Παγκόσμια ανησυχία για τον πύραυλο

Μεγάλη ανησυχία σε όλο τον Κόσμο έχει επιφέρει η νέα κίνηση της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει, όπως ισχυρίζεται, διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, που μπορεί να χτυπήσει παντού στην Γη.

Ο πύραυλος έπεσε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου του καθεστώτος να μπορεί να απειλήσει τις ΗΠΑ.

Την «ιστορική» εκτόξευση του πυραύλου Hwasong-14 παρακολούθησε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων η παρουσιάστρια του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας.

Η ίδια διευκρίνισε ότι ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 2.802 χιλιομέτρων, διήνυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων κι έπληξε τον στόχο του μετά από 39 λεπτά. Ο πύραυλος έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

  •  «Ισχυρή πυρηνική δύναμη»

Η Βόρεια Κορέα είναι «μια ισχυρή πυρηνική δύναμη», η οποία διαθέτει «πολύ ισχυρούς βαλλιστικούς, διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», τόνισε η παρουσιάστρια.

«Η επιτυχημένη εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου (…) αποτελεί μεγάλη πρόοδο στην ιστορία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης εικόνες από τη σχετική, χειρόγραφη διαταγή που συνέταξε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν με ημερομηνία Δευτέρας.

Η εκτόξευση, που πραγματοποιήθηκε την ημέρα που στις ΗΠΑ γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας, περιλαμβάνεται σε μια μακρά σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων κατά παράβαση των διεθνών αποφάσεων, βάσει των οποίων απαγορεύεται στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.