνηση απ’ ότι φαίνεται προσπαθεί. Αλλά και η προηγούμενη προσπάθησε και αντιμετώπισε τη σοβαρή οικονομική κρίση για τούτο πήρε τα σκληρά και αβάσταχτα οικονομικά μέτρα κυρίως σε βάρος της μεσαίας και αδύνατης τάξης των πολιτών. Τώρα είναι καιρός ή νέα Κυβέρνηση να διαχειριστεί σωστά τα ‘Εσοδα από τους υπέρογκους φόρους , να περικόψει περιττές δαπάνες και σπατάλες και τα χρήματα αυτά να δοθούν στους συνταξιούχους, αδύναμους συμπολίτες μας ,ανέργους, Αμέα. Αν τα χρήματα αυτά δεν τα διαχειριστεί η νέα Κυβέρνηση με σωστό και ορθολογικό προγραμματισμό τότε όσες προσπάθειες και αν γίνουν θα πέσουν στο κενό και οι θυσίες τόσων χρόνων θα πάνε χαμένες .

Η κοινωνία της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού ελπίζει, στην νέα Κυβέρνηση ,αν και αυτή την ξεχάσει θα κτυπήσει στη διάρκεια του νέου έτους 2020, το «καμπανάκι» της «προειδοποίησης» και στη συνέχεια τη μεγάλη «Καμπάνα της Κοινωνικής Αποτυχίας».

Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε πάντα κάθε Καινούργιος χρόνος ευχόμαστε και ονειρευόμαστε να είναι καλλίτερος από τον παλιό για όλους μας.

  • Με τις πιο θερμές και καλλίτερες ευχές μου για υγεία, οικογενειακή χαρά και ευτυχία, και ευτυχισμένο και δημιουργικό το Νέο Ετος.

* τ. Πρόεδρος Τ.Π.Δ.Α., τ. Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
Πρόεδρος της Ολομέλειας τωνΠειθαρχικών Συμβουλίων του ΔΣΑ