Περί του εργοστασίου αφαλάτωσης… «Όταν έχεις καεί με το χυλό φυσάς και το γιαούρτι»

Καλό και άγιο το νέο έργο του εργοστασίου της αφαλάτωσης του νερού του Αργοστολίου.

Όμως …υπάρχουν κάποια «ΟΜΩΣ», που πλανώνται πάνω από τις βαρύγδουπες δηλώσεις της ηγεσίας της Δημοτικής Αρχής και τις φαιδρότητες των πανηγυρισμών.

Καταρχήν δεν μπορούμε να μην καλωσορίσουμε και πάλι πίσω στα πατρώα εδάφη τον Ανταυτού και αντιδήμαρχο πασών των αρμοδιοτήτων Διονύσιο Λυκούδη, μετά από απουσία κοντά τεσσάρων μηνών από τα περασμένα Χριστούγεννα.

Και πάμε στα …ΟΜΩΣ.

ΟΜΩΣ 1ον. Το έργο θα στοιχίσει 7,247,130.40 €.

ΟΜΩΣ… από αυτά, τα 2.367.390 ευρώ αντιστοιχούν στην 6ετή λειτουργία συντήρησης της μονάδας από την ανάδοχο εταιρεία και τα 1.443.645,60 ευρώ στο ΦΠΑ, σύνολο 3.811.035,60 €, τα οποία και θα πληρωθούν από …έσοδα της ΔΕΥΑ, δηλαδή από τον κοσμάκη!

Γύρω στα 600.000 ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 6 χρόνια θα βαρύνουν τους Αργοστολιώτες πηγαίνοντας στην εταιρεία!

Προφανώς και μετά την 6ετία …θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως έξοδα συντήρησης και λειτουργίας της μονάδας, ανεξάρτητα αν θα καταλήγουν …και πάλι στον εργολάβο όπως συμβαίνει με τη «λειτουργία του εργοστασίου μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων» στον ΧΥΤΥ στην Παλλοστή που μας στοιχίζει κοντά 30.000 ευρώ το μήνα (291.400 ευρώ για 10 μήνες εφέτος).

Σημειώστε ότι στα παραπάνω ποσά δεν διευκρινίστηκε αν θα προστεθούν τα επί πλέον έξοδα από το ρεύμα, τη λειτουργία του εργοστασίου και διάφορα άλλα!

ΟΜΩΣ 2ον. Ο Ανταυτού Διονύσιος Λυκούδης είπε στη χθεσινή τελετή ότι η αύξηση στην τιμή του νερού θα είναι «0,11 ευρώ ανά κυβικό μέτρο του νερού».

ΟΜΩΣ …η αύξηση στα 8.000 κυβικά που θα παράγονται ημερησίως αντιστοιχεί σε 880 ευρώ την ημέρα (έστω και με το ποσό που είπε ο Λυκούδης) ή 321.200 ευρώ το χρόνο! Αυτά θα προστεθούν προφανώς στα 600.000 ευρώ που θα πηγαίνουν στην εταιρεία εκτός και αν δοθεί άλλη ερμηνεία στη συνέχεια…

ΟΜΩΣ 3ον. Δημιουργεί απορίες γιατί ενώ υπάρχουν λειτουργούσες αντίστοιχες με την προς κατασκευή μονάδα αφαλάτωσης στο Αργοστόλι σε όλη την Ελλάδα, δεν δόθηκε το κόστος λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας όπως ας πούμε της κοντινή μας στην Ιθάκη.

ΟΜΩΣ… σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Ιθάκης Διονυσίου Στανίτσα στην αθηναϊκή εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 10/12/2016 «Το κόστος λειτουργίας, είναι μεγάλο. Μόνο για ΔΕΗ δίνουμε 210.000 ευρώ/χρόνο, συν 110.000 ευρώ/έτος για αλλαγή φίλτρων, 50.000 ευρώ για τα χημικά».

ΟΜΩΣ 4ον. Σύμφωνα με το έργο η μονάδα αφαλάτωσης που θα κατασκευαστεί στο Αργοστόλι θα έχει δυναμικότητα 8.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού την ημέρα.

