Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΛΜΕΚΙ

Tο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΚΙ πραγματοποίησε προχθές (25/6), στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης, παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης, ενάντια στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. 

Σε αυτήν την κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε σε περίοδο εξετάσεων, σημαντική ήταν η συμμετοχή συναδέλφων τόσο από τους κλάδους που πλήττονται από τις τελευταίες αλλαγές (οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, ιταλικών κλπ), όσο και από  τους άλλους κλάδους,  καταδεικνύοντας  ότι η επίθεση από την κυβέρνηση βρίσκει όλους τους εκπαιδευτικούς  ενιαία αντίθετους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας  τα χνάρια των προκατόχων της του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνει  τις αλλαγές  στη δομή και το περιεχόμενο του Λυκείου εξοβελίζοντας τη Γενική Παιδεία, φτιάχνοντας ένα Λύκειο μονομέρειας και ημιμάθειας. 

 • Καταργεί μια σειρά διδακτικά αντικείμενα και κλάδους (μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας ) από το Λύκειο
 • Εξαφανίζει ότι είχε απομείνει από μαθήματα Γενικής Παιδείας από το Λύκειο με αποτέλεσμα να  χάνει ολοσχερώς τον διαπαιδαγωγικό του χαρακτήρα. Καταργεί όλα τα μαθήματα της αισθητική αγωγής και των κοινωνικών επιστημών που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, του αισθητικού κριτηρίου και της κοινωνικής συνείδησης του μαθητή.
 • Εντείνει ακόμα περισσότερο τον “εξετασιοκεντρικό” του χαρακτήρα δυσκολεύοντας την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά των λαϊκών-εργατικών οικογενειών.
 • Καταργεί εντελώς μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις (σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική), οδηγώντας, και επίσημα, στην παραπαιδεία τους μαθητές που πρέπει να προετοιμαστούν για τις αντίστοιχες σχολές (Αρχιτεκτονική, η ΑΣΚΤ, οι σχολές Μουσικών Σπουδών, τα Ξενόγλωσσα Τμήματα κτλ.). Ιδιαίτερα  η κατάργηση των Ιταλικών ως ξένη γλώσσα στο Λύκειο,  εξαναγκάζει τους μαθητές που τα διδάχθηκαν να επιλέξουν πλέον μια τρίτη ξένη γλώσσα..
 • Διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς να μην παρέχονται πτυχία γλωσσομάθειας ή γνώσης της Πληροφορικής ενώ η πιστοποίησή τους παραμένει ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. 
 • Ανατρέπει τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων καθηγητών, εξαφανίζονται χιλιάδες οργανικές θέσεις  την ώρα που οδηγούνται σε απολύσεις χιλιάδες αναπληρωτές. Από το Σεπτέμβριο θα βρίσκονται σε μόνιμη εργασιακή αβεβαιότητα και περιπλάνηση χιλιάδες μόνιμοι συνάδελφοι, ενώ η  συμπλήρωση ωραρίου για ορισμένες ειδικότητες θα είναι πρακτικά αδύνατη.

ΑΠΑΙΤΗΣΑΜΕ:

 • Να μην πραγματοποιηθούν οι αντιεπιστημονικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα και τα προγράμματα σπουδών. Να μην απαξιωθούν μαθήματα και αντικείμενα. 
 • Να μη χαθεί καμία οργανική θέση.
 • Να Μονιμοποιηθούν  όλοι οι αναπληρωτές που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
 • 20 μαθητές ανά τάξη στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 μαθητές στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις. 
 • Επαναφορά του προηγούμενου διδακτικού ωραρίου. Επαναφορά του ωραρίου των υπεύθυνων των σχολικών εργαστηρίων. Κατάργηση της Γ’ ανάθεσης.
 • Όχι στις συμπτύξεις και το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ. 
 • Ριζικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που θα προωθούν την επιστημονική σκέψη, την κριτική ικανότητα και τη δημιουργικότητα των μαθητών και όχι τη μονομέρεια, την αποσπασματικότητα και την στείρα αποστήθιση!

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα σχολείο που θα καλλιεργεί την ολόπλευρη γνώση, και θα καλλιεργεί πολύπλευρα την προσωπικότητα του κάθε μαθητή ως την ενηλικίωσή του.

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αλλαγές, μόρφωση ολόπλευρη για τους μαθητές!

ΤΟ Δ.Σ της ΕΛΜΕΚΙ