Παρουσίαση του βιβλίου της Πολύμνιας στην Πάτρα

Α. Πολάτου – Βαγγελάτου (Πολύμνια)

«Και η ζωή επιμένει να συνεχίζεται» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Κεφαλονίτισσας στην καταγωγή συγγραφέως και ζωγράφου Α. Πολάτου – Βαγγελάτου – Πολύμνιας που έχει κυκλοφορήσει από τις Πατρινές εκδόσεις του Γιάννη Πικραμένου το 2017 και πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr να παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 στις 11 το πρωί στην αίθουσα του ξενοδοχείου Patras Palace στην Όθωνος Αμαλίας. Μάλιστα εκ των ομιλητών στην εκδήλωση εκτός της ίδιας της συγγραφέως θα είναι η δημοσιογράφος, συνεργάτιδα του thebest.gr Άντυ Μπακοπούλου, μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ καθώς και η Κεφαλονίτισσα στην καταγωγή δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάτρας, μέλος επίσης της ΕΣΗΕΠΗΝ Χρυσή Κοσμάτου.

«Και η ζωή επιμένει να συνεχίζεται». Η Α. Πολάτου-Βαγγελάτου επανέρχεται με το δεύτερο μέρος της τριλογίας-μελέτης των δυναμικών και πολύπαθων γυναικών στην εποχή της οικονομικής και αξιακής κρίσης.

Η σύγχρονη πραγματικότητα έχει μεταβάλει άρδην την καθημερινότητα και τα κοινωνικά τεκταινόμενα ξεφτίζουν νωχελικά και βασανιστικά τις αξίες μας. Έτσι, η συγγραφική πρόθεση δοκιμάζει και δοκιμάζεται μέσα στη μυθιστορηματική γραφή, παρακολουθώντας τη Μέλπω, τη νεαρή ηρωίδα του μυθιστορήματος Κάτω από τη σκιά της χρυσόσκονης.

Η δραστήρια Μέλπω περιπλανιέται στους σταθμούς της ζωής της, μιας ζωής που επιμένει να συνεχίζεται. Στις εσωτερικές αγωνίες της και στις αλληλεπιδράσεις της με το ισχυρό φύλο και ποικίλες αδύναμες κοινωνικές ομάδες, εντός και εκτός συνόρων, χαρτογραφούνται και αποκαλύπτονται τα δεινά του ανθρώπου της εποχής μας: η γενικευμένη κρίση, η αγωνία της λύτρωσης, η ανυπαρξία της ασφάλειας, η αναζήτηση της θαλπωρής, η ανελέητη μοναξιά, η απώλεια, το ευμετάβολο των πάντων. Στην πάλη για τον επιούσιο, όμως, η Μέλπω αγωνίζεται διπλά. Αντιμάχεται τα πάθη και τα λάθη της, τις αδυναμίες και τις ενοχές από το παρελθόν, τα φετίχ και τις γρήγορες απομυθοποιήσεις της, τα όνειρα για το μέλλον.

Υπάρχει χώρος κάπου για την ελπίδα, όταν ο βίος απαντά: “Και η ζωή επιμένει να συνεχίζεται…”;

Η Α. Πολάτου-Βαγγελάτου είναι Κεφαλλονίτισσα ζωγράφος, συγγραφέας. Ζει και εργάζεται στο νησί συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Έχει ιδρύσει την γκαλερί “Πολύμνια” στο Αργοστόλι και εκεί διδάσκει σχέδιο στους υποψήφιους των Πανελληνίων εξετάσεων στην Αρχιτεκτονική και στις Τεχνικές Σχολές. Στο όμορφο νησί του Ιονίου, παρουσιάζει και στο κοινό τη ζωγραφική δουλειά της κατά τους θερινούς μήνες.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 2007 με την έκδοση του 1ου μυθιστορήματός της “Μάτια μου γλυκά, φως μου εσύ”. Το 2011 άρχισε δημοσιεύει βιβλία της από τις Εκδόσεις “Πικραμένος”. Έτσι κυκλοφόρησαν τα μυθιστορήματά της “Μόλις σκότωσα τη σκιά μου” (2011), “Αυτός ο μπόγος είναι γεμάτος με όνειρα” (2012), “Τα ανώνυμα γράμματα έγιναν κατακόκκινα” (2013), “Κάτω από τη σκιά της χρυσόσκονης” (2016).

Η μάθηση, η αγωγή και η πειθαρχία για την επίτευξη των στόχων της, τόσο στη ζωγραφική όσο και στον αθλητισμό (μαραθωνοδρόμος), υπήρξαν αναγκαία. Το τυχαίο, το επίπλαστο και η σύμπτωση δεν υπήρξαν παράγοντες σημαντικοί για την ολοκλήρωση του σκοπού της. Εκείνο που ενστερνίστηκε από τη νεαρή ηλικία ήταν η προσπάθεια με πολλή δουλειά. Εάν η επιτυχία έχει εν μέρει επέλθει, αυτό μέλλει να κριθεί, και κρίνεται από το φιλότεχνο και το αναγνωστικό κοινό.

Από την ίδια ομολογείται ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευτυχία στη ζωή της ήλθε με τη γέννηση της εγγονής, της Δανάης.

Με τη συγγραφή και του τέταρτου μυθιστορήματός της έκλεισε μια παρένθεση στις καλλιτεχνικές της ανησυχίες, που ολοκληρώθηκε από το 1990 έως το 2000. Τη δεκαετία αυτή την αφιέρωσε εκπληρώνοντας μιαν αγάπη που είχε πάντα στον γραπτό λόγο, διακόπτοντας τις πολλές εμφανίσεις της με εκθέσεις στη ζωγραφική.

Η συγγραφέας αποτυπώνει τις σκέψεις της καθημερινά στο χαρτί, όταν η ίδια ή οι ζωγραφικές παραστάσεις της δεν μπορούν να δείξουν τις πληγές των αδυνάτων. Στη ζωγραφική απεικόνιση, η εξήγηση και ο προβληματισμός είναι θέμα κυρίως του θεατή και λιγότερο του δημιουργού.

Κατά την πορεία της στα εικαστικά είχε την τύχη να παρουσιάσει έργα μεγάλων διαστάσεων με τρεις δικές της τεχνικές: [1] την ανάλυση τουφωτός και την αντανάκλαση της ακτινοβολίας των μοντέλων (λάδια σε μουσαμά), [2] τις προσωπικές μεικτές τεχνικές με ρευστά ακρυλικά χρώματα και ακουαρέλες, και [3] την ξυλογραφική-κοπτική “χωρίς ουρανό” και “χωρίς φόντο” με ακρυλικά και λάδια.

Οι εκθέσεις της στο εξωτερικό (11 τον αριθμό, σε Ευρώπη και Αμερική) και στην Ελλάδα (είκοσι δύο), πάντα με το όνομα “Πολύμνια”, έτυχαν πολλών ευμενών σχολίων και κριτικών από ειδικούς της τέχνης.

*Να προσθέσουμε ότι η 1η παρουσίαση του νέου της μυθιστορήματος είχε πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017 στις 21.00, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» στην Αίθουσα Διονυσίου Λαυράγκα, με τη διοργανωτική σφραγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κεφαλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ).

 

To εξώφυλλο του βιβλίου