Παν. Καππάτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τα μετά στήριξης για τον Ιανό

Μετά την ανακοίνωση του βουλευτή Παναγή Καππάτου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις αποζημιώσεις των πληγέντων μας από τον Ιανό (βλ. «Η» 28/10, αρ. φ. 7.396) και την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής επανήλθε με νέα ανακοίνωση, η οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

Σε ανακοίνωση της Ν.Ε. Κεφαλονίας-Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ, είχα την τιμή να χαρακτηριστώ «ψεύτης» για την επιλογή μου να στηλιτεύσω στη Βουλή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει ΠΑΡΩΝ επι της αρχής στο νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις από τον «Ιανό».

Όπως ΠΑΡΩΝ δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν ενισχύσεις. 

Όπως ΠΑΡΩΝ δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την 20η Οκτωβρίου, για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παν. Καππάτος: Η ανάρτηση της Αυγής

Αρκεί να παραθέσω το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ, που είναι γνωστό ότι εκφράζει τις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

https://www.avgi.gr/politiki/367746_olometopi-epithesi-syriza-sti-nd

Αντίθετα με την ΑΥΓΗ, η Ν.Ε. Κεφαλονίας-Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επί λέξει στην ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο που ήρθε προς ψήφιση στις 28 Σεπτεμβρίου και αφορούσε τις πληγείσες περιοχές των νησιών μας, υπερψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές μας»

Ποια είναι η πραγματικότητα λοιπόν; 

Αυτή του δημοσιεύματος της ΑΥΓΗΣ που γράφει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ΠΑΡΩΝ ή αυτή της ανακοίνωσής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονίας-Ιθάκης που γράφει ότι το νομοσχέδιο «υπερψηφίστηκε» από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Με περισσότερες λεπτομέρειες, για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών:

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ΠΑΡΩΝ επι της αρχής του ΟΛΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 5 για την προστασία των θέσεων εργασίας και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 534 ευρώ στους εργαζόμενους χάρη στη δυνατότητα οι επιχειρήσεις των πληγέντων περιοχών να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 6 για τη στελέχωση των επιτροπών εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών για επιχορήγηση επιχειρήσεων μετά από τη Θεομηνία. Ίσως το πιο σημαντικό άρθρο. Αν καθημερινά διαβάζουμε για τις αποζημιώσεις στους συμπολίτες μας, σε χρόνο ασυνήθιστα γρήγορο για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους, είναι γιατί η Βουλή νομοθέτησε για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ΟΧΙ στο άρθρο 8 για την παράταση ισχύος του προγράμματος «Επίδομα Στέγασης»! 

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 9 με το οποίο δίνεται διευκόλυνση στους πολίτες να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ του 2020 σε περισσότερες (6) δόσεις.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ΠΑΡΩΝ στην τροπολογία 519/87 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (συνεδρίαση της 20ης Οκτωβρίου) με την οποία καθίσταται δυνατή η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την θεομηνία της 9ης Αυγούστου στην Εύβοια και τον «Ιανό», καθώς επιταχύνεται η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες, ενώ ορίζεται ότι το όριο αποζημίωσης αφορά στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής που ζημιώθηκε. Επιπλέον, διευρύνεται η κάλυψη των ζημιών από πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες στα μέσα παραγωγής και στα αποθηκευμένα προϊόντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ΝΑΙ στα:

• Άρθρο 1: Χορήγηση οικονοµικής ενίσχυσης στους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του µεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» 

• Άρθρο 2: Αφορολόγητο και ακατάσχετο των πάσης φύσεως ενισχύσεων προς τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του µεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» 

• Άρθρο 3: Αναστολή µέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε πληγείσες περιοχές λόγω της πορείας του µεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» 

• Άρθρο 4: Παράταση συµβάσεων εργασίας προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισµένου Χρόνου Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραµµατείας Υποδοµών του Υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών 

• Άρθρο 7: Παράταση προθεσµιών στους δήµους που επλήγησαν από θεοµηνίες

Όλα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών στο διαδίκτυο από τη σελίδα της Βουλής:

https://bit.ly/34DM2N1

https://bit.ly/34BWbcQ

Η νέα αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να χαρακτηρίζει τα πάντα ως «ψέματα». Με βάση τις ημέρες της διακυβέρνησής του, όταν έκανε τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε, φαίνεται ότι κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια. 

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το προεκλογικό πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε από τους Έλληνες πολίτες και αυτό το καταφέρνουμε ακόμα και σε οικονομικές συνθήκες πρωτόγνωρες για όλη την Ευρώπη.

Οι πολίτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης έχουν μνήμη και μπορούν να κάνουν καθημερινά τις συγκρίσεις. Να κρίνουν αν ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε καλύτερα ή χειρότερα σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών του παρελθόντος και στη διαχείριση κρίσεων γενικότερα.

Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, όταν οι πολίτες βλέπουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται από ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο, δεν αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα να μην έχεις άποψη και να δηλώνεις ΠΑΡΩΝ.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής 

Κεφαλονιάς και Ιθάκης


Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Λέτε ψέμματα συνειδητά κ. Καππάτε!


Από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την ώρα που τα νησιά μας ακόμα περιμένουν το επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι το λιγότερο προσβλητικό για το σύνολο των πολιτών να βγαίνει ο βουλευτής κ. Καππάτος και να προσπαθεί ως άλλος στρεψοδίκης να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για να καλύψει το γεγονός, ότι ένα σχεδόν μήνα μετά τον Ιανό, οι πληγέντες συμπολίτες μας δεν έχουν πάρει ούτε τα 600 ευρώ που έταζε η κυβέρνηση ως άμεση στήριξη ενώ στους πίνακες αποζημιώσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχει καλυφθεί ούτε το 1/3 του συνόλου των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Παγώνης

Ένα μήνα μετά και οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια και στους τίτλους των μέσων ενημέρωσης αφήνοντας πίσω χιλιάδες αβοήθητους πολίτες και τον δήμο Σάμης να τα βγάλει πέρα μόνος του με ένα βουνό προβλήματα.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο που ο κ. Καππάτος έχει το θράσος να δηλώνει ότι δεν ψηφίσαμε ας δούμε την πραγματικότητα, την οποία τον προκαλούμε μέσα από τα πρακτικά της Βουλής να αρνηθεί.

Το νομοσχέδιο που ήρθε προς ψήφιση στις 28 Σεπτεμβρίου και αφορούσε τις πληγείσες περιοχές των νησιών μας, υπερψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές μας και συγκεκριμένα:

Το άρθρο 1 που αφορούσε την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων

Το άρθρο 2 που προσδιόριζε το αφορολόγητο ακατάσχετο των ενισχύσεων

Το άρθρο 3 που μιλούσε για την αναστολή μέτρων αναγκαίας εκτέλεσης όπως οι πλειστηριασμοί 

Το άρθρο 4 που αφορούσε την παράταση συμβάσεων εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών,

Και ταυτόχρονα ασκήσαμε έντονη κριτική και καταθέσαμε προτάσεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν συμπεριέλαβε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο την αποζημίωση, δευτερευουσών κατοικιών όπως τα πατρικά σπίτια των περισσότερων Κεφαλονιτών και Ιθακησίων, τα υπόγεια, τα γκαράζ και τους εξωτερικούς χώρους που υπέστησαν εξίσου σημαντικές ζημιές.

Κάτι το οποίο δεν υπερασπίστηκε ως όφειλε ο κ. Καππάτος και απλά συντάχθηκε με την γραμμή του κόμματος του αφήνοντας όλους αυτούς τους συμπολίτες μας να παλεύουν μόνοι τους με τόνους λάσπης και μπάζων χωρίς να δικαιούνται την παραμικρή αποζημίωση.

Εκείνο που δεν αναφέρει επίσης ο βουλευτής είναι ότι μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο υπήρχε κρυφά σκανδαλώδης διάταξη για διαφημιστική καμπάνια ανάλογη με αυτήν της λίστας Πέτσα προς ημέτερους, κανάλια και ΜΜΕ κολλητών και φίλων.

Αυτήν την διάταξη καταψηφίσαμε για αυτό επί της αρχής του νομοσχεδίου δηλώσαμε παρών, κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά ο βουλευτής αλλά φροντίζει να αποκρύπτει.

Ψηφίσαμε όλα τα άρθρα που αφορούσαν τα μέτρα για τους πληγέντες και ο κ. Καππάτος οφείλει να βγει δημόσια και να ζητήσει συγγνώμη ή να μας διαψεύσει καταθέτοντας τα πρακτικά της Βουλής.

Το ίδιο οφείλει να κάνει και για τις δηλώσεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας αφού γνωρίζει ότι:

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη, τον αντικατέστησε όταν έληξε με το νόμο Σταθάκη, που επίσης προστάτευε την πρώτη κατοικία και όταν έληξε κι εκείνος με το νόμο ν.4605/2019, που επίσης την κατοχυρώνει νομικά και θεσμικά. H προστασία της πρώτης κατοικίας διατηρήθηκε ακόμα και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων παρά τις εξοντωτικές διαπραγματεύσεις και συγκρούσεις με την τρόικα και τους δανειστές, κάτι που δεν στάθηκε ικανός να πράξει σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης, οδηγώντας με το νέο πτωχευτικό κώδικα στην χρεοκοπία, φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην μεσαία τάξη.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν έγινε. Έγιναν 22.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης μας που όμως δεν αφορούσαν την πρώτη κατοικία, αλλά εκείνους που ζούσαν πλουσιοπάροχα, για όσους χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς, σε αντίθεση με 79.000 πλειστηριασμούς σε 15 μήνες κυβέρνησης ΝΔ και σωρηδόν κοινοποιήσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μάλιστα εκβιαστικά προς τους δανειολήπτες, το τελευταίο εξάμηνο.

Αν ο κ. Καππάτος ήθελε να παρουσιάσει έργο και να προβληθεί να το κάνει για τους σωστούς λόγους. Έπρεπε να διεκδικήσει μαζί μας τις αποζημιώσεις για το σύνολο των πληγέντων συμπολιτών μας, έπρεπε να συνταχθεί με τις προτάσεις μας για να συμπεριληφθούν όλες οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις στην άμεση οικονομική ενίσχυση, κι όχι να κρύβει την ανεπάρκεια του πίσω από ασύστολα ψέματα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ– ΙΘΑΚΗΣ


Ο κ. Καππάτος επιμένει στο ψέμα του ή είναι αδιάβαστος και δεν ξέρει τι λέει. Αναμένουμε δημόσια συγγνώμη


Σε νέα ανακοίνωσή της η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο βουλευτή Παναγή Καππάτο αναφέρει τα ακόλουθα:

Μετά την πρόσφατη απάντηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Καππάτου στην ανακοίνωσή μας σχετικά με την υποτιθέμενη μη ψήφιση των μέτρων για τους πληγέντες συμπολίτες μας, προκύπτουν δύο ενδεχόμενα : είτε ο κ. Καππάτος επιμένει στο ψέμα του βάσει πολιτικής σκοπιμότητας, ή είναι αδιάβαστος και δεν ξέρει τι λέει!Τόσο στην 1η όσο και στη 2η περίπτωση, βρίσκεται εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα στα μάτια των συμπολιτών μας κι αν έχει την παραμικρή ευθιξία οφείλει άμεσα να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις ανακρίβειες που ανακοινώνει.

Η σπέκουλα με την οποία επιχείρησε να παραπληροφορήσει του θιακοκεφαλονίτες ανασχέθηκε από την ανακοίνωση μας με την οποία τον διαψεύσαμε μέσα από τα πρακτικά της Βουλής. Ωστόσο, ο κ. Καππάτος επιχείρησε να θολώσει και πάλι τα νερά αλλά, ως φαίνεται, δεν ήταν  αρκετά διαβασμένος ώστε να αντιληφθεί ότι όσα μας κατηγορεί ότι δεν ψηφίσαμε έφτασαν στην Βουλή ως τροπολογίες που φυσικά υπερψήφισαν όλοι οι βουλευτές μας.

Το δημοσίευμα  της Αυγής που επικαλέστηκε ανέφερε το παρών που δηλώσαμε επί του συνόλου και της αρχής του νομοσχεδίου κι όχι για τα συγκεκριμένα άρθρα, πράγμα που το γνωρίζει πολύ καλά ο βουλευτής αφού μέσα σε αυτό υπήρχαν διατάξεις άσχετες με τον τίτλο του όπως η κατεπείγουσα  ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσηςκαι δη των καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας ( με άλλα δύο εκ. ευρώ) και των μεγάλων επιχειρήσεων (με το πρόσχημα των εκπτώσεων από διαφημιστικές δαπάνες).  Γιατί άλλο ο Ιανός κι άλλο τα εκατομμύρια που μοιράζετε σε κανάλια και κολλητούς κ. Καππάτε.

Είχατε ηθική υποχρέωση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να περιλαμβάνει μόνο τα μέτρα για τους πληγέντες,όπως σας ζήτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και το αρνηθήκατε. Εσείς όμως κύριε Καππάτε και η κυβέρνηση σας το είδατε σαν ευκαιρία, μέσα σε αυτό να κρύψετε τις χρηματοδοτήσεις των κολλητών σας αλλά παρ’ όλα αυτά εμείς ψηφίσαμε όλα τα άρθρα που αφορούσαν τους πληγέντες συμπολίτες μας και συγκεκριμένα:

Το άρθρο 1, που αφορούσε την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

Το άρθρο 2, που προσδιόριζε το αφορολόγητο ακατάσχετο των ενισχύσεων.

Το άρθρο 3, που μιλούσε για την αναστολή μέτρων αναγκαίας εκτέλεσης όπως οι πλειστηριασμοί .

Το άρθρο 4, που αφορούσε την παράταση συμβάσεων εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Το άρθρο 7,που αφορούσε παράταση προσθεμιών στους δήμους που επλήγησαν από τον Ιανό

Υπερψηφίσαμε όμως και τις τροπολογίες που ο κύριος Καππάτος δεν πήρε χαμπάρι ή  διαστρέβλωσε  σκόπιμα για να παραπλανήσει τους πολίτες των νησιών μας.

Ισχυρίστηκε ο βουλευτής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ΠΑΡΩΝ  για τη στελέχωση των επιτροπών εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών για επιχορήγηση επιχειρήσεων μετά από τη Θεομηνία.

Τα πρακτικά όμως της Βουλής τον διαψεύδουν αφού υπερψηφίσαμε την τροπολογία 482/76 που αφορά 1. Στελέχωση επιτροπών εκτίμησης και καταγραφής ζημιών για επιχορήγηση επιχειρήσεων μετά από θεομηνία 2. Παράταση προθεσμιών στους δήμους που επλήγησαν από θεομηνίες 3. Μείωση οικονομικού ανταλλάγματος σε πληττόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρους ζώνης λιμένα.

Δήλωσε ο βουλευτής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ΟΧΙ για την παράταση ισχύος του προγράμματος «Επίδομα Στέγασης»!

Τα πρακτικά όμως της Βουλής τον διαψεύδουν αφού υπερψηφίσαμε την τροπολογία 483/77 που αφορά 1. Παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων του προγράμματος «Επίδομα Στέγασης» 2. Ένταξη των ωφελούμενων του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» στο Επίδομα Στέγασης.

Ψηφίσαμε επίσης την τροπολογία 481/75 που αφορά1. Παράταση ισχύος ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω κορωνοϊού COVID-19. 2.Παράταση θητείας Διοικητικού Συμβουλίου ΙΦΕΤ ΑΕ. 3. Διαδικασία αποδοχής δωρεών.

Για του λόγου το ασφαλές τα επίσημα πρακτικά της Βουλής που δείχνουν τις τροπολογίες αναλυτικά,μέσα από τον σύνδεσμο που έδωσε ο ίδιος ο βουλευτήςhttps://bit.ly/34DM2N1

Και αποτυπώνονται στην παρακάτω εικόνα:

 

 

Αλλά και το γεγονός ότι τις ψηφίσαμε  μέσα από το απόσπασμα της ψηφοφορίας που αφορά τις επίμαχες τροπολογίες, παρότι ο κύριος Καππάτος ισχυρίζεται ψευδόμενος το αντίθετο.

 

 

Υπ. τροπ. 481/75 ως έχει     ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Ν.Δ.: ΝΑΙ
ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ
Κίνημα Αλλαγής: –
Κ.Κ.Ε.: OXI
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: OXI
ΜέΡΑ25: OXI
 

Υπ. τροπ. 482/76 ως έχει     ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Ν.Δ.: ΝΑΙ
ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ
Κίνημα Αλλαγής: –
Κ.Κ.Ε.: ΠΡΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: ΝΑΙ
ΜέΡΑ25: ΠΡΝ
 

Υπ. τροπ. 483/77 ως έχει     ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Ν.Δ.: ΝΑΙ
ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ
Κίνημα Αλλαγής: ΝΑΙ
Κ.Κ.Ε.: ΝΑΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: ΝΑΙ
ΜέΡΑ25: ΠΡΝ

(ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Οι θέσεις των κομμάτων, όπως αποτυπώθηκαν κατά την ψήφιση με το ηλεκτρονικό σύστημα, καταχωρίζονται στα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης.

Δεν ψηφίσαμε την τροπολογία 519/87 που έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου 2020 που αφορούσε την προκαταβολή αποζημιώσεων  αγροτών και κτηνοτρόφων   από τις καταστροφές του Ιανού, διότι πρώτον δεν συμπεριλαμβάνει μελισσοκόμους και αλιείς και αντιμετωπίζει διαφορετικά και με τις παλιές διατάξεις τους  αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από άλλες αιτίες, όπως από τις πλημμύρες στην Εύβοια, πουθα αποζημιωθούν χωρίς προκαταβολές και με τις ισχύουσες περικοπές.

