Παρέμβαση από τον πρόεδρο του ΣτΕ

“Καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή”

Ένας από τους κορυφαίους παράγοντες της Δικαιοσύνης και ο αρχαιότερος δικαστικός λειτουργός, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκανε παρέμβαση στον «πόλεμο» κυβέρνησης – δικαστών στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις πλευρές.

Ο Νίκος Σακελλαρίου επέλεξε την ημέρα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, για να απευθυνθεί δημόσια τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους δικαστικούς λειτουργούς.

«Ο φετινός εορτασμός της 43ης επετείου από την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Χώρα μας σκιάζεται δυστυχώς από τις συνεχιζόμενες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Από της θέσεως ταύτης ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρχαιότερος Δικαστής της Χώρας και Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, εκπροσωπώντας το σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης, καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν» τονίζει ο κ. Σακελλαρίου.

Με άκριτες ενέργειες, λοιδορίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, επιχειρείται, κατά συστηματικό πλέον τρόπο, να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΣτΕ.

Οι απρόκλητες αυτές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της επιβάλλεται να παύσουν αμέσως για να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αυτή αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβερνήσεως και της Δικαιοσύνης, συνεχίζει ο κ. Σακελλαρίου και προσθέτει:

«Προς τούτο, καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στην θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή».

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό, σημειώνει ο Νίκος Σακελλαρίου, ότι το Σύνταγμά μας καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσεως μιας εκάστης των τριών λειτουργιών της Πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιορίζονται αυστηρά και μόνον στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλάσσει το ίδιο το Σύνταγμα.

Η Δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου, σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ιδιαίτερα αυστηρός υπήρξε κατά τη δήλωση του στον ρόλο των δικαστών, οι οποίοι όπως ανέφερε «κατά την άσκηση των καθηκόντων δεν δέχονται οδηγίες από τα όργανα των άλλων εξουσιών»

«Ο δικαστής πρέπει να είναι αντικειμενικός και ουδέτερος χωρίς επηρεασμό» τόνισε και πρόσθεσε πως «οι δικαστές δεν αντιπολιτεύονται ούτε συμπολιτεύονται».