Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου

Η λιμενάρχισσα Παναγιώτα Κολοβού

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί διεθνώς να εορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» σε όλες τις Χώρες-Μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των πολιτών.

Η μέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας να αναλογισθούμε την άρρηκτη σύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον, καθώς και ότι όλοι μαζί σαν σύνολο οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος από τους κινδύνους που το απειλούν. Ιδιαίτερα η χώρα μας, τόπος με παράδοση στην εμπορική ναυτιλία και στον τουρισμό, επιδεικνύει χαρακτηριστική ευαισθησία στον συγκεκριμένο τομέα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκρίνεται στο πνεύμα του εορτασμού.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σταθερά προσηλωμένο στην διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συμμετέχει και φέτος ενεργά, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προάσπισή του.

Προσφάτως με την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στην ολοκληρωθείσα 72η Σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC 72) επετεύχθη συμφωνία για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία. Η εν λόγω αρχική στρατηγική προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση κατά 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 σε σύγκριση με το 2008, με την προοπτική εξάλειψής τους το συντομότερο δυνατόν μέσα στον αιώνα που διανύουμε, καθώς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 40% μέχρι το 2030, καταβάλλοντας προσπάθειες περαιτέρω μείωσης κατά 70% έως το 2050.

Συναφώς, σας αποστέλλουμε επετειακό μήνυμα του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή Υπουργού Ναυτιλίας, στα πλαίσια του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.-

Η Λιμενάρχης Πλωτάρχης Λ.Σ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΛΟΒΟΥ