Παγκόσμια Ημέρα DNA-25 Απριλίου

Η προβολή τη συγκεκριμένη ημέρα σε Γ’ Τηλεοπτική Μετάδοση γίνεται με αφορμή τον εορτασμό και την καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα DNA καθώς στις 25 Απριλίου 1953 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το άρθρο των James Watson και Francis Crick για την Διπλή Έλικα του DNA.

Το Ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε Α’ Τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ1 στις 26 Νοεμβρίου 2016 και την επόμενη ημέρα. Από την ΕΡΤ1 παραχωρήθηκε πρόσφατα αντίγραφο σε ψηφιακή μορφή το Ντοκιμαντέρ καθώς και η άδεια προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Για όσους δεν είδαν το Ντοκιμαντέρ στη τηλεοπτική μετάδοση, μπορούν να το δουν επίσης σε ηλεκτρονική μορφή στο ακόλουθο link:

https://drive.google.com/open?id=0B0qBm6LNfIiKTndzUG5nRXYwajQ

H επίσκεψη Watson στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του ΜΠΣ “Ιατρική Χημεία”, ήταν μία μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Ελλάδα!

Γιάννης Ματσούκας, Καθηγητής Χημείας, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 17ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας

Professor of Chemistry

Professor, Department of Physiology & Pharmacology, and Department of Medicine, Faculty of Medicine, University of Calgary, Canada

Professor, Centre for Chronic Disease Prevention and Management, College of Health and Biomedicine, University of Victoria, Australia

Head, Postgraduate Program “Medicinal Chemistry: Drug Discovery and Design”, University of Patras, Greece, 1997-2013

Head, Department of Chemistry, University of Patras, Greece, 2005-2007

n Σε αποκλειστική του συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, κατά την διάρκεια του 17ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας στις Σπέτσες, ο νομπελίστας και γνωστός φιλέλληνας James Watson ξετυλίγει το κουβάρι της ανακάλυψης, μιας από τις σημαντικότερες του 20ου αιώνα και για πολλούς επιστήμονες όλων των εποχών.

Χάρη σε αυτήν, ο άνθρωπος άρχισε να κατανοεί τα μυστικά της κληρονομικότητας που διέπουν όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Ολοκληρώνει τη θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών.

Ο κορυφαίος επιστήμονας εξηγεί στη δημοσιογράφο Μαρία Σταθοπούλου πως κατάφερε να ενώσει τα κομμάτια του παζλ και να ξεκλειδώσει το μυστικό της ζωής, της αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια, που αφορούν στη θεραπεία του καρκίνου και της εκμυστηρεύεται ότι όταν ήταν μικρός δεν τον θεωρούσαν ιδιοφυΐα.

Έλληνες επιστήμονες εξηγούν για το έπος της επιστήμης που άρχισε να γράφεται με την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DΝΑ, για την επανάσταση που επήλθε στη γενετική, για τη θεραπεία ασθενειών και σκιαγραφούν την προσωπικότητα του James Watson, που αγαπά την Ελλάδα για την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της και μάλιστα το αποδεικνύει έμπρακτα συνεχώς.

Συνέντευξη Watson στο TOVIMA SCIENCE στο link:

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=825700&wordsinarticle=watson

Trailer Συνέντευξης Watson στην ΕΡΤ1

http://program.ert.gr/details.asp?pid=3508710&chid=9

Δελτίο Τύπου για Αναγόρευση Watson σε Επίτιμο Δημότη Σπετσών

https://goo.gl/18Ke5F

O νομπελίστας και γνωστός φιλέλληνας James Watson