Επίσης η τροπολογία αναφερόταν μόνο στις άμεσεςκαταστροφές αφήνοντας έξω αυτές που θα υποστούν οι αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι σε βάθος χρόνου ως συνέπεια της θεομηνίας. Τέλος, δεν καλύπτει με τις αποζημιώσεις παρά μόνο όσους είχαν ασφαλίσει την παραγωγή τους και για αυτούς σε πολύ μικρότερη αξία από την πραγματική αλλά αυτά ο κ. Καππάτος τα κρύβει κάτω από την λάσπη που επιχειρεί να πετάξει στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το γεγονός ότι με την τροπολογία, οι αποζημιώσεις που θα είχαν καταβληθεί μέχρι μέσα Οκτωβρίου,  μετατίθενται τουλάχιστον για την αρχή του επόμενου έτους.

Δεν ψηφίσαμε το άρθρο για την δήθεν προστασία της εργασίας,που αφορά την μερική ή ολική αναστολή εργασίας των εργαζομένων στις πληγείσες περιοχές. Εσείς κύριε Καππάτε επιλέγετε να επιδοτήσετε την ανεργία ενώ εμείς την εργασία μέσα από την πρόταση μας να καλύψει το κράτος  μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας των εργαζόμενων στις πληγείσες περιοχές για να παραμείνουν εκείνοι στις δουλειές τους κι οι επιχειρηματίες να ελαφρυνθούν από το οικονομικό βάρος τους, μέσα από την ταυτόχρονη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Δεν ψηφίσαμε το άρθρο για τον ΕΝΦΙΑγιατί η κυβέρνηση το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και τον Ιανό, ήταν να παρατείνει κατά ένα μήνα το σύνολο των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, να γίνουν 6 αλλά όχι να τους επιβαρύνει με διπλή δόση του φόρου τον Οκτώβριο λόγω καθυστερήσεών της. Εμείς σας προτείναμε  στις πληγείσες περιοχέςνα κάνετε χρήση της διάταξης που ψηφίσαμε το 2018 για την απαλλαγή όλου του ΕΝΦΙΑ για τον χρόνο της φυσικής καταστροφής.

Εσείς κύριε Καππάτε γιατί δεν υποστηρίξατε την πρόταση μας να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ οι πληγέντες συμπολίτες μας,  τους οποίους υποχρεώσατε να πληρώσουν δυο δόσεις μαζεμένες;

Ταυτόχρονα ασκήσαμε έντονη κριτική και καταθέσαμε προτάσειςγια το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν συμπεριέλαβε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο την αποζημίωση, ημιτελών και δευτερευουσών κατοικιών όπως τα πατρικά σπίτια των περισσότερων Κεφαλονιτών και Ιθακησίων, τα υπόγεια, τα γκαράζ και τους εξωτερικούς χώρους που υπέστησαν εξίσου σημαντικές ζημιές.

Ψηφίσαμεπαρών επί της αρχήςστο συγκεκριμένο νομοσχέδιογιατί έχουμε άλλη μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να κάνει την κρίση ευκαιρία.Με την επίφαση της κάλυψης των αναγκών που δημιούργησε η θεομηνία, ήρθε ένα νομοσχέδιο που μέσα σε αυτόεισάγονται διατάξεις άσχετες με τον τίτλο του όπως η εκ νέου οικονομική επιχορήγηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης  με ποσό 2 εκ. ανεβάζοντας το σύνολο των χρημάτων που δόθηκαν στα κανάλια και τους κολλητούς στα 22 εκ. για διαφημιστική καμπάνια  ζητημάτων υγείας που έτσι κι αλλιώς  είναι δωρεάν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, κύριε Καππάτε πάνω στις πλάτες μιας κοινωνίας που ασφυκτιά, μήνες τώρα από την υγειονομική κρίση και που επιπρόσθετα χτυπιέται από τον «ΙΑΝΟ», εσείς όχι μόνο να κάνετε παιχνίδι με τους ημετέρους και να περνάτε μέσα σ’ αυτό τις χρηματοδοτήσεις των κολλητών και φίλων σας αλλά να λέτε συνειδητά ψέματα στους πολίτες για να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Μετά απ’ όλη την παραπάνω τεκμηριωμένη ενημέρωση προς τον ίδιο αλλά και προς τους συμπολίτες μας, αναμένουμε τη δημόσια συγγνώμη του κ. Καππάτου.

Αργοστόλι 2/11/2020

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