Παρέμβαση του Βασίλη Ρουχωτά για το νερό του Ληξουρίου της Παλικής

B. Ρουχωτάς

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ληξουρίου Βασίλης Ρουχωτάς έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση:

Το καλοκαίρι του 2018 το Ληξουρι αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Παλικής βίωσε μια από τις χειρότερες περιόδους από την άποψη της ποιότητος του νερού  που η περίφημη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κεφαλλονιάς (ΔΕΥΑΚ) διοχέτευσε για να καταναλώσουμε ως πόσιμο αλλά και για κάθε άλλη χρήση.

Η τελευταία ουσιαστική παρέμβαση στο θέμα της ύδρευσης στην Παλική έγινε την περίοδο 2003 2006 όταν μελετήσαμε με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου  την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο νότιο τμήμα της πόλεως του Ληξουρίου,  εντάξαμε το έργο στο τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση του από ευρωπαϊκές πιστώσεις  και το παραδώσαμε έτοιμο προς  δημοπράτηση στην Δημοτική Αρχή της κ Αλεξανδροπούλου.

Το καλοκαίρι θα προστεθούν στην κατανάλωση νερού 1000 τουλάχιστον άτομα ημερησίως αφού τόσες εκτιμάται ότι είναι οι κλίνες  που οι  άξιοι επιχειρηματίες της Παλικής προσέθεσαν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της περιοχής.

Αδήριτη λοιπόν είναι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα του νερού στην Παλική.

Δυστυχώς ελάχιστες είναι οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν εφέτος για να μην πούμε το νερό νερακι

Ο συνδυασμός μας με βαθύτατη συναίσθηση του προβλήματος του νερού στη υγεία και  στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής  της  Παλικής έχει επεξεργαστεί άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Στο νότιο άκρο της πόλεως του Ληξουριού ευρίσκεται ο “λόμπος” του υδραγωγείου από τον οποίο υδροδοτείτο η πόλις για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τους σεισμούς του 1953 και το οποίο εν συνέχεια εγκαταλείφθηκε

Επίσης είναι διαπιστωμένο ότι κατά τον άξονα “Βορρας – Νότος” στο ανατολικό όριο του Ληξουρίου υπάρχουν σημαντικές ποσότητες νερού.

Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι η αξιοποίηση του παλαιού υδραγωγείου  Ληξουρίου θα βοηθήσει στην βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των αναγκών σε νερό του νέου Δήμου

Εφόσον απαιτηθούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας και βελτίωσης του νερού υπάρχει το παρακείμενο οικόπεδο το οποίο ανήκει στον Δήμο στο οποίο  και μπορούν να αναπτυχθούν

ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΤΩΓΗΣ

Η μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος ύδρευσης του νέου Δήμου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση της διαθέσιμης ποσότητος ύδρευσης και η οποία μπορεί μόνο να προέλθει με την κατασκευή ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ της Κατωγης το οποίο έχει χωρητικότητα 500.000 κμ και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης της Νότιας Παλικής

Το γεγονός ότι στην λεκάνη που θα κατακλυστεί με νερό δεν υπάρχουν ακόμη σπίτια διευκολύνει τα μέγιστα την κατασκευή του έργου.

Προφανώς το θέμα του νερού δεν εξαντλείται με τις παρούσες σκέψεις οι οποίες αποτελούν ένδειξη προθέσεων αλλά δηλώνουμε ότι για τον συνδυασμό μας η επάρκεια  η  ποιότητα και η  κατά το δυνατόν μείωση της τιμής διάθεσης. θα αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα.

(Από το Γραφείο

τύπου)