Περί υποδημάτων ο λόγος

Η ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ και η ασυνεννοησία της Δημοτικής Αρχής ξεφεύγει πια από τα στενά τοπικά όρια. Μπορεί οι τοπικοί άρχοντες να πιστεύουν πως στο νησί κανείς δεν μπορεί να τους σταθεί εμπόδιο ή έστω να τους κρίνει.

Έξω όμως από τα όρια της Κεφαλονιάς τα στόματα και οι αποδείξεις δεν μπορούν να κρυφτούν ειδικά, όταν υπάρχουν άνθρωποι, φορείς και ειδικότερα παιδιά τα οποία πέφτουν θύματα της προχειρότητας και της επιπολαιότητας.

Οι διοργανώσεις σχολικών πρωταθλημάτων πάντα τιμούσαν το νησί μας. Σε δημοσίευμα ηλεκτρονικού τοπικού Μέσου, κατηγορήθηκαν οι μαθητές της Λευκάδας για καταστροφές στα αποδυτήρια του γηπέδου και είσοδο στο χώρο του γηπέδου με ακατάλληλα παπούτσια. Ο τίτλος του άρθρου χαρακτηριστικός: «Η επέλαση των βαρβάρων».

Σύμφωνα όμως με τους Λευκαδίτες τα γεγονότα είχαν ως εξής:

Α) Η ενημέρωση για τα ειδικά για χλοοτάπητα παπούτσια έγινε κατά την άφιξη τους στο λιμάνι του Αστακού. Δεν υπήρχε προηγούμενη καμία ενημέρωση για αυτή την προδιαγραφή.

Β) Τα υποδήματα που προμήθευσαν στην Κεφαλονιά δεν ταίριαζαν σε όλους παρά μόνο σε 2-3 ποδοσφαιριστές οι οποίοι και τα φόρεσαν.

Γ) Ο αγώνας ξεκίνησε παρόλες τις αντιρρήσεις που προέβαλλαν οι Λευκαδίτες ποδοσφαιριστές και προπονητές, αφού δόθηκε άδεια από τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού να διεξαχθεί ο αγώνας.

Δ) Ο χαρακτηρισμός «βάρβαροι» είναι ιδιαιτέρως προσβλητικός, αφού ο χώρος των αποδυτηρίων καθαρίστηκε από τους ίδιους τους αθλητές από νερά και το σύνολο των απορριμμάτων.

Ε) Στα πλαίσια της φιλοξενίας δεν προσφέρθηκε ούτε νερό στους αθλητές. Και εδώ τίθεται το βασικότατο ερώτημα προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο: γιατί επετράπη η διεξαγωγή του αγώνα, παρόλο που ο δήμαρχος την απαγόρευσε, αφού δεν τηρούντο οι κατάλληλες προδιαγραφές;

Με την απόφασή του αυτή παρέκαμψε την απόφασή του δημάρχου αλλά και τους κανόνες λειτουργίας του γηπέδου. Συνέπεια αυτής της προχειρότητας ήταν όλα όσα επακολούθησαν. Κυρίως όμως η έντονη δυσαρέσκεια μαθητών και γυμναστών της Λευκάδας, η οποία εκφράστηκε εγγράφως και αρμοδίως.

Οι άρχοντες του τόπου είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πως οι πράξεις και οι αποφάσεις τους θα πρέπει να στηρίζονται στην νομιμότητα και να προωθούν την κοινωνική ισορροπία. Κάτι τέτοιο συχνά δεν ακολουθείται και δημιουργείται η εντύπωση πως ο δήμος αντιμετωπίζεται ως ιδιοκτησία ορισμένων. Η φιλοξενία των Κεφαλονιτών τέθηκε σε αμφισβήτηση από τους γείτονες Επτανήσιους, κι από ό,τι φαίνεται όχι αδίκως.