Παναγής Δρακουλόγκωνας: Κατά τον δαίμονα εαυτού

Ο δήμαρχος Σάμης Παν. Δρακουλόγκωνας

Αγαπητό e-Kefalonia, καλή χρονιά! Τις θερμότερες ευχές μου για επιτυχίες και υγεία σε όλους τους συντελεστές και συνεργάτες σας.

Επέτρεψέ μου, αναφορικά με χθεσινό (02/01) δημοσίευμά που αφορά τοποθέτησή μου στο ΠΣ (Σ.Σ.: Περίληψη δημοσιεύθηκε στον χθεσινό Blogger, σελίδα 21), τηλεγραφικά, καθόσον είναι αρκετά αυτά στα οποία οφείλω να τοποθετηθώ, να αναφέρω τα εξής:

  • “…επιχειρώντας να μειώσει το έργο της Περιφερειακής Αρχής ….”:

Γενικά κανένας δεν μπορεί να μειώσει, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το, πραγματικό, έργο κάποιου. Η κοινωνία βλέπει και κρίνει.

Ειδικότερα, ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μειώσω, αν επιθυμούσα, το έργο της Περιφερειακής Αρχής, είναι αυτό να είναι τουλάχιστον υπαρκτό. Με δεδομένο πως το θεωρώ ανύπαρκτο, προφανέστατα, ούτε μπορώ, ούτε επιθυμώ να το μειώσω.

Απλά αναφέρω, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με απλή ανάγνωση, ότι στον Απολογισμό του έτους 2021 της Περιφερειακής Αρχής, καταγράφεται ως έργο της, τα γήπεδα της Σκάλας, Αγίου Αντωνίου, Μακρυωτίκων, το λιμάνι του Πίσω Αετού και ο δρόμος στον Μπροστά Αετό.

  • Πράγματι κάλεσα τους καλούς φίλους, Περιφερειακούς Συμβούλους, οπαδούς της Ν.Δ. να τοποθετηθούν στο αν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα “χρηματοδοτούσε” τη Κεφαλονιά μετά τον ΙΑΝΟ, στην θεωρητική περίπτωση που η Περιφερειακή Αρχή ήταν οποιαδήποτε άλλη. Η απάντηση αφορά, κυρίως, όσους είναι ή νιώθουν οπαδοί της Ν.Δ.
  • Μετά τον ΙΑΝΟ κατατέθηκε από την Περιφερειακή Αρχή Τεχνικό Δελτίο ύψους πλέον των 100.000. 000€. Τα 24.000.000€ ήταν άμεσα διαθέσιμα και τα 8.000.000€ εξ αυτών αφορούσαν το κόστος μελετών. Η λογική λέει πως οι μελέτες θα έπρεπε να “οδηγούν” σε έργα αξίας 100.000.000€ δηλ. να καλύπτουν όλα τα έργα του Τεχνικού Δελτίου.

Από αυτά δόθηκαν (ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΟ), με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση.

1.863.805€ για μελέτη αποκατάστασης οδοποιίας.

1.630.738€ για άλλη μελέτη αποκατάστασής οδοποιίας (η υπηρεσία της Π.Ε. έχει συντάξει δεκάδες τέτοιες μελέτες).

1.365.654€ για μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας που στην ουσία αφορά μόνο στο ρέμα των Πουλάτων (άντε και του Καραβομύλου).

1.477.695€ για άλλη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας (για την ίδια μελέτη το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής έχει εξασφαλίσει άλλη χρηματοδότηση).

Οι τέσσερις μελέτες αυτές, με Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ, δεν θα κόστιζαν (αφού η υπηρεσία θα συνέτασσε τις δύο από αυτές) περισσότερο από 200.000€.

Το δε κόστος των έργων που θα προέκυπτε από αυτές, (οι ανάδοχοι των οποίων θα επιλεγόταν με διαγωνισμό) δεν θα ξεπερνούσε τα 2.000.000€.

  • “…η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επί Σαμαρά, όσο και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε γυρισμένη την πλάτη στην τότε Περιφερική Αρχή.”

Η αναφορά αυτή, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο, όπως εξάλλου διευκρίνισε ο Θοδωρής αμέσως μετά, τη τακτική των Κυβερνήσεων (τότε) σε σχέση με τα έργα αποκαταστάσεως των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς του 2014, σε αντιπαραβολή με την τακτική της σημερινής Κυβέρνησης (για τις ζημιές από τον ΙΑΝΟ).

Είναι γνωστό σε όλους διατυπωμένο από εμάς, τόσο δημόσια, όσο και στο Π.Σ., πως διαφωνούσαμε με την λογική της Κυβέρνησης του κ. Σαμαρά και της Περιφερειακής Αρχής του κ. Σπύρου. Επιθυμούσαμε η αποκατάσταση να γίνει από την Περιφέρεια και ζητούσαμε να δοθεί στη Π.Ι.Ν. η χρηματοδότηση και η αρμοδιότητα. Αρνηθήκαμε μάλιστα να προβληθούμε στην παράταση της συγκεκριμένης Προγραμματικής Σύμβασης. Εκτίμησή μας είναι πως οι Υπηρεσίες της Π.Ε. Κεφαλονιάς θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τα έργα, αφού ήδη ίδια ακριβώς έργα, στην περιοχή της Παλλίκης, εκτελούσαν και ολοκλήρωναν. Ακόμα πολυπλοκότερα έργα ολοκλήρωναν και προχωρούσαν με ταχύτατους ρυθμούς (“Xάρακας”, λιμάνι Πίσω Αετού).

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Μέχρι και σήμερα, μετά και από 3,5 χρόνια κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, το ΥΠΟΜΕΔΙ δεν έχει ολοκληρώσει τα έργα στην Παλλική.

Θα έπρεπε τότε, όπως ακριβώς είχαμε ζητήσει από την Κυβέρνηση, να δοθεί η αρμοδιότητα, η χρηματοδότηση και η πλήρης ευθύνη για την εκτέλεση των Έργων στην Π.Ι.Ν. ( αντίστοιχα με ότι έγινε με τα έργα του ΙΑΝΟΥ).

Υπό αυτό το πρίσμα εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι Κυβερνήσεις αυτές (κ. Σαμαρά και ΣΥΡΙΖΑ) “γύρισαν» την πλάτη στην Π.Ι.Ν.

  • “ … ωστόσο οι αιχμές του κ. Δρακουλόγκωνα για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να αποτελεί μια ένδειξη του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος σε τοπικό επίπεδο.”. Ουδέποτε τοποθετούμε με “αιχμές”. Είμαι σαφής, ευθύς και εξήγησα τι είπα και γιατί.

Όσα ανέφερα δεν είχαν ακουστεί από τα χείλη μου δημόσια πρώτη φορά αλλά τα επαναλαμβάνω (σε σχέση με τα έργα της Παλλικής) από το 2015. Αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο τον συζητούμενο προϋπολογισμό της Π.Ι.Ν. και καθόσον η θέση μου αυτή είναι γνωστή πέτα και πλέον χρόνια καμία απολύτως σχέση δεν είχε, ούτε μπορούσε να έχει με τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, πολλώ δε μάλλον με, δήθεν, με το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπορεύθηκα με το ΣΥΡΙΖΑ, ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιό του, ως μέλος του και με πίστη στις ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς, όταν βρίσκονταν στο 3%. Όχι όταν ανέλαβε την εξουσία ή βρίσκεται προ των πυλών της Κυβέρνησης.

Ως Αντιπεριφερειάρχης: στήριξα την (μη δημοφιλή) θέση να δοθούν τα αποθεματικά των ΟΤΑ, για την προσπάθεια που έκανε τότε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήμουν ομιλητής στην συγκέντρωση (οργανωμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ) για το δημοψήφισμα.

Εκθείασα την απόφαση, έστω ημιτελή, για δημιουργία 3 Δήμων στο νησί.

Δημόσια ομοίως έχω εκθειάσει το ήθος, την εργατικότητα και τη βοήθεια που δόθηκε στην Π.Ε. Κεφαλονιάς από τον κ. Χαρίτση και την κ. Ξενογιαννακοπούλου, τότε Υπουργούς. Δημόσια έχω ευχαριστήσει την τότε βουλευτή για το γεγονός πως ουδέποτε αρνήθηκε να με συνδράμει σε οτιδήποτε και αν ζήτησα, ανεξάρτητα του γεγονότος αν η συμβολή της αυτή δεν είχε πάντα θετική κατάληξη. Αναγνώρισα και αναγνωρίζω δημόσια την βοήθειά της, όπου μπόρεσε, στο έργο μου και την ευχαριστώ.

Όπως, επίσης, ως Αντιπεριφερειάρχης:

Διαφώνησα δημόσια και στο Π.Σ. για το θέμα των εξορύξεων.

Διαφώνησα δημόσια και στο Π.Σ. για το θέμα των αεροδρομίων της Π.Ι.Ν.

Εξέφρασα δημόσια και στο Π.Σ. την αντίρρησή μου με την πρακτική της αποκεντρωμένης διοίκησης να χορηγεί άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, παρόλο που είχαμε εισηγηθεί αρνητικά και το Π.Σ. είχε αποφασίσει αρνητικά.

Διαφώνησα δημόσια και στο Π.Σ. για το ζήτημα των Σχολών στο Ληξούρι. Για το τρόπο αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς. Για την μη δυνατότητα πρόσληψης, έστω ελάχιστού, μόνιμου προσωπικού, αν και επανειλημμένα εγγράφως είχε ζητηθεί.

Ως γονιός, επιστήμονας, πολίτης του νησιού μας, Αντιπεριφερειάρχης, ουδέποτε είχα οποιαδήποτε κομματική δέσμευση. Έπραττα (σωστά ή λάθος κρίνεται) πάντα “Κατά τον Δαίμονα Εαυτού”.

Δεν διορίστηκα ποτέ σε Υπουργικό γραφείο, κρατική θέση, ούτε σε κρατικές επιτροπές. Κατά τη θητεία μου ως Αντιπεριφερειάρχης, αλλά και ουδέποτε μέχρι σήμερα κάποιο συγγενικό μου πρόσωπο δεν εξασφάλισε θέση στο δημόσιο. Οι συντοπίτες μου γνωρίζουν που και πως εργάζομαι εγώ, τα αδέλφια μου, ο γιος μου, η μάνα των παιδιών μου. Ντροπή μου προκαλεί και μόνον η σκέψη μέλος της οικογένειάς μου να σιτίζεται αναξιοκρατικά έστω και μια μέρα.

Συνεπώς δεν έχω ανάγκη, ούτε ποτέ θα έχω, το “καλώς έχειν” κανενός κομματικού μηχανισμού.

Χρειάζομαι, έχω ανάγκη και συμπορεύομαι με όσους εργασθήκαμε μαζί στην Π.Ι.Ν., φωνάξαμε για τη δημιουργία Δήμου Σάμης, σταθήκαμε απέναντι στο βιασμό της φύσης από τις ανεμογεννήτριες και τις εξορύξεις. Ζούμε, εργαζομαστε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στον τόπο αυτό, προσπαθώντας να προσφέρουμε, από κάθε μετερίζι, κάτι καλύτερο σε αυτούς που θα έρθουν.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Παναγής Δρακουλόγκωνας

Δικηγόρος

Περιφερειακός Σύμβουλος

στην Π.Ι.Ν. με την ΑΝΑΣΑ