Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Κεφαλονιάς από Καθηγητές, γονείς και 15μελή

Λαός και νεολαία οι μόνοι που μπορεί να εγγυηθούν, με τη συντονισμένη δράσης τους, το δικαίωμα σε σύγχρονες – ασφαλείς υποδομές και μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Καθηγητών χθες (ΕΛΜΕΚΙ). Η ανακοίνωση αναφέρει: Στην παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στο Δήμο Κεφαλονιάς σήμερα συμμετείχαν αντιπροσωπείες της ΕΛΜΕ-ΚΙ, της Ένωσης Γονέων Κεφαλονιάς, του ΕΚΚΙ, των Συλλόγων Γονέων του 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου και του Γυμνασίου Ληξουρίου, καθώς και τα 15μελή του 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου, του ΕΠΑΛ Αργοστολίου και του ΓΕΛ Ληξουρίου.

Τα αιτήματα που τέθηκαν στο Δήμαρχο κ. Παρίση, σε συνέχεια της παράστασης που έγινε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη προχθές, αφορούσαν α) τις υποδομές και β) τις αστικές – δημοτικές μεταφορές μαθητών – εκπαιδευτικών.

Τα αιτήματα ήταν τα εξής συγκεκριμένα:

❶ Να υποδειχθεί – χωροθετηθεί το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το νέο σχολικό συγκρότημα του Ληξουρίου. Να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μελέτες και να προχωρήσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση του έργου (η ΠΙΝ ισχυρίζεται πως έχουν διασφαλιστεί τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ). Να δρομολογηθούν όλα τα υπόλοιπα αναγκαία νέα σχολικά συγκροτήματα στο Νομό.

❷ Να προχωρήσει άμεσα η περίφραξη και κατεδάφιση του ετοιμόρροπου μηχανουργείου του ΕΠΑΛ Ληξουρίου και να γίνει οικοδόμηση ενός νέου.

❸ Να μετεγκατασταθεί το ΚΕΚ Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΙ (ΤΑΚΙ) από το χώρο του ΕΠΑΛ Αργοστολίου και να αποδοθούν οι χώροι στο ΕΠΑΛ, στο οποίο και ανήκουν, αφού υπάρχει επείγουσα ανάγκη για επιπλέον σχολικές αίθουσες.

❹ Να προχωρήσει η υλοποίηση των μελετών για τα υπόλοιπα σεισμόπληκτα σχολεία, με αντιστοίχηση στον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό. Να γίνουν όλα τα έργα αντισεισμικής θωράκισης – προστασίας που διεκδικούμε στα σχολεία του Νομού.

❺ Να μπει τακτική αστική συγκοινωνία προς το ΕΠΑΛ Αργοστολίου και το Φαραώ.

❻ Να υλοποιηθεί άμεσα η παλιότερη εγκεκριμένη και κοστολογημένη μελέτη στον περιφερειακό (οδός Λάσσης στο ύψος του νέου συγκροτήματος). Να γίνει ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη από την πλατεία έως το Φαραώ και το ΕΠΑΛ (διαμόρφωση πεζοδρομίων, αερογέφυρα, μέτρα ελέγχου κυκλοφορίας κλπ). Να παρθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας για να μη θρηνήσουμε θύματα σε ένα δρόμο καρμανιόλα.

❼ Στο πλαίσιο της πρότασης που ετήσια καταθέτει κάθε τέτοια εποχή ο Δήμος για τις δημιουργίες σχολείων να υπάρξει θέση για να μην περάσει καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου, για κατάργηση των Νόμων που αναφέρονται στα κατώτερα όρια μαθητών για κατευθύνσεις – τομείς ΕΠΑΛ, για επαναφορά της οργανικότητας των σχολείων που αυτή μειώθηκε (πχ ειδικό Δημοτικό Περατάτα), για στήριξη των τομέων δομικών του ΕΠΑΛ Ληξουρίου και Υγείας του ΕΠΑΛ Αργοστολίου. Τέλος, να ληφθούν όλα τα μέτρα (πχ έγκαιρη κατάθεση φακέλου), ώστε η πρόταση για ίδρυση ειδικού Γυμνάσιου στο Αργοστόλι φέτος να υλοποιηθεί.

Γύρω από αυτά υπήρξαν τοποθετήσεις όλων των φορέων που συμμετείχαν, ενώ οι μαθητές με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και ανησυχία εξέθεσαν όσα βιώνουν καθημερινά.

Ο κ. Δήμαρχος δεν μπόρεσε να εξηγήσει την απαράδεκτη κωλυσιεργία που υπάρχει από πέρσι για τη χωροθέτηση του οικοπέδου στο Ληξούρι, παρά τις σχετικές υποδείξεις του ΟΣΚ. Δεσμεύτηκε να προχωρήσει το γρηγορότερο η εν λόγω διαδικασία και να συντονιστεί με την ΠΙΝ προκειμένου το σύνολο των εκκρεμοτήτων να αντιμετωπιστεί. Δεσμεύθηκε, επίσης, για την άμεση περίφραξη του παλιού μηχανουργείου του ΕΠΑΛ ενώ είπε πως περιμένει εδώ και δυόμιση μήνες 800.000 ευρώ από το αρμόδιο υπουργείο για την κατεδάφισή του. Για τη μετεγκατάσταση του ΚΕΚ από το ΕΠΑΛ Αργοστολίου είπε πως διαφαίνεται σχετική δυνατότητα. Για τις μελέτες που εκκρεμούν στα σεισμόπληκτα είπε πως δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτε, αφού παραμένει αναλλοίωτο το θεσμικό πλαίσιο νομιμοποίησης και δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Αστική – δημοτική συγκοινωνία για ΕΠΑΛ – Φαραώ δεν θα βάλει λόγω υψηλού κόστους. Δεσμεύτηκε να δρομολογήσει την υλοποίηση της παλαιότερης μελέτης για τον κόμβο στο Φαραώ. Τέλος, είπε πως θα προχωρήσει τις προτάσεις για τις ιδρύσεις – ενισχύσεις σχολείων και τομέων ΕΠΑΛ.

Εκπαιδευτικοί – γονείς και μαθητές κατάγγειλαν την πολιτική που ενιαία υλοποιείται από κυβέρνηση – τοπική διοίκηση και που θυσιάζει δικαιώματα είτε άμεσα είτε επικαλούμενη γραφειοκρατικά προβλήματα. Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης και της κερδοφορίας. Δήλωσαν πως θα επαγρυπνούν και θα επανέλθουν για τα ζητήματα αυτά. Εξάγγειλαν νέους αγώνες με καλύτερο συντονισμό, εφ’ όλης της ύλης (πχ νέο σχολείο, πόρισμα επιτροπής σοφών, κατευθύνσεις ΕΕ – κεφαλαίου – κυβερνήσεων για τις αναδιαρθρώσεις στην παιδεία) και έδωσαν νέο ραντεβού στην οργάνωση του γιορτασμού για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (16 και 17./11). Οι αγώνες θα έχουν κλιμάκωση με προσπάθεια για κορύφωση με ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 8 Δεκέμβρη (στις 24/11 υπάρχει απεργία στο δημόσιο). Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ δηλώθηκε πως θα στηριχθεί η πρωτοβουλία της Επιτροπή Φορέων στις 27/11 στο Ληξούρι για τους σεισμόπληκτους, όπου αναπόσπαστο στοιχείο είναι η κατάσταση των σχολείων.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Διονύσης Γεωργόπουλος

Η Γενική Γραμματέας

Σοφία Ποταμιάνου

dsc_0244 dsc_0232 dsc_0227 dsc_0231 dsc_0238