Πεζοδρομήσεις για εξυπηρέτηση επαγγελματιών και καταναλωτών λόγω κορονοϊού

Ανακοίνωση για την έκδοση σε ΦΕΚ απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην έγκριση τεχνικών οδηγιών για τη δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, ποδηλάτων και περιοχών ήπιας κυκλοφορίας σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας, εξέδωσε ο βουλευτής Παναγής Καππάτος.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Δυνατότητα πεζοδρομήσεων για την εξυπηρέτηση επαγγελματιών και καταναλωτών λόγω κορονοϊού.

Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με γενική κατεύθυνση τη δυνατότητα απόδοσης δημοσίου χώρου σε πεζούς και ποδήλατα, τοπικών οδών που χρησιμοποιούνται από αυτοκίνητα.

Η απόφαση έχει περίοδο εφαρμογής έως το Νοέμβριο και λήφθηκε λόγω της επίδρασης που έχει η πανδημία του κορονοϊού στην καθημερινότητα των πολιτών.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών διευκολύνεται η παραχώρηση οδών από τους δήμους, δηλαδή η αφαίρεση του οδικού χώρου που χρησιμοποιείται από αυτοκίνητα.

Οι τοπικές αρχές θα μπορούν να λαμβάνουν μέτρα για την ανακατανομή του δημοσίου χώρου και ειδικότερα τον αποκλεισμό ή περιορισμό χρήσης μιας τοπικής οδού από αυτοκίνητα.

Η απόφαση διευκολύνει τις ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη λύση προβλημάτων χρήσης δημοσίου χώρου στο νομό μας, όπως ο παραλιακός δρόμος του Φισκάρδου και η αλλαγή της χρήσης του.

Για το σκοπό αυτό είχαν προηγηθεί δυο συναντήσεις μου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, στις οποίες συμμετείχαν τόσο ο δήμαρχος Αργοστολίου και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, όσο και ο δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Μονιάς.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής 

Κεφαλονιάς και Ιθάκης