Ερώτηση για τις πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, ζητώντας μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης, κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξη, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος οι βουλευτές του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος Νίκος, Παπαναστάσης Νίκος και Παφίλης Θανάσης.
Αναλυτικά αναφέρουν:
«Για άλλη μια χρονιά επιβεβαιώθηκαν οι έντονες ανησυχίες μας, και πριν ακόμη από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, για την ανεπάρκεια μέσων και σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα νησιά Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.
Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων, Δασική Υπηρεσία και Πυροσβεστικό Σώμα που έχουν αρμοδιότητες και εμπλέκονται στη δασοπροστασία και την πυρασφάλεια και στους δύο Νομούς. Οι συσσωρευμένες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε υποδομές, μέσα και αξιόπιστο μηχανολογικό εξοπλισμό. Η παντελής απουσία ολοκληρωμένης προετοιμασίας για την προστασία των δασών με προληπτικές και διαχειριστικές παρεμβάσεις με ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας, που αποτυπώνεται με έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων, κατάλληλου αγροτικού δικτύου, υδατοδεξαμενών, πυροσβεστικών κρουνών, συνδυαστικά με το έντονο χωροταξικό πρόβλημα που επικρατεί και στις δύο περιοχές, συνέβαλλαν ώστε να καούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
Οι διαχρονικά ασκούμενες πολιτικές με βάση την πολιτική της επιλεξιμότητας της ΕΕ και την μείωση των δαπανών όξυναν παραπέρα, εκτός των άλλων, και τα εργασιακά προβλήματα του προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Η συχνότητα των επιφυλακών, ακόμη και για προληπτικούς λόγους, η σύντμηση των κανονικών αδειών και των ημερήσιων αναπαύσεων και η έλλειψη των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, αλλά και γενικότερα του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου για την ασφάλεια του προσωπικού στο επιχειρησιακό σκέλος, συντελούν στην δημιουργία ενός επισφαλούς και εξαντλητικού εργασιακού κλίματος με ό,τι συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών όλων των βαθμίδων και κατηγοριών.
Η εργασιακή ανασφάλεια επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την έλλειψη κατάλληλων κτιριακών υποδομών. Χαρακτηριστική περίπτωση το μακρόχρονο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Π.Κ. Ληξουρίου και ο διαχρονικός απαράδεκτος τρόπος αντιμετώπισής του. Σε συνέχεια της στέγασης σε κοντέινερ, επιλέχτηκε η ενοικίαση ιδιόκτητου χώρου, μακριά από τον οικιστικό ιστό της πόλης, χωρίς προδιαγραφές για την λειτουργικότητα της υπηρεσίας (έλλειψη στεγασμένου χώρου για τα οχήματα) και την αξιοπρεπή διαμονή των υπαλλήλων. Η δε συγκατοίκηση στον 1ο όροφο με οικογένεια δημιουργεί πλείστα προβλήματα με κύρια αυτά της ασφάλειας.
Ακόμη δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση για το σύνολο των υπηρεσιών και των δύο περιοχών λόγω των ελλείψεων σε σύγχρονο μηχανολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η παλαιότητα ορισμένων πυροσβεστικών οχημάτων αγγίζει ως και τα 40 χρόνια συνεχούς επιχειρησιακής χρήσης. Η παλαιότητα των οχημάτων σε συνδυασμό με τα ακατάλληλα ελαστικά, που σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν στα οχήματα από 10 ως και 14 έτη (Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ληξουρίου), δημιουργούν πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού, αλλά και των πολιτών.
Ακόμη και η καλύτερη διάταξη των σύγχρονων οχημάτων, που ήδη υπάρχει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με κριτήριο την επικινδυνότητα κάποιων περιοχών, δεν μπορεί να αναχαιτίσει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στην πυρόσβεση, ενώ για τα περισσότερα κλιμάκια δεν υπάρχει κατάλληλα οργανωμένος και στεγασμένος χώρος στάθμευσης και συντήρησης των μηχανημάτων και του στόλου. Καθημερινά φθείρονται και καταστρέφονται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ το μέρος της συντήρησης, των καυσίμων και των λειτουργικών εξόδων, επαφίεται κυρίως στις δωρεές και τις χορηγίες ιδιωτών, ή άλλων φορέων.
Απόρροια όλων των παραπάνω προβλημάτων ήταν να καούν φέτος στην Ζάκυνθο 7.500 στρέμματα στα χωριά Αγαλάς και Κερί. Συγκεκριμένα, 5.800 στρέμματα θαμνώδους βλάστησης (δηλαδή το 78% της καμμένης έκτασης), 890 στρέμματα ελαιόδεντρων (δηλαδή το 12% της καμμένης έκτασης) που αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος στην περιοχή, και το υπόλοιπο 610 στρέμματα (το 8% της καμμένης έκτασης) δάσος κωνοφόρων δέντρων. Αντίστοιχα, στην περιοχή Λουρδάτα στην Κεφαλονιά, που είναι γεμάτη με τουριστικά καταλύματα, η πυρκαγιά στην κυριολεξία πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, όπου εκκενώθηκαν από κατοίκους και επισκέπτες. Σημειώνουμε ότι για τη φωτιά της Ζακύνθου για άλλη μια φορά συνέδραμε προσωπικό από άλλες περιοχές της χώρας.
Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την παραπάνω κατάσταση, που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο αποκρουστική και επικίνδυνη κάτω από την ύπαρξη όλων αυτών των αρνητικών παραγόντων συνδυαστικά. Επισημαίνει ότι η παραπάνω χρόνια κατάσταση καταλήγει να είναι τελικά συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), αφού, εξυπηρετώντας τους στρατηγικούς σχεδιασμούς κεφαλαίου – ΕΕ, συρρικνώνουν τους κρατικούς μηχανισμούς και τα μέτρα πυρασφάλειας, προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Λειτουργούν προς όφελος των επενδυτικών σχεδιασμών επιχειρηματικών συμφερόντων και δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιωτικά συμφέροντα, με όχημα ανάλογου χαρακτήρα ΜΚΟ, να αναπτύξουν κερδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες και στον τομέα αυτόν.
Ιδιαίτερα εκφράζει την αγανάκτησή του για παντελή αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τα προβλήματα στέγασης και σίτισης που αντιμετωπίζουν οι δεκάδες πυροσβέστες που ξεσπιτώθηκαν με μεταθέσεις, είτε στα αεροδρόμια της “FRAPORT”, είτε για να καλύψουν άλλες ανάγκες και, συγχρόνως, αποκόπηκαν από τον κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην αποδυνάμωση του. Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:
- Θα αποζημιωθούν οι πληγέντες κάτοικοι της Ζακύνθου στο 100% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που κατάστρεψε η φωτιά;
- Θα αυξηθούν επιτέλους οι πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη κάλυψη λειτουργικών αναγκών της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος σε εξοπλισμό, μέσα και υποδομές;
- Προτίθεται η κυβέρνηση να προσλάβει και να στελεχώσει με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις;
- Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των πυροσβεστών που μετακινούνται σε περιοχές για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ώστε αυτοί να έχουν αξιοπρεπή μεταφορά, διαμονή, σίτιση;
- Σκοπεύει η κυβέρνηση να καταργήσει τις διατάξεις του Ν. 4249/2014 που προβλέπει τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων;»