Περί Υγείας στην Κεφαλονιά

Β. Κεκάτος

Με αφορμή τα όσα ελέχθησαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την κατάσταση της «Υγείας» στο Νησί μας, θα ήθελα να επαναλάβω επιγραμματικά την τοποθέτηση από την πλευρά μου προς αποφυγή παρεξήγησης ή καλύτερα από σεβασμό προς το θέμα.

Με δεδομένη την «υποστελέχωση» όλων των Δομών Υγείας στο Νησί μας, που οδηγεί υποχρεωτικά στην εργασιακή «εξόντωση» όλων των Λειτουργών της Υγείας τόσο σε Ιατρικό , όσο και Παραϊατρικό αλλά και Νοσηλευτικό επίπεδο, θεωρούμε δεδομένη την πλήρη αποτυχία του μοντέλου Υγείας που εστίασε στην κατάργηση του «πεντάευρου» και όχι στη στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό και την αυτονόητη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, που ενισχύει την εικόνα της φθοράς και της «πλήρους εγκατάλειψης».

Η πρακτική και εκ των πραγμάτων απαξίωση του Ιατρικού Λειτουργήματος, προφανώς από την Πολιτεία, οδηγεί στις «άγονες προκηρύξεις» και στην αυτονόητη «φυγή» του Ιατρικού Επιστημονικού προσωπικού της Χώρας μας στο εξωτερικό.

Οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα δημιουργούν συνθήκες επισφαλείς για τη σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών.

Το ρεαλιστικό «άνοιγμα» και η λειτουργία της Νέας Πτέρυγας Βεργωτή προφανώς αποτελεί «εικονική πραγματικότητα».

Η υπολειτουργία του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου στο Ληξούρι, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων με την μετακίνηση του Προσωπικού των στο Κεντρικό Νοσοκομείο μοιάζει πυροσβεστική λύση, που απαξιώνει την περιφέρεια και αδιαφορεί για την πρωτοβάθμια φροντίδα, που «ανακόπτει» το κύμα επισκέψεων στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα, αλλοιώνοντας τον πραγματικό λόγο ύπαρξης του, που είναι η αντιμετώπιση «σοβαρών περιστατικών» και η παροχή Δευτεροβάθμιας Φροντίδας.

Η απουσία «πολιτικής ενίσχυσης» του προσωπικού του Νοσοκομείου κατά την Τουριστική περίοδο, που τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός, επιβαρύνει δραματικά το ήδη εξουθενωμένο προσωπικό.

Για όλα τα ανωτέρω που γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι του Νησιού και για τα οποία χρειάστηκαν επτά ώρες συζήτηση, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ΚΕΠ και θεματικού Α/Δημάρχου ,έτσι για να βρουν επιπλέον «μασημένη τροφή» τα διάφορα parasites που ατυχώς αφθονούν ! ! !

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

* α/δήμαρχος

Υγείας – Πρόνοιας

τ. Διοικητής Νοσοκομείων Αργοστολίου –

Ληξουρίου