Παρουσίαση του βιβλίου της Πολύμνιας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αδελφότητας Πειραιά

Μέσα σε ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό κέντρο της Αδελφότητας Πειραιά η παρουσίαση του Βιβλίου με τίτλο «Και η ζωή επιμένει να συνεχίζεται» της συμπατριώτισσάς μας Α.Πολάτου-Βαγγελάτου, γνωστής στο ευρύ κοινό με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πολύμνια.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος της Αδελφότητας κα Μαριολένη Νεοφύτου, η οποία καλωσόρισε την Πολύμνια και τη συνεχάρη για το εξαιρετικό καλλιτεχνικό της έργο, τόσο λογοτεχνικό όσο και ζωγραφικό.

Η Δρ. Μίτση Πικραμένου, ιστορικός και συγγραφέας η οποία προλόγισε το βιβλίο, επεσήμανε ότι η Πολύμνια «γράφει ζωγραφίζοντας». Το έργο της, το οποίο βρίθει στοιχείων από άλλες χώρες, δείγμα του πολυταξιδεμένου και πολυσχιδή χαρακτήρα της Πολύμνιας, έχει ως επίκεντρο τη γυναίκα, η οποία δε διστάζει να παλεύει και να προασπίζεται τα ιδανικά της. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι η Πολύμνια αντιμετωπίζει με διεισδυτική ματιά την οικονομική κρίση, βλέπει τα πάντα αδέσμευτα και ανεξάρτητα και προσπαθεί να περιγράψει όσα νιώθουν οι ήρωες των βιβλίων της.

Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, συμπατριώτης μας κ. Γιώργος Κοκκόλης, αφού εξήρε την πολιτιστική δράση της Αδελφότητας, αναφέρθηκε εκτενώς στην εικαστικό Πολύμνια, αναδεικνύοντας στοιχεία που διακρίνουν τους πίνακές της, όπως η έμπνευση από το ανθρωπογενές περιβάλλον της Κεφαλονιάς, οι έντονες διχρωμίες, τα στοιχεία της λαϊκής παράδοσης, η τεχνοτροπία με το φως ακόμη και τα υλικά που χρησιμοποιεί. Ο κ. Κοκκόλης τόνισε ότι η Πολύμνια δε στέκεται στωικά και παθητικά αλλά δρα μέσα στην κρίση γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα έργα της τα οποία στοιχειοθετούν βαθύτατες πολιτικές παρεμβάσεις στην ουσία τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης καθώς και την επόμενη ημέρα είχαμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τους πίνακες της Πολύμνιας στο πολιτιστικό κέντρο της Αδελφότητας.

Η Πολύμνια με τη σειρά της εξήγησε το λόγο που την ώθησε να γράψει την τριλογία της που δεν ήταν άλλος από την αγανάκτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα και έτσι «φόρτωσε» σε ένα κορίτσι φοβίες, ανασφάλειες και όλα τα δεινά που βιώνουμε αυτή την περίοδο εγκαθιστώντας μέσα μας μια μακρόχρονη μελαγχολία. Με τα 2 έργα της τριλογίας η Πολύμνια θέλει να δώσει το στίγμα της απελπισίας, της δύναμης για επιβίωση, της αλληλεγγύης, της εκδίκησης του άδικου και μέσα από πάμπολλες συμφορές ξετρυπώνει από παντού ο έρωτας και η ζωή. Το 3ο βιβλίο της τριλογίας αναμένεται να εκδοθεί το 2018.

Τη συζήτηση συντόνισε η υπεύθυνη νεολαίας και βιβλιοπαρουσιάσεων κα Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά η οποία ανέγνωσε και αποσπάσματα από τα βιβλία και ευχήθηκε στην συγγραφέα να είναι πάντα δημιουργική.

Η βραδιά έκλεισε μουσικά με τραγούδια από τη δασκάλα του μαντολίνου μας κα Ματούλα Φιοράτου και το μέλος της νεολαίας μας Γεράσιμο Ιλινόιου- Τσουρούφλη, και ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα από την Κεφαλονιά.

Η Πολύμνια έχει πραγματοποιήσει πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που είχαμε την τιμή να την γνωρίσουμε από κοντά, και πλέον ένα από τα έργα της, το οποίο μας δώρισε, θα κοσμεί την Αδελφότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Πολύμνια μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπό της http://www.zografospolymnia.gr/index.html ενώ τα έργα της μπορείτε να θαυμάσετε στην γκαλερί της «Galerie Polymnia» στο Αργοστόλι. Μπορείτε επίσης να βρείτε τα βιβλία της στο Αργοστόλι (βιβλιοπωλεία Κύβος, Βιβλιομάνια, Νεόφυτος) και στην Αθήνα, στο βιβλιοπωλείο «Σωκράτης» ( Ι.Σούτσου και Παράσχου 9-13).

Για το Δ.Σ.

Χρύσα Κοκκόση