ΟΜΩΣ… οι σημερινές ημερήσιες ανάγκες του Αργοστολίου σε νερό είναι 4.700 κυβικά την ημέρα και οι υπάρχουσες πηγές υφάλμυρου νερού («Παπαδάτου» και «Νερομάνας») στο νερό των οποίων θα γίνεται η επεξεργασία αποδίδουν κατά μέγιστο 5.000 κυβικά νερό την ημέρα (πρώτος πρόεδρος της ΔΕΥΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος στο Δημοτικό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή της παράταξής του στις 19/9/2017).

ΟΜΩΣ 5ον. Σύμφωνα με τη σύμβαση η συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας της μονάδας που θα κατασκευαστεί θα είναι 10.000 κυβικά την ημέρα με ποσοστό ανάκτησης σε πόσιμο νερό 80% (δηλαδή 8.000 κυβικά ημερησίως) για να εξυπηρετήσει τις υδρευτικές ανάγκες του οικισμού του Αργοστολίου.

ΟΜΩΣ… δεν μας είπαν τι ποιότητας θα είναι το νερό που θα ανακτάται μετά την επεξεργασία και θα δοθεί στους πολίτες.

Οι διαβεβαιώσεις ότι «θα ανοίγουμε τη βρύση και θα πίνουμε νερό» δεν πείθουν. «Όταν έχεις καεί με το χυλό φυσάς και το γιαούρτι», λέει ο σοφός λαός και στην προκειμένη περίπτωση «ο χυλός» είναι οι ατελείωτες υποσχέσεις της δημοτικής ηγεσίας για ό,τι έχει σχέση με το δήμο και «το γιαούρτι» είναι η τελευταία υπόσχεση για την ποιότητα του νερού από το εργοστάσιο αφαλάτωσης.

Για το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου

Και κάτι άσχετο με τη μονάδα αφαλάτωσης, αλλά επειδή ο Κύριος Ανταυτού στην προχθεσινή τελετή ανακοίνωσε περιχαρής και δίχως ίχνος αιδούς ότι «αναμένεται τον Μάιο η παραλαβή του Δημοτικού Γηροκομείου», μήπως θα έπρεπε πρώτα να σκεφτεί ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για τις αμέτρητες ανάλογες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της δημοτικής ηγεσίας με χαρακτηριστικότερες όλες του Δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Γηροκομείου στις 29 Δεκεμβρίου 2017 όταν διαβεβαίωνε «ότι τον Μάρτη οι τρόφιμοι θα πάνε σπίτι τους» του Προέδρου του Γηροκομείου σε δήλωση του στον «Η» στις 3 Φεβρουαρίου δήλωνε (έτσι του είπαν, έτσι είπε και ο Μαέστρος…) ότι «στις 18 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το έργο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Γηροκομείου» και φυσικά του ιδίου στις 22 Δεκεμβρίου 2016 όταν σε ανακοίνωση του για το καυτό θέμα των ημερών εκείνων …τα μπάζα έριξε και μια αντίστοιχη με τη σημερινή εξαγγελία ότι «Ολοκληρώνεται και εγκαινιάζεται το Μάρτιο το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου»!

Και καλά πείτε ότι όντως το Μάιο, είτε την Πρωτομαγιά είτε στις 31 του μήνα, γίνει η παραλαβή του Γηροκομείου. ΟΜΩΣ ο λαλίστατος Κύριος Ανταυτού δεν μας είπε …. αν θα λειτουργήσει και πως το Γηροκομείο στο νέο κτίριο και αν θα τελειώσουν τα βάσανα του Μαέστρου !

Γιατί άλλο παράδοση και άλλο …λειτουργία !

Και δίχως προσωπικό αλλά και δίχως εξοπλισμό ο οποίος ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια και στοιχίζει ούτε και λίγα …1.205.320,78 ευρώ, Γηροκομείο …δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και …να παραδοθεί το κτίριο όπως υποσχέθηκε ο Κύριος Ανταυτού